Duszę mięso i serwuję je z makaronem. Ten pyszny obiad robię od razu na 2 dni

Duszę mięso i serwuję je z makaronem. Ten pyszny obiad robię od razu na 2 dni

Dodano: 
Gulasz z makaronem
Gulasz z makaronem Źródło:Shutterstock / Angelika Heine
Duszone mięso jest miękkie i soczyste. A powstały w czasie duszenia sos, doskonale nawilża dodatek, z którym się serwuje danie. Ja najbardziej lubię je w połączeniu z makaronem. Moja rodzina zresztą też.

Duszenie to jedna z popularniejszych technik przyrządzania mięsa. I trzeba przyznać, że jest bardzo dobra, bo zapewnia mięso miękkość i soczystość, jak żadna inna. Na dodatek tak przyrządzone mięso doskonale nadaje się do odgrzewania. Czas duszenia tak naprawdę zależy od rodzaju mięsa, po jakie sięgniemy. Ja wybieram zwykle indyczy udziec, bo jest zdrowy i szybko robi się miękki.

Jakie mięso nadaje się na gulasz?

Na gulasz można przeznaczyć w zasadzie każde mięso. Jednak najsmaczniejsze gulasze wychodzą z mięsa, które zawiera nieco przerostów i tłuszczu. W czasie gotowania to właśnie z nich i z wody powstaje pyszny sos. Dlatego dobrze jest wybrać na gulasz np. mięso z łopatki wieprzowej, ewentualnie z karkówki, a także pręgę wołową lub jeśli chodzi o mięso drobiowe – udziec indyczy czy mięso z ud kurczaka.

Jak zrobić gulasz indyczy?

Mięso na gulasz kroję w nieduże kawałki, bo przyjemnie się je zjada. Do gulaszu często dorzucam też warzywa. Oprócz cebuli i papryki są to np.: marchewka, ziemniaki. Potrawa wtedy zamienia się w jednogarnkowe danie i można je zaserwować z chlebem.

Przepis: Gulasz indyczy

Mięso z udźca indyczego duszone z dodatkiem cebuli i papryki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
węgierska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 800 g udźca indyczego bez kości
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • papryka słodka mielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała ostra papryczka lub mielona papryka ostra
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie mięsaMięso oczyść, opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Oprósz je solą i pieprzem, posyp mąką, wymieszaj. Na patelni rozgrzej połowę oleju, obsmaż na nim mięso. Przełóż je do garnka.
  2. Dodawanie cebuliCebulę obierz, pokrój w dużą kostkę. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj resztę oleju. Wsyp cebulę i lekko ją zrumień, co jakiś czas mieszając. Posyp ją łyżeczką zmielonej, słodkiej papryki, chwilę przesmaż. Cebulę dodaj do mięsa.
  3. Duszenie mięsaMięso i cebulę zalej wrzątkiem, tak by woda tylko je przykrywała. Dodaj trochę soli i pieprzu, a także listki laurowe i ziele angielskie. Całość zagotuj, zmniejsz ogień, duś ok. 20 minut. Gdy mięso zrobi się miękkie, dodaj pokrojoną w paski paprykę słodką i drobno posiekaną papryczkę ostrą lub szczyptę papryki ostrej zmielonej. Całość duś jeszcze ok. 15 minut. Gulasz dopraw do smaku.

Wskazówka: Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz go zagęścić łyżką mąki rozprowadzoną z odrobiną zimnej wody. Z tym dodatkiem gulasz należy gotować ok. 5 minut.

Z czym podać gulasz?

Ja najbardziej lubię gulasz podany z makaronem, bo całe danie dosłownie rozpływa się w ustach. Tu najlepiej sprawdzą się grubsze makarony, np.: świderki, falbanki, penne. Smaczne, a przede wszystkim bardzo zdrowe, jest połączenie gulaszu z kaszą. Do tego celu doskonale nadaje się kasza gryczana. Jeśli nie przepadacie za wyrazistym smakiem kaszy gryczanej palonej, możecie wybrać kaszę gryczaną białą. Jest łagodna, a też bardzo wartościowa. Gulasz można też zaserwować z kaszą jęczmienną, np. wiejską, pęczakiem. Jednym słowem z grubszymi kaszami, które nie zlepiają się w jedną bryłę. Możecie też oczywiście sięgnąć po ugotowany ryż czy ziemniaki, choć według mnie to mniej smaczny wybór.

Czytaj też:
Zamiast smażyć wątróbkę z cebulą, duszę ją w pikantnym sosie. Mąż ciągle o nią pyta
Czytaj też:
Gdy babcia zaprasza na bitki, odlicza się cała rodzina. Już wiem skąd ich delikatność

Źródło: smaki.pl