Kroję w krążki i podsmażam z warzywami. To mój sprawdzony sposób na szybką kolację na ciepło

Kroję w krążki i podsmażam z warzywami. To mój sprawdzony sposób na szybką kolację na ciepło

Dodano: 
Kiełbasa z patelni
Kiełbasa z patelni Źródło: Shutterstock / Food is Love
Gdy brakuje mi pomysłu na kolację, sięgam po to, co mam w lodówce. To zwykle wędlina i warzywa. Kroję je, lekko podsmażam na patelni i po 15 minutach mam smaczny, pożywny posiłek na ciepło.

W lodówce mam zwykle trochę wędliny i warzyw. Można położyć je na kanapki albo zamienić w pyszny posiłek na ciepło. Najszybciej przyrządza się go na patelni. Ta potrawa doskonale sprawdza się na kolację, ale można ją też podać na obiad. Przygotujcie ją raz, a przekonacie się, że naprawdę warto.

Pomysły na dania z kiełbasy

Kiełbasa, zwłaszcza ta cienka, daje nam w kuchni duże pole do popisu. Oczywiście możemy ją pokroić w plasterki i położyć na pieczywie, jednak o wiele lepiej będzie smakować przyrządzona na ciepło. Można ją podsmażyć w kawałkach razem z cebulą, dodać do leczo czy fasolki po bretońsku. Doskonale też będzie smakować podana w sosie pomidorowym, podniesie smak zapiekanki ziemniaczanej. Szybko zamienicie ją także w gulasz czy danie z patelni.

Do smażenia na patelni najlepiej wybrać cienką, niezbyt chudą kiełbasę. Taka nie wyjdzie sucha i twarda, tylko będzie soczysta, miękka i pełna smaku. Dobrze więc sprawdzą się np. kiełbasa śląska, podwawelska, toruńska.

Jak zrobić pożywną kolację na ciepło?

Prostą, pożywną kolację na ciepło można przygotować na patelni. Jej podstawą będzie kiełbasa, zaś smakowitymi dodatkami warzywa – głównie cebula i papryka. Składniki należy pokroić, podsmażyć lekko na patelni, a potem poddusić na niedużym ogniu, by warzywa zmiękły. Całość warto doprawić pieprzem, solą i ziołami. Te ostatnie ułatwią trawienie tej kolacji.

Przepis: Kiełbasa z warzywami

Kiełbasa smażona z warzywami na ciepłą kolację

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
370 w każdej porcji

Składniki

  • 300-400 g cienkiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 strąka papryki (najlepiej kolorowej)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek lub oregano

Sposób przygotowania

  1. Smażenie składnikówKiełbasę pokrój w krążki, oczyszczoną cebulę w piórka, a paprykę w paski. Na patelni rozgrzej olej, wsyp kiełbasę i lekko ją zrumień. Dodaj cebulę i paprykę, smaż na średnim ogniu, często mieszając.
  2. DoprawianieNa patelnię wrzuć też posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Potrawę dopraw do smaku majerankiem, pieprzem i odrobiną soli.

Wskazówka: Gdy do kiełbasy i warzyw dodacie trochę przecieru pomidorowego i śmietany, po podduszeniu powstanie smaczny gulasz.

Jak podać kiełbasę z warzywami?

Kiełbasa smażona z warzywami to potrawa, którą można podać na obiad lub kolację. Jej przygotowanie jest proste, a smak bogaty. To danie najlepiej zaserwować z pieczywem, np. pełnoziarnistym chlebem. Można też pokusić się o podanie tej potrawy na placku tortilli czy zrumienionych tostach.

Czytaj też:
Podsmażam ziemniaki i zalewam je prostą masą. Ta ciepła kolacja z patelni jest bardzo pożywna
Czytaj też:
Wydrążam bułki, napełniam i wstawiam do piekarnika. Tak kolacja na ciepło znika w mgnieniu oka