Marynuję pałki kurczaka i wkładam do piekarnika. Tego obiadu mojej rodzinie zawsze mało
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Marynuję pałki kurczaka i wkładam do piekarnika. Tego obiadu mojej rodzinie zawsze mało

Dodano: 
Pieczone pałki kurczaka
Pieczone pałki kurczaka Źródło:Shutterstock / Mikhaylovskiy
Jeśli planujesz piec pałki kurczaka, ale nie wiesz, jak je przyprawić, spróbuj tej orientalnej marynaty. Dzięki niej mięso drobiowe zyskuje zupełnie inny wymiar. Jest wyjątkowo smaczne i soczyste.

Pałki są bardzo lubianą częścią kurczaka. A to dlatego, że wyglądają bardzo apetycznie i wygodnie się je zajada. Można je smażyć, dusić, grillować i piec. I ta ostatnia technika jest chyba najpopularniejsza. Mięso wystarczy bowiem tylko przyprawić i wstawić do piekarnika. My możemy wpłynąć na jego smak, odpowiednio je przyprawiając. Bardzo dobrą metodą doprawiania mięsa jest jego marynowanie. Oznacza to, że porcje mięsa, w tym przypadku pałki, leżą dłuższy czas w przyprawach suchych lub w postaci płynu. Dzięki temu mięso nasiąka przyprawami i jest smaczne i kruche na wskroś. W ten sposób przyrządzimy dziś pałki kurczaka w stylu orientalnym.

Jakie przyprawy i dodatki stosuje się w kuchni orientalnej?

Czosnek, imbir i chilli to trzy orientalne przyprawy, które znamy już bardzo dobrze. Pierwsza dodaje niezwykłego aromatu, druga i trzecia ostrości. Poza tym kuchnia orientalna wykorzystuje też sos sojowy, charakteryzujący się ciemną barwą i słonym smakiem, a także dobrze nam znany miód. Do potraw używa się też mniej popularnych u nas produktów takich jak: pasta miso – wyrazista i słona pasta sojowa, wino mirin – słodkie wino ryżowe, olej sezamowy o charakterystycznym aromacie oraz sezam biały i czarny, który pełni tu rolę nie tylko smakową, ale też dekoracyjną. Kilka tych składników użyjemy dziś do przygotowania marynaty do pałek kurczaka.

Jak przygotować pałki kurczaka w orientalnym stylu?

Pałki kurczaka najlepiej jest zamarynować na noc, a nawet dobę wcześniej. Im dłużej bowiem stoją w marynacie, tym po upieczeniu są smaczniejsze. Jednak minimalnie powinny spędzić w marynacie 2-3 godziny czasu.

Przepis: Orientalne pałki kurczaka

Pieczone pałki kurczaka w orientalnym stylu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
orientalna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
510 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek kurczaka
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • kawałek ostrej papryczki
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 2 cebulki dymki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie marynatySos sojowy wymieszaj z miodem i olejem. Dodaj do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty imbir i posiekaną paprykę oraz trochę pieprzu.
  2. Marynowanie pałek kurczakaPałki kurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Polej je przygotowaną marynatą, dokładnie wymieszaj, przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
  3. Pieczenie pałekPałki kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika o temperaturze 210 stopni Celsjusza i piecz ok. 40 minut. Przed podaniem posyp podprażonym sezamem i posiekaną dymką.

Z czym podać orientalne pałki z kurczaka?

Upieczone pałki kurczaka w stylu orientalnym najlepiej będą smakowały podane z ryżem. Może to być np. ryż długoziarnisty lub jaśminowy ugotowany na sypko bądź smażony z dodatkami. Dopełnieniem tego dania może być sos np.: chilli, słodko-kwaśny albo czosnkowy przygotowany na bazie oleju sezamowego, sosu sojowego i czosnku. Do orientalnych pałek kurczaka doskonale będzie też pasować surówka z kapusty np. białej, pekińskiej z kwaśno-pikantnym sosem.

Czytaj też:
3 proste marynaty do kurczaka: pikantna, słodko-kwaśna i czosnkowo-ziołowa. Odkryj moje przepisy
Czytaj też:
Kładę udka kurczaka na ziemniakach i cały obiad robi się sam. Rodzina za nim przepada