Kładę udka kurczaka na ziemniakach i cały obiad robi się sam. Rodzina za nim przepada

Kładę udka kurczaka na ziemniakach i cały obiad robi się sam. Rodzina za nim przepada

Dodano: 
Udka kurczaka pieczone z ziemniakami
Udka kurczaka pieczone z ziemniakami Źródło: Shutterstock / zi3000
Szukasz pomysłu na pyszny obiad, który robi się sam? Udka kurczaka pieczone na ziemniakach spełnią twoje oczekiwania. Wystarczy tylko przyprawić mięso i warzywa i wstawić do piekarnika.

Proste przepisy na pyszne potrawy są zawsze w cenie. Nie sztuką jest bowiem ślęczenie godzinami w kuchni nad przysmakiem wyglądającym, jak z restauracji. Znacznie większym osiągnięciem jest przygotowanie smacznego dania małym nakładem pracy. I w ten sposób właśnie da się zrobić kurczaka pieczonego z ziemniakami. Nie trzeba oddzielnie gotować, ani pilnować dodatku do obiadu. Całe danie robi się jednocześnie i samo w piekarniku.

Jak zrobić udka kurczaka pieczone na ziemniakach?

Do tego dania doskonale nadadzą się młode ziemniaki. Nie trzeba ich obierać, tylko dobrze wyszorować.

Przepis: Udka kurczaka pieczone z ziemniakami

Udka kurczaka pieczone na ziemniakach w piekarniku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
435 w każdej porcji

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 1 główka czosnku
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • ok. 800 g ziemniaków
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówMłode ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, większe pokrój w dużą kostkę. Starsze ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Z główki czosnku odkrój czubki, tak by otworzyć ząbki. Odłóż 2-3, pozostałe dodaj do ziemniaków. Ziemniaki i czosnek oprósz ziołami prowansalskimi, dodaj 2 łyżki oleju, wymieszaj, przesyp do naczynia żaroodpornego.
  2. Przyprawianie mięsaUdka kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj je odłożonymi, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, a także solą pieprzem i papryką. Skrop je olejem, wymieszaj, ułóż na ziemniakach.
  3. Pieczenie daniaNaczynie żaroodporne z kurczakiem i ziemniakami wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i piecz potrawę ok. 40-50 minut. W połowie pieczenia obróć udka. Potem zwiększ temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz całość jeszcze 15-20 minut, aż mięso i ziemniaki ładnie się przyrumienią.

Co jeszcze warto dodać do ziemniaków?

Oprócz ząbków czosnku i ziół do ziemniaków można też dorzucić inne warzywa. Idealnie będzie pasować pokrojona na cząstki cebula, talarki cukinii czy marchewki. Daniu można też dodać słodkich nut, dorzucając do ziemniaków pokrojone w kostkę jabłko czy świeży ananas. Na potrawie warto też położyć gałązki świeżych ziół, np. rozmarynu, tymianku. Ich aromat doskonale przeniknie mięso i ziemniaki.

Z czym podać kurczaka pieczonego z ziemniakami?

Gdy upieczecie kurczaka od razu z ziemniakami, pozostaje wam uzupełnić danie obiadowe o surówkę i ewentualnie sos. Jeśli chodzi o surówkę, to do tego dania będzie pasować większość surówek, np. z marchewki czy z kapusty i ogórka. Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, postawcie na surówkę z pora. Do mięsa z kurczaka i pieczonych ziemniaków doskonale będzie pasował sos tzatziki, a także sos czosnkowy.

Czytaj też:
Kładę filet z kurczaka na patelnię i po chwili mam obiad, jak z restauracji. Jest zdrowy i pyszny
Czytaj też:
Ekspresowy kurczak w sosie śmietanowym. Prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny