Ziemniaki pieczone z boczkiem wystarczą za całe danie. Mają tyle smaku i aromatu, jak żadne inne

Ziemniaki pieczone z boczkiem wystarczą za całe danie. Mają tyle smaku i aromatu, jak żadne inne

Dodano: 
Ziemniaki pieczone z boczkiem
Ziemniaki pieczone z boczkiem Źródło: Shutterstock / Dementieva Iryna
Ziemniaki są popularnym dodatkiem do obiadu. Jednak można je przygotować tak, by same stanowiły główną jego część. Wystarczy upiec je z aromatycznymi dodatkami i podać z sosem i surówką.

Ziemniaki zazwyczaj gotujemy i podajemy do obiadu. Doskonale komponują się z tradycyjnymi, mięsnymi daniami kuchni polskiej, ale nie tylko. Można je też podać do smażonej ryby czy pieczonego kurczaka. Ja jednak o wiele bardziej lubię ziemniaki pieczone. Odpowiada mi ich konsystencja i smak. Zwykle serwuję je do obiadu, ale ostatnio zrobiłam wyjątek i zagrały główną rolę. Przyrządziłam je jednak nieco inaczej niż zwykle.

Jak zrobić ziemniaki pieczone z boczkiem?

Przygotowanie ziemniaków pieczonych z boczkiem tak naprawdę sprowadza się do ponacinania warzywa i napełnienia go aromatycznymi dodatkami. Potem pozostaje już tylko czekać, aż się upieką.

Przepis: Ziemniaki pieczone z boczkiem

Aromatyczne ziemniaki pieczone z wędzonym boczkiem i czosnkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże lub 8 mniejszych, młodych ziemniaków
  • 4-6 plasterków wędzonego boczku
  • 4-6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówMłode ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, osusz. Starsze ziemniaki obierz ze skórki, opłucz i osusz. Każdy ziemniak dość głęboko ponacinaj od góry co ok. 1/2 cm. Uważaj jednak, by nie przekroić ziemniaka do końca. Ziemniaki oprósz solą i pieprzem.
  2. Nadziewanie ziemniakówPlasterki boczku pokrój na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki. W każde nacięcie ziemniaka wciśnij po kawałku boczku i 1-2 plasterki czosnku.
  3. Pieczenie ziemniakówŻaroodporne naczynie wysmaruj olejem, ułóż w nim ziemniaki, skrop olejem. Przykryj, piecz ok. 40 minut w 190 stopniach Celsjusza. Po tym czasie zdejmij pokrywę i piecz ziemniaki jeszcze ok. 10 minut, aż ładnie się przyrumienią.

Co jeszcze można dodać do pieczonych ziemniaków?

Przed pieczeniem ziemniaki przekładam wędzonym boczkiem i czosnkiem. Jednak to niejedyna opcja przygotowania aromatycznych, pieczonych ziemniaków. Doskonale sprawdzi się też pokrojona w talarki cebula czy por, a także świeże zioła, np. tymianek, rozmaryn. Pod koniec pieczenia ziemniaki można też posypać startym serem, by powstała na nich chrupiąca skorupka. Jeśli chodzi o przyprawy, to oprócz neutralnych soli i pieprzu, można też sięgnąć po paprykę, kminek czy zioła prowansalskie. Wszystko zależy od tego, jakie smaki preferujecie.

Z czym podać ziemniaki pieczone z boczkiem?

Do ziemniaków pieczonych z boczkiem chyba najdoskonalszym dodatkiem jest sos czosnkowy. Robię go bardzo prosto –mieszam jogurt naturalny z odrobiną majonezu dla smaku, a potem dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany koperek (a w sezonie czosnek niedźwiedzi), trochę białego pieprzu i soli. Dopełnieniem dania powinna być surówka, najlepiej wyrazista w smaku. Ja zwykle stawiam na surówkę z pora albo na surówkę z kapusty pekińskiej.

Czytaj też:
Czeskie placki ziemniaczane zaskakują smakiem. Sekretem są dwa dodatki
Czytaj też:
Robię z nich sałatkę i zabieram do pracy. Ziemniaki w tej postaci nie tuczą