Sałatki makaronowe to prosty sposób na to, aby wykorzystać nadmiar ugotowanego makaronu. Dzięki temu nic się nie marnuje, a ty masz smaczny posiłek. Taką sałatkę można zrobić na wiele sposobów (niżej podajemy garść pysznych inspiracji), a nasz przepis to prosta sałatka z warzywami i majonezem. Razem z krojeniem warzyw jej przygotowanie nie powinno zająć więcej niż kwadrans.
Jak robić sałatkę makaronową?
Do sałatki możesz wykorzystać dowolny ugotowany makaron, chociaż najlepiej sprawdzą się średniej wielkości kształty takie jak świderki, kokardki, rurki, kolanka czy muszelki. Jeśli masz ugotowany makaron, reszta jest dziecinnie prosta: wystarczy pokroić dodatki i wymieszać z makaronem. Jeśli chcesz dodać sałatce lekkości, część majonezu możesz zastąpić gęstym jogurtem. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do majonezu przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Przepis: Sałatka makaronowa
Prosta i szybka sałatka z makaronem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 297 w każdej porcji
Składniki
- 3 szklanki ugotowanego makaronu
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ogórki konserwowe
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPaprykę, seler, ogórki i cebulę pokrój drobno.
- Robienie sałatkiW jednej misce wymieszaj makaron z pokrojonymi warzywami i majonezem. Dopraw do smaku.
Inne pomysły na sałatkę makaronową?
Do sałatki makaronowej można dodać również inne składniki i dowolnie tworzyć własne kompozycje. Do sałatek makaronowych w stylu zero waste warto dodawać to, co akurat masz w lodówce – w tym końcówki wędlin czy serów. Do sałatek makaronowych doskonale pasują sosy na bazie majonezu czy jogurtu, ale może to być także dowolne pesto czy sosy winegret. Oto kilka smacznych inspiracji, z czym ugotowany makaron możesz połączyć:
- wędzony kurczak, kukurydza z puszki, ananas z puszki, żółta papryka, majonez,
- tuńczyk z puszki, zielona papryka, seler naciowy, ugotowane jajka, majonez,
- ser feta, zielone pesto, orzechy włoskie,
- wędzone tofu, suszone pomidory, posiekana drobno natka pietruszki, sos winegret,
- szynka gotowana, świeże ogórki, kolorowa papryka, sos czosnkowy na bazie jogurtu.
To oczywiście tylko propozycje, można je dowolnie mieszać i zmieniać.
Czytaj też:
Do wędzonej makreli dorzuć dwa proste dodatki. Zdrowa pasta kanapkowa gotowa w 15 minutCzytaj też:
Zamiast klasycznych mielonych robię zdrowsze kotlety. Sprawdź ten przepis, a do starego nie wrócisz