Już nie wrzucam cebuli do placków ziemniaczanych. Zastąpiłam ją smaczniejszym dodatkiem
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Już nie wrzucam cebuli do placków ziemniaczanych. Zastąpiłam ją smaczniejszym dodatkiem

Dodano: 
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Źródło:Shutterstock / Timolina
Placki ziemniaczane to potrawa tania i szybka do zrobienia. Można ją przygotować na wiele sposobów, choć zwykle ma dodatek cebuli. Ja jednak zamieniłam to warzywo na inny składnik. I wyszło przepysznie.

Jak nie mam pomysłu na obiad, to zwykle smażę placki ziemniaczane. Cała rodzina je uwielbia, choć każdy z nieco innymi dodatkami. Ostatnio przyszło mi do głowy, by nieco zmodyfikować mój klasyczny przepis i muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona. Nowa wersja placków ziemniaczanych, bez dodatku cebuli, za to z innym aromatycznym dodatkiem bardzo wszystkim posmakowała.

Z czego robi się placki ziemniaczane?

Podstawą placków ziemniaczanych są oczywiście ziemniaki. Najlepsze są te, które zawierają dużo skrobi, bo zrobione z nich placki są chrupiące. Do ciasta na placki ziemniaczane dodaje się teżjajko, które scala starte warzywo. Większość przepisów przewiduje dodatek do ciasta mąki, choć bez niej też da się zrobić placki ziemniaczane. Obowiązkowym dodatkiem jest natomiast sól, bez której placki pozbawione są smaku. Choć wybór dodatków smakowych jest dosyć duży, to większość osób dodaje do placków ziemniaczanych cebulę. Zwykle jest ona starta, ale niektórzy dorzucają cebulkę podsmażoną. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić ją zupełnie innym składnikiem dodającym potrawie wyrazistości. Ja postawiłam na czosnek, ale można też sięgnąć po podsmażony por czy pieczarki.

Jak zrobić aromatyczne placki ziemniaczane?

Przygotowanie aromatycznych placków ziemniaczanych jest bardzo proste. Wystarczy zastąpić startą cebulę kilkoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.

Przepis: Placki ziemniaczane

Aromatyczne placki ziemniaczane z dodatkiem czosnku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich lub drobnych oczkach. Masę umieść na sicie zawieszonym nad miską, by odsączyć z niej nadmiar płynu. Płyn możesz też odcisnąć, dociskając masę łyżką do sita. Płyn delikatnie zlej, a znajdujący się na dnie miski osad dodaj do ciasta.
  2. Przygotowanie masyDo startych ziemniaków dodaj jajko, mąkę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj też sporą ilość soli, wymieszaj.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszcz. Smaż placki, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Wskazówka: Jeśli nie chcesz, nie musisz całkowicie rezygnować z cebuli. Zamiast ścierać całą, możesz dodać tylko pół tego warzywa. Nadaje ono ciastu słodkawego smaku.

Jak smażyć placki ziemniaczane, by były smaczne?

By placki ziemniaczane wyszły smaczne, bardzo istotny jest sposób ich smażenia. Po pierwsze chodzi o to, by placki ziemniaczane nie piły tłuszczu z patelni, po drugie by były chrupiące. Duży wpływ na to ma temperatura smażenia. Nie może być ona zbyt niska, bo wtedy cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez placki i staną się one gumowate. Natomiast przy zbyt wysokiej temperaturze smażenia placki mogą się przypalić. Dlatego placki ziemniaczane należy smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu i nigdy nie kłaść ich na letnią patelnię. Należy też pamiętać, by po zdjęciu placków z patelni, położyć je na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Czytaj też:
Chrupiące placki ziemniaczane bez dodatku mąki. Kluczowy jest ten szczegół
Czytaj też:
Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące. Pamiętaj o tej czynności podczas przygotowywania masy ziemniaczanej