Z białej kiełbasy robię pyszne klopsiki. W takiej formie dodaję do żurku

Z białej kiełbasy robię pyszne klopsiki. W takiej formie dodaję do żurku

Dodano: 
Klopsiki z białej kiełbasy
Klopsiki z białej kiełbasy Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Szukasz niebanalnego pomysłu na Wielkanoc? Podaj białą kiełbasę w formie niewielkich klopsików. Robi się je łatwo, a danie wygląda jak z najlepszej restauracji.

Czasem nie trzeba wiele zachodu, aby zwykłe danie zyskało zupełnie nowy wymiar. Tak jest z klopsikami z białej kiełbasy, które możesz podać razem z tradycyjnym żurkiem albo białym barszczem. Tak zaserwowana zupa wygląda niezwykle elegancko, a klopsiki zachwycą twoich gości.

Jak zrobić klopsiki z białej kiełbasy?

Ten sposób na białą kiełbasę podpatrzyłam u kucharza Leszka Wodnickiego, półfinalisty drugiej edycji polskiego programu MasterChef. To prosty patent na to, aby podać białą kiełbasę w zupełnie nowej odsłonie, a raczej formie. Aby zrobić klopsiki, potrzebujesz surową, białą kiełbasę dobrej jakości i najprostsze dodatki, które podkręcą smak. Nie potrzeba tu już dodawać ani jajek, ani bułki, ani mąki.

Przepis: Klopsiki z białej kiełbasy

Nietypowy sposób na podanie białej kiełbasy.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 3 białe kiełbasy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie klopsików
    Robienie klopsików
    Z białej kiełbasy wyjmij mięso. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany drobno szczypiorek. Wymieszaj, a następnie formuj niewielkie klopsiki. Smaż je na złoto na rozgrzanej patelni i podawaj z żurkiem.

Klopsiki z białej kiełbasy możesz wzbogacić również innymi dodatkami. Jeden z pomysłów Leszka Wodnickiego to takie klopsy z dodatkiem zielonych, posiekanych oliwek. Ja robiłam klopsiki z odrobiną chrzanu i posiekaną rzeżuchą. Ale będą tu pasowały także inne zioła czy drobno posiekane warzywa.

Klopsiki z białej kiełbasy możesz także podać jako osobne danie. Wówczas jednak warto je usmażyć w panierce. Wtedy klopsiki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smaż na złoto na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Klopsiki nie powinny być zbyt duże, aby mięso w środku nie było surowe. Takie klopsiki smażone w panierce możesz podać w towarzystwie majonezu albo sosu tatarskiego, z ulubioną sałatką i ziemniakami.

Klopsiki można podać na wielkanocne śniadanie czy świąteczny obiad, ale mogą też być pomysłem na to, jak wykorzystać białą kiełbasę, której nie zużyjesz w święta. Surową białą kiełbasę można zamrozić – jeśli planujesz z niej zrobić klopsy, możesz od razu mrozić mięso wyjęte z osłonek.

Czytaj też:
Aromatyczna biała kiełbasa prosto z pieca. Postawisz ją na stole, a goście zapomną o żurku
Czytaj też:
Domowa biała kiełbasa nie ma sobie równych. Potrzebna jest maszynka do mielenia mięsa

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl