Chlebek naan to rodzaj pieczywa tradycyjnie wypiekany m.in. w Indiach. Można podawać go jako dodatek do jarskich i mięsnych potraw np. kurczaka curry, a także dipów i past. Do upieczenie chlebka naan w domu namówiły mnie dzieci, które po raz pierwszy jadły go wraz z kurczakiem tikka masala, gdy byliśmy na rodzinnym obiedzie w indyjskiej restauracji. Przyznaję, że pomysł mi się spodobał, bo sam jestem fanem chlebka naan. Moim zdaniem można nim zastąpić pszenną tortillę i chlebek pita.
Jak upiec chlebek naan w domu?
Aby upiec chlebek naan, potrzebujesz żeliwnej patelni. Tradycyjnie pieczywo to wypiekane jest w specjalnych piecach, jednak domowa wersja chlebków naan z patelni niewiele odbiega pod względem smaku od oryginału.
Do przygotowania ciasta na chlebek naan potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, takich jak mąka, woda, drożdże, jogurt i olej lub oliwa z oliwek. Można je również wzbogacać o różne dodatki, np. czosnek, zioła itp. Ponieważ ciasto na chlebek naan jest przygotowywane na drożdżach, to musisz pozostawić je minimum na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ja robię chlebek naan na drożdżach instant, jednak możesz zastąpić je wcześniej wyjętymi z lodówki drożdżami świeżymi. Z podanych w moim przepisie proporcji składników zrobisz 4 średniej wielkości chlebki naan lub 8 małych chlebków.
Przepis: Chlebek naan
Jeśli szukasz prostego, ale smakowitego dodatku do posiłków, który jest zarazem sposobem na odkrywanie nowych smaków, naan może być świetnym wyborem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Indyjska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 155 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Do smażenia:
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Łączenie składnikówDo dużej miski przesiej 1 i 1/4 szklanki mąki (to w sumie 155 g). Dodaj drożdże, letnią wodę, jogurt, cukier, sól oraz oliwę z oliwek. Wymieszaj wszystkie składniki. Jeżeli chcesz przygotować chlebek naan z drożdży świeżych, to użyj 3 łyżeczek drożdży o temperaturze pokojowej. Świeże drożdże rozmieszaj z ciepłą wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki. Pozostaw rozczyn do wyrośnięcia – powinien zacząć się pienić i dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Rozczyn, sól i oliwę dodaj do pozostałej mąki i wymieszaj składniki ciasta.
- Wyrabianie ciastaZ powstałej masy zagnieć jednolite, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na minimum 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto na chlebek naan powinno podwoić swoją objętość.
- Wałkowanie ciastaWyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy – rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 1,5 mm. Możesz też uformować okrągłe chlebki naan, ugniatając i rozciągając ciasto posypanymi mąką dłońmi.
- SmażeniePrzygotuj żeliwną patelnię. Dobrze rozgrzej ją na dużym ogniu, a następnie zmniejsz moc palnika i posmaruj patelnię około 1/2 łyżki oleju do smażenia np. rzepakowego lub opcjonalnie oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz połóż 1 chlebek naan. Smaż chlebek naan do momentu zrumienienia się spodu i przewróć na drugą stronę. Podczas smażenia ciasto powinno urosnąć. W taki sam sposób usmaż pozostałe 3 chlebki.
Gotowe chlebki naan podawaj jako dodatek do kurczaka curry, tikka masala, dań jednogarnkowych (mięsnych lub bezmięsnych), dipów, sosów (np. czosnkowego) i past (np. domowego hummusu). Chlebki naan doskonale smakują również jako samodzielna przekąska. Przed podaniem możesz posmarować je klarowanym masłem – tę wersję kochają moje dzieci, i dodatkowo posypać szczypiorkiem, cebulką dymką lub świeżą kolendrą.
Przydatne wskazówki, jak zrobić chlebek naan
Mąkę do podsypywania wałkowanego ciasta stosuj z umiarem. Ciasto na chlebek naan, do którego zostało dodane zbyt dużo mąki, staje się twarde i gumowate. Chlebek naan możesz również usmażyć bez tłuszczu na żeliwnej blaszce lub tradycyjnym piecu kaflowym. Jeżeli chcesz podkręcić smak chlebka naan, to możesz dodać do ciasta ulubione zioła i przyprawy.
Czytaj też:
Podpłomyk z przepisu babci. Wystarczą 3 składniki, aby szybko przygotować słowiański „chleb”Czytaj też:
Zaskocz swoich bliskich! To HIT w mojej kuchni. Zobacz, jak łatwo zrobisz pyszny włoski przysmak