Piersi z kurczaka będą soczyste jak nigdy. Marynata jogurtowa robi cuda

Piersi z kurczaka będą soczyste jak nigdy. Marynata jogurtowa robi cuda

Dodano: 
Jogurtowa marynata do kurczaka
Jogurtowa marynata do kurczaka Źródło: Shutterstock / Viktory Panchenko
Marynata jogurtowa to jedna z najlepszych marynat do drobiu. Piersi z kurczaka potrzebują dwóch godzin marynowania, a efekt przejdzie twoje oczekiwania.

Marynata jogurtowa do drobiu to prosta marynata na bazie jogurtu naturalnego. Sprawdzi się do każdej części kurczaka, ale naszym zdaniem idealnie pasuje do piersi czy polędwiczek drobiowych.

Jak marynować kurczaka?

Marynowanie mięsa to zabieg, który ma sprawić, że mięso będzie pełne smaku, a jednocześnie skruszeje i zachowa soczystość. O ile w przypadku mięsa wołowego czy wieprzowego, marynowanie powinno trwać co najmniej kilkanaście godzin, w przypadku drobiu możemy skrócić go do 2-3 godzin, chociaż śmiało można pozostawić mięso w marynacie nieco dłużej. Marynaty mogą być różne, to czasem jedynie natarcie mięsa suchymi przyprawami, albo przyprawami wymieszanymi z oliwą. Ale marynaty mogą być również przyrządzone na bazie wina, z dodatkiem warzyw, soków owocowych, miodu, musztardy czy właśnie jogurtu.

Jak zrobić marynatę jogurtową do kurczaka?

Podstawą takiej marynaty jest jogurt naturalny. Nasza propozycja to marynata z czosnkiem, cytryną i pieprzem, ale do jogurtu można dodać także inne składniki. Jeśli np. lubisz kurczaka curry – dodaj do jogurtu łyżeczkę curry, odrobinę soku z cytryny i jeśli lubisz ostrzejsze smaki, także chilli. Do jogurtu można także dodać musztardę. Inne opcje to dodatek świeżych lub suszonych ziół – po prostu wyobraź sobie, na jaki smak masz ochotę i dodaj odpowiednie składniki do jogurtu, a potem marynuj w nich kurczaka.

Przed obróbką termiczną można zdjąć z mięsa nadmiar jogurtu. Kurczaka w marynacie jogurtowej można smażyć, grillować oraz piec. Rada: kurczaka w marynacie jogurtowej można panierować – wówczas wystarczy wyjąć kurczaka z marynaty i od razu panierować w dowolnej panierce (np. z panko, ziaren sezamu albo bułki tartej wymieszanej z parmezanem).

Przepis: Kurczak w marynacie jogurtowej

Prosty przepis na soczyste filety z kurczaka marynowane w jogurcie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
3
Liczba kalorii
660 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg filetów z kurczaka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie marynaty i szykowanie kurczakaJogurt wymieszaj z resztą składników (koperek posiekaj, czosnek posiekaj lub przepuść przez praskę). Filety osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż mięso do marynaty, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  2. Smażenie kurczakaKurczaki wyjmij z marynaty (zdejmij jej nadmiar). Smaż z obu stron – najlepiej na patelni grillowej – aż kurczak lekko się zrumieni i nie będzie surowy w środku.

Czytaj też:
Co zrobić, żeby schab był soczysty? Wypróbuj triki doświadczonych kucharzy
Czytaj też:
Kotlety sojowe robię a'la schabowe. Poznaj mój niezawodny sposób na pyszne kotlety bezmięsne