Sycące kotlety bez grama mięsa. Smażony ser podasz nie tylko na piątkowy obiad
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Sycące kotlety bez grama mięsa. Smażony ser podasz nie tylko na piątkowy obiad

Dodano: 
Smażony ser
Smażony ser Źródło:Shutterstock / AS Foodstudio
Jeśli zastanawiasz się, co dziś podać na obiad, mamy smaczną propozycję. Jest nią smażony ser, który przyrządza się i podaje niczym kotlet. Mało przy nim pracy, a smakuje naprawdę obłędnie.

Gdy zastanawiamy się, czym zastąpić mięso w czasie obiadu, często mamy dylemat. Nie wszyscy bowiem najedzą się warzywami, panowie zwykle mają bowiem ochotę na coś bardziej sycącego. I tu na ratunek przychodzi ser, smażony ser. Nie jest mięsem, a syci jak mięso, a może i nawet lepiej. Ta potrawa doskonale znana u naszych południowych sąsiadów do najzdrowszych nie należy, bo niestety jest kaloryczna. Jednak nie można jej odmówić smaku. Dlatego nie namawiamy, by jeść ją często, ale z pewnością warto wiedzieć, jak smakuje.

Jaki ser najlepiej nadaje się do smażenia?

Chrupiąca skórka i półpłynne, ciągnące wnętrze to znak rozpoznawczy smażonego sera. By jednak uzyskać taki efekt, należy wybrać odpowiedni ser. Do smażenia w panierce najlepiej nadają się sery typu: ementaler, gouda czy edam. Można też sięgnąć po wyrazisty w smaku ser cheddar, łagodną mozzarellę czy wprost stworzony do serwowania na ciepło ser halloumi.

Jak przygotować smażony ser?

Smażony ser najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, gdy jest ciepły. Ma wtedy chrupiącą skórkę i półpłynne, ciągnące wnętrze. Dlatego zanim przystąpisz do smażenia, przygotuj dodatki, z którymi chcesz go podać.

Przepis: Smażony ser

Ser smażony w chrupiącej panierce

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Słowacka
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
580 w każdej porcji

Składniki

  • 50-60 dag sera żółtego
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka tartej bułki
  • olej do smażenia
  • mielona papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sera i panierkiSer pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Na jeden talerzyk wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę, w trzecim rozkłóć jajka z solą, pieprzem i papryką.
  2. Smażenie seraNa patelni rozgrzej olej. Plastry sera panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w tartej bułce. Czynności możesz powtórzyć, by otrzymać grubszą warstwę, chrupiącej panierki. Porcje sera kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.

Z czym podawać smażony ser?

Smażony ser na Słowacji zwykle podaje się jako danie obiadowe z frytkami i sosem czosnkowym, co oczywiście jest prawdziwą bombą kaloryczną. Jednak doskonale będzie też smakował z ryżem, lekkim pieczywem, czy podany na przekąskę z samą sałatką. Świetnie komponuje się z zielonymi sałatami, np. z rukolą, sałatą rzymską, do których warto dorzucić pomidory, świeży ogórek, cebulę albo orzechy i kawałki gruszki. Ze smażonym serem bardzo dobrze grają też warzywa grillowane, np. cukinia, papryka, bakłażan. Oprócz sosu czosnkowego, smak smażonego sera świetnie też dopełni sos pomidorowy, pesto albo dżem żurawinowy czy borówkowy.

Czytaj też:
Doskonale sycą, choć nie zawierają mięsa. Kotlety z soczewicy i kalafiora pokochasz od pierwszego kęsa
Czytaj też:
Lekkie kotlety rybne z piekarnika. Idealne danie na piątek zrobisz z każdej ryby