Chrupiące krokiety ziemniaczane. Smakują obłędnie, a w kuchni nic się nie marnuje

Chrupiące krokiety ziemniaczane. Smakują obłędnie, a w kuchni nic się nie marnuje

Dodano: 
Krokiety ziemniaczane
Krokiety ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Lesya Dolyuk
By przygotować to danie, nie musisz smażyć naleśników. Krokiety ziemniaczane zrobisz niemal z samych warzyw. Są pysznym sposobem na wykorzystanie gotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia.

Niektórym krokiety kojarzą się z naleśnikami z wytrawnym farszem, odpowiednio zwiniętymi i obsmażonymi. Jest też jednak inny rodzaj krokietów, które są o wiele szybsze do zrobienia. Przygotowuje się je bowiem z samej masy, zwykle warzywnej. Obsmażone w chrupiącej panierce smakują doskonale i są na tyle pożywne, że możesz je podać nawet na obiad jako danie główne.

Pomysły na gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia

Co zwykle robicie z gotowanymi ziemniakami, które zostały wam z obiadu? Niektórzy po prostu odsmażą je następnego dnia i podadzą np. do mięsa, inni przerobią je na kopytka. Jednak pomysłów na ziemniaki z poprzedniego dnia jest o wiele więcej. Można z nich zrobić aksamitne puree, pokroić je w plastry i obsmażyć na patelni lub wykorzystać do sałatki ziemniaczanej, ewentualnie przygotować z nich kotlety albo tak jak my – krokiety. Ta ostatnia propozycja jest naprawdę smaczna i jeśli jeszcze nie znacie tej potrawy, przygotujcie ją choć raz. Ręczymy, że będziecie do niej wracać.

Przepis: Krokiety ziemniaczane

Krokiety z gotowanych ziemniaków z dodatkiem żółtego sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
680 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 szklanka tartej bułki
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie ziemniakówZimne, ugotowane ziemniaki podgrzej np. w kuchence mikrofalowej lub na niedużym ogniu pod przykryciem. Teraz rozdrobnij je tłuczkiem, by powstała gładka masa.
  2. Smażenie cebuli i tarcie seraCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij ją na łyżce oleju. Przestudź, dodaj do rozgniecionych ziemniaków. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do ziemniaków.
  3. Przygotowanie masy na krokietyDo ziemniaków, cebuli i sera dodaj jajko, trochę soli, pieprzu i startej gałki muszkatołowej. Masę wymieszaj, a jeśli jest zbyt rzadka, dodaj do niej 1-2 łyżki tartej bułki.
  4. Formowanie i smażenie krokietówZ przygotowanej masy formuj w dłoniach podłużne krokiety. Każdy obtocz w tartej bułce. W garnku rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź do niego krokiety i smaż je, aż będą złociste. Krokiety wyjmij z tłuszczu i osącz je na papierowych ręcznikach.

Krokiety ziemniaczane na wiele sposobów

Krokiety ziemniaczane nie zawsze muszą wyglądać i smakować tak samo. To dość neutralne w smaku warzywo, doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Jest przy tym bardzo sycące, zwłaszcza jeśli obsmaży się je na tłuszczu. A oto kilka pomysłów na krokiety ziemniaczane:

  • Do masy na krokiety ziemniaczane można dodać ugotowane czy podsmażone warzywa. Może to być pokrojona w kostkę marchewka, ugotowany groszek zielony, podduszony por czy cebula.
  • Krokiety ziemniaczane są idealne do nadziewania. Doskonały farsz przygotujesz np. z podduszonych pieczarek czy kiszonej kapusty. W w środek ziemniaczanej masy możesz też włożyć kawałek żółtego sera. Po usmażeniu i przekrojeniu ser będzie się apetycznie ciągnął.
  • Z masy ziemniaczanej na krokiety da się zrobić elegancki dodatek do obiadu. Masę wystarczy grubo rozwałkować, foremkami powycinać z niej np. gwiazdki, obtoczyć je w tartej bułce i podać zamiast gotowanych ziemniaków czy frytek.

Z czym podawać krokiety ziemniaczane?

Krokiety ziemniaczane mogą zagrać główną rolę w czasie obiadu. Warto je podać z wyrazistym sosem, np. jogurtowo-czosnkowym czy tatarskim. Dopełnieniem całości powinna być chrupiąca surówka, np. z kapusty, pora czy zielona sałata.

Czytaj też:
Szybka zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy i cebuli. Jak znalazł na obiad lub kolację
Czytaj też:
Chrupiące placki ziemniaczane bez dodatku mąki. Kluczowy jest ten szczegół

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl