Ten bulion warzywny nie ma sobie równych. Jak zrobić wegański rosół?
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Ten bulion warzywny nie ma sobie równych. Jak zrobić wegański rosół?

Dodano: 
Bulion warzywny
Bulion warzywny Źródło: Shutterstock / Anna Hoychuk
Wegański rosół to nic innego jak esencjonalny bulion warzywny. Aby go zrobić, nie wystarczy jednak zalać warzyw wodą.

Każdy, kto próbuje tego bulionu warzywnego, jest zachwycony. „Naprawdę jest tylko z warzyw?” – pytają wręcz niektórzy. Ma piękny kolor, wyrazisty smak, a z dodatkiem makaronu śmiało może konkurować z tradycyjnym rosołem. Jest idealną bazą do zup i sosów.

Jak zrobić wegański rosół?

Sekret dobrego bulionu warzywnego tkwi tym, aby wyciągnąć z warzyw jak najwięcej smaku. Aby to zrobić, wystarczy zastosować prosty patent i najpierw przesmażyć warzywa. Już w tym momencie poczujesz, jak po domu roznosi się przyjemny, rosołowy zapach. Tłuszcz staje się tu ważnym nośnikiem smaku (ale też potem sprawia, że bulion warzywny ma charakterystyczne oczka pływające po powierzchni). Ważne jest też, aby gotować wszystko na małym ogniu przez minimum godzinę. Ja zwykle poświęcam na to ok. 1,5 godziny. Część wody w tym czasie odparowuje, więc nasz wegański rosół jest wyrazisty i esencjonalny.

Zawsze dodaję do takiego bulionu garść grzybów. Można ich dodać więcej, jednak trzeba pamiętać, że wówczas zdominują smak – jeśli masz jednak ochotę na wegański bulion grzybowy, rzuć do gotowania więcej grzybów. Grzyby również barwią bulion: jeśli chcesz mieć jasny wegański rosół, wykorzystaj delikatne prawdziwki.

Przepis: Bulion warzywny

Wegański, esencjonalny bulion, który może być bazą do zup i sosów.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 garść suszonych grzybów (najlepiej borowików)
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 litry wody
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywSuszone grzyby zalej w misce gorącą wodą. Pokrój na kawałki marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Na dnie garnka rozgrzej olej, wrzuć pokrojone warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Smaż, aż warzywa zaczną się rumienić. Dorzuć czosnek i jeszcze chwilę mieszaj.
  2. Gotowanie bulionuZalej przesmażone warzywa wodą. Dodaj grzyby razem z wodą, w której się moczyły, wrzuć por i pęczek pietruszki. Gotuj na małym ogniu co najmniej godzinę. Dopraw solą i pieprzem. Gotowy bulion odcedź.

Jak wykorzystać wegański rosół?

Taki podstawowy bulion warzywny możesz wykorzystać na wiele sposobów, ponieważ może on być bazą dosłownie każdej zupy czy wielu sosów. Świetnie sprawdzi się także do podlewania risotto. Do bulionu warzywnego wystarczy dodać proste składniki, aby podkręcić smak zupy. Jeśli lubisz ostre buliony, dołóż papryczkę chilli, a jeśli masz ochotę na rozgrzewającą zupę, która poprawi odporność, do gotowego, gorącego rosołu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw kurkumą.

Bulion warzywny możesz też podać jak tradycyjny rosół: z kawałkami marchewki, dobrym makaronem i świeżą natką pietruszki.

Czytaj też:
Tym daniem zachwycają się Niemcy i Austriacy. Zupa naleśnikowa rozgrzeje w chłodne dni
Czytaj też:
Przepis na domowy makaron jak u babci. Takiego nie kupisz w żadnym sklepie