Surówka z kapusty to zdrowy, szybki i tani dodatek do głównego posiłku. Trudno się nią znudzić, bo można robić ją w coraz to nowszych odsłonach. Ta wersja nie jest popularna, a szkoda. W moim domu była hitem. Dokładam do niej suszone śliwki, z którymi jest słodziutka i jeszcze zdrowsza.
Dlaczego warto jeść suszone śliwki?
Te owoce to skoncentrowane źródło błonnika. Zawarty w nich rodzaj jest szczególnie pomocny w walce z zaparciami i odżywia dobroczynne bakterie w jelicie.
Mało osób wie o tym, że suszone śliwki wspierają zdrowie kości, serca i innych mięśni. Pomagają ponadto obniżać nadmierne stężenie cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi, a także zmniejszać skoki poziomu glukozy po posiłkach.
Jak zrobić surówkę z białej kapusty z suszonymi śliwkami?
Biorę na nią pół główki małej kapusty białej, choć sprawdzi się także ta włoska, pekińska czy czerwona. Dorzucam nieodzowną marchewkę i por zamiast cebuli oraz drobno pokrojone suszone śliwki. Zwykle wystarczy dziesięć sztuk. Świetnie zastępują jabłko i cukier, które często dodaje się dla zbalansowania smaku surówki. Wzbogacają ją też w przyjemne, powidłowe nuty.
Surówka babuni zawsze była z majonezem. Chociaż próbowałam rozcieńczać go lżejszym jogurtem, w końcu powróciłam do oryginalnego przepisu. Najlepiej użyć sosu o zawartości około 70 procent tłuszczu z wyraźną octową nutą. Jeśli jej nie ma, warto dołożyć do warzyw łyżkę octu z białego wina lub nieco mniej tego spirytusowego. Wtedy są najlepsze.
Przepis: Surówka z białej kapusty z suszonymi śliwkami
Chrupiący dodatek ze świeżych warzyw wzbogaca obiad w smak i zdrowe związki.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 136 w każdej porcji
Składniki
- 400 g białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 por
- 75 g suszonych śliwek
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie skadnikówPoszatkuj cienko kapustę. Marchewki obierz i zetrzyj na grubym oczku. Białą część pora rozkrój wzdłuż na pół i potnij na cienkie plasterki. Suszone śliwki podziel na połówki i pokrój w paski.
- Mieszanie sałatkiWymieszaj przygotowane składniki z majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, przykryj sałatkę folią i odstaw na minimum 1-2 godziny do lodówki.
Surówka z białej kapusty – wskazówki
Gotowa mieszanka musi postać co najmniej 30 minut, a najlepiej kilka godzin, by składniki się przegryzły, a por albo cebula straciły swoją ostrość. Mam jednak wypróbowany sposób, by przyspieszyć te procesy. Zaczynam od krojenia warzyw cebulowych. Cienkie plasterki od razu posypuję szczyptą soli i mieszam, po czym odstawiam. W czasie, gdy zajmuję się innymi składnikami, warzywa wydzielają sok i miękną, a część ostrych związków się ulatnia.
Czytaj też:
Surówka z taniego warzywa to klasyka obiadów. Moja wersja jest wyjątkowo delikatna i lekka dla żołądkaCzytaj też:
Zwykłą surówkę zamieniam w pożywną sałatkę. Jeden dodatek sprawia, że znika ze stołu w kilka minut
