Kiedy pierwszy raz wypiłam tonic espresso, czyli kawę z tonikiem, nie kryłam zaskoczenia. To połączenie wydało mi się bardzo dziwne, ale już po pierwszym łyku przestałam mieć wątpliwości. Dziś tonic espresso to mój ulubiony napój z kawą na ciepłe dni. Kiedy pojawia się sezonowo w menu lokalnych kawiarni, wiem, że lato jest blisko. Warto jednak wiedzieć, że kawę z tonikiem łatwo zrobić w domu.
Jak zrobić kawę z tonikiem?
Tonic espresso robi się bardzo łatwo. Potrzebujesz jedynie dobre espresso, tonik oraz lód. Przydadzą się też plasterki cytryny. Kluczowe są proporcje. Ja robię kawę z tonikiem według tych, jakie kiedyś polecił mi znajomy barista.
Do przygotowania tonic espresso można wykorzystać każdą kawę, także tę z marketu (weź po prostu ulubioną). Jeśli jednak masz w pobliżu dobrą palarnię kawy, warto wybrać się w takie miejsce i poprosić o ziarna, które będą najlepsze do tego napoju. Wówczas smak jak z najlepszej kawiarni gwarantowany!
Przepis: Tonic espresso
Orzeźwiająca kawa z tonikiem.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 60
Składniki
- 60 ml espresso
- 150 ml toniku
- 1/2 szklanki lodu
Sposób przygotowania
- Robienie napojuDo szklanki wsyp lód i wlej tonik. Na to delikatnie wlej kawę.
Jak podawać tonic espresso?
Tonic espresso w kawiarniach najczęściej podaje się niezmieszany tak, aby gość sam mógł to zrobić. Napój z warstwą kawy na wierzchu i gazowanym napojem na dnie, wygląda bardzo efektownie i ja uwielbiam tak dostawać tonic espresso. Jeśli robisz napój dla gości: warto właśnie w takiej formie go zaserwować.
Kawę z tonikiem podaje się z cytryną. Plasterki cytryny można wrzucić razem z lodem lub położyć je na wierzchu. Można też wykorzystać inne cytrusy. Czasem spotykam się z tym, że taka kawa jest serwowana z plasterkami pomarańczy. Do kawy można również dodać gałązkę rozmarynu. To aromatyczne zioło również pasuje do tej kompozycji.
Czytaj też:
Truskawkowe tiramisu prosto z Włoch, ale według mamy. Zrób je tak, jak nie umie niktCzytaj też:
Ciasto kawowo-orzechowe smakuje jak z najlepszej cukierni. Sekretem jest chrupiąca warstwa