Ciasto kawowo-orzechowe smakuje jak z najlepszej cukierni. Sekretem jest chrupiąca warstwa

Ciasto kawowo-orzechowe smakuje jak z najlepszej cukierni. Sekretem jest chrupiąca warstwa

Dodano: 
Ciasto kawowo-orzechowe
Ciasto kawowo-orzechowe Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
To ciasto kawowo-orzechowe to deser idealny na specjalne okazje. Przygotowanie poszczególnych warstw wymaga nieco zachodu, ale bardzo warto.

Ciasto kawowo-orzechowe z tego przepisu możesz upiec w formie prostokątnej, a możesz w okrągłej tortownicy, aby zrobić efektowny i pyszny tort. To ciasto na bogato, rozpustne i pełne dobrych składników. Poszczególne warstwy to kakaowy biszkopt nasączony kawą, krem kawowy z orzechami oraz chrupka orzechowo-czekoladowa. To wszystko razem tworzy obłędnie pyszne ciasto.

Jak zrobić ciasto kawowo-orzechowe?

Przygotowanie tego ciasto jest czasochłonne, ale można pracę rozłożyć na dwa, a nawet na trzy dni. W pierwszej kolejności upiecz biszkopt i uszykuj chrupkę orzechową, czyli pyszną, chrupiącą warstwę z orzechów, karmelu i czekolady.

Tu od razu ważna rada: miksowanie orzechów z karmelem wymaga dobrego blendera (można to zrobić w termorobocie). W razie potrzeby (jeśli blender się nagrzewa) przerywaj miksowanie. Po zmiksowaniu na piach oba składniki tworzą coś w rodzaju pasty, która będzie bazą chrupki. Jeśli nie masz dobrego blendera, zamiast chrupki orzechowej do przełożenia ciasta możesz wykorzystać np. pokruszone bezy i ciasteczka.

Krem to pyszny, ustabilizowany żelatyną, mocno kawowy mus na bazie śmietanki i mascarpone. Robi się go łatwo i można go wykorzystać również do innych deserów i tortów.

Inspiracja: jeśli deser jest przeznaczony tylko dla osób dorosłych, biszkopt można nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem, np. brandy lub orzechówką.

Przepis: Ciasto kawowo-orzechowe

Pyszne ciasto warstwowe.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
605 w każdej porcji

Składniki

na biszkopt kakaowy:

  • 8 jaj
  • 240 g drobnego cukru
  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g gorzkiego kakao

do nasączenia:

  • 1 szklanka kawy

na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 100 ml kawy
  • 300 g śmietanki kremówki 36%
  • 50 g mieszanki orzechów

na chrupkę orzechową:

  • 50 g mieszanki orzechów
  • 50 g cukru białego
  • 50 g płatków kukurydzianych
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie biszkoptuOddzielić białka od żółtek. Mąkę wymieszać z kakao. Białka ubij na sztywną pianę, po czym dodawaj cukier stopniowo, cały czas miksując (kolejną łyżkę cukru dodawaj, kiedy poprzednia się rozpuści). Do bezy dodaj kolejno żółtka i nadal ubijaj masę. Stopniowo dodaj mąkę z kakao i wymieszaj delikatnie szpatułką. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 165 stopni Celsjusza. Gotowy biszkopt zostaw do ostygnięcia.
  2. Robienie chrupki orzechowejOrzechy upraż w piekarniku (na blasze, w temperaturze ok. 170 stopni, przez 5-7 minut) lub na patelni. Zrób karmel: cukier rozpuść na patelni lub w rondelku, a kiedy zrobi się złoty, wylej na papier do pieczenia i poczekaj, aż stwardnieje. Zmiksuj orzechy i kawałki karmelu na piasek. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, płatki kukurydziane rozkrusz na mniejsze kawałki. Wymieszaj razem: karmel zmiksowany z orzechami, masło orzechowe, czekolady, olej i płatki kukurydziane. Rozsmaruj masę na papierze wyciętym na kształt formy ciasta i zostaw do schłodzenia.
  3. Robienie kremuŻelatynę namocz w zimnej wodzie i odstaw na 10-15 minut. Kawę zagotuj z cukrem. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Zostaw do ostudzenia (nie może stężeć). Zimną śmietankę ubij z mascarpone na sztywno. Dodaj kawę z żelatyną i zmiksuj. Odłóż kilka łyżek kremu do dekoracji wierzchu ciasta, do reszty dorzuć posiekane drobno orzechy.
  4. Składanie ciastaBiszkopt przekrój na dwie warstwy. Każdą nasącz kawą. Na pierwszą warstwę nałóż krem, potem chrupkę, kolejną warstwę kremu, biszkopt i na wierzch krem bez orzechów, który dokładnie wyrównaj. Schłodź ciasto w lodówce.

Jak podawać ciasto kawowo-orzechowe?

Gotowe ciasto najlepiej trzymać w lodówce. Ciasto kawowo-orzechowe można przed podaniem oprószyć gorzkim kakao, startą na wiórki czekoladą lub udekorować całymi orzechami. To deser idealny do kawy i herbaty.

Czytaj też:
Truskawkowe ptasie mleczko to u mnie przebój czerwca. Jest lekkie jak piórko i pełne smaku
Czytaj też:
Robię proste ciasto czekoladowe i dodaję soczyste owoce. Cała blacha znika w jeden dzień

Źródło: smaki.pl