Ciasto kawowo-orzechowe z tego przepisu możesz upiec w formie prostokątnej, a możesz w okrągłej tortownicy, aby zrobić efektowny i pyszny tort. To ciasto na bogato, rozpustne i pełne dobrych składników. Poszczególne warstwy to kakaowy biszkopt nasączony kawą, krem kawowy z orzechami oraz chrupka orzechowo-czekoladowa. To wszystko razem tworzy obłędnie pyszne ciasto.
Jak zrobić ciasto kawowo-orzechowe?
Przygotowanie tego ciasto jest czasochłonne, ale można pracę rozłożyć na dwa, a nawet na trzy dni. W pierwszej kolejności upiecz biszkopt i uszykuj chrupkę orzechową, czyli pyszną, chrupiącą warstwę z orzechów, karmelu i czekolady.
Tu od razu ważna rada: miksowanie orzechów z karmelem wymaga dobrego blendera (można to zrobić w termorobocie). W razie potrzeby (jeśli blender się nagrzewa) przerywaj miksowanie. Po zmiksowaniu na piach oba składniki tworzą coś w rodzaju pasty, która będzie bazą chrupki. Jeśli nie masz dobrego blendera, zamiast chrupki orzechowej do przełożenia ciasta możesz wykorzystać np. pokruszone bezy i ciasteczka.
Krem to pyszny, ustabilizowany żelatyną, mocno kawowy mus na bazie śmietanki i mascarpone. Robi się go łatwo i można go wykorzystać również do innych deserów i tortów.
Inspiracja: jeśli deser jest przeznaczony tylko dla osób dorosłych, biszkopt można nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem, np. brandy lub orzechówką.
Przepis: Ciasto kawowo-orzechowe
Pyszne ciasto warstwowe.
- Kategoria
 - Deser
 - Rodzaj kuchni
 - Tradycyjna
 - Czas przygotowania
 - 1 godz.
 - Czas gotowania
 - 1 godz.
 - Liczba porcji
 - 12
 - Liczba kalorii
 - 605 w każdej porcji
 
Składniki
na biszkopt kakaowy:
- 8 jaj
 - 240 g drobnego cukru
 - 140 g mąki pszennej tortowej
 - 50 g gorzkiego kakao
 
do nasączenia:
- 1 szklanka kawy
 
na krem:
- 250 g serka mascarpone
 - 100 g cukru
 - 4 łyżeczki żelatyny
 - 2 łyżki wody
 - 100 ml kawy
 - 300 g śmietanki kremówki 36%
 - 50 g mieszanki orzechów
 
na chrupkę orzechową:
- 50 g mieszanki orzechów
 - 50 g cukru białego
 - 50 g płatków kukurydzianych
 - 100 g mlecznej czekolady
 - 30 g gorzkiej czekolady
 - 2 łyżki masła orzechowego
 - 3 łyżki oleju rzepakowego
 
Sposób przygotowania
- Pieczenie biszkoptuOddzielić białka od żółtek. Mąkę wymieszać z kakao. Białka ubij na sztywną pianę, po czym dodawaj cukier stopniowo, cały czas miksując (kolejną łyżkę cukru dodawaj, kiedy poprzednia się rozpuści). Do bezy dodaj kolejno żółtka i nadal ubijaj masę. Stopniowo dodaj mąkę z kakao i wymieszaj delikatnie szpatułką. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 165 stopni Celsjusza. Gotowy biszkopt zostaw do ostygnięcia.
 - Robienie chrupki orzechowejOrzechy upraż w piekarniku (na blasze, w temperaturze ok. 170 stopni, przez 5-7 minut) lub na patelni. Zrób karmel: cukier rozpuść na patelni lub w rondelku, a kiedy zrobi się złoty, wylej na papier do pieczenia i poczekaj, aż stwardnieje. Zmiksuj orzechy i kawałki karmelu na piasek. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, płatki kukurydziane rozkrusz na mniejsze kawałki. Wymieszaj razem: karmel zmiksowany z orzechami, masło orzechowe, czekolady, olej i płatki kukurydziane. Rozsmaruj masę na papierze wyciętym na kształt formy ciasta i zostaw do schłodzenia.
 - Robienie kremuŻelatynę namocz w zimnej wodzie i odstaw na 10-15 minut. Kawę zagotuj z cukrem. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Zostaw do ostudzenia (nie może stężeć). Zimną śmietankę ubij z mascarpone na sztywno. Dodaj kawę z żelatyną i zmiksuj. Odłóż kilka łyżek kremu do dekoracji wierzchu ciasta, do reszty dorzuć posiekane drobno orzechy.
 - Składanie ciastaBiszkopt przekrój na dwie warstwy. Każdą nasącz kawą. Na pierwszą warstwę nałóż krem, potem chrupkę, kolejną warstwę kremu, biszkopt i na wierzch krem bez orzechów, który dokładnie wyrównaj. Schłodź ciasto w lodówce.
 
Jak podawać ciasto kawowo-orzechowe?
Gotowe ciasto najlepiej trzymać w lodówce. Ciasto kawowo-orzechowe można przed podaniem oprószyć gorzkim kakao, startą na wiórki czekoladą lub udekorować całymi orzechami. To deser idealny do kawy i herbaty.
Czytaj też:
Truskawkowe ptasie mleczko to u mnie przebój czerwca. Jest lekkie jak piórko i pełne smakuCzytaj też:
Robię proste ciasto czekoladowe i dodaję soczyste owoce. Cała blacha znika w jeden dzień
