Zbieram cały kosz kwiatów czarnego bzu i robię pyszny syrop. Najprostszy przepis

Zbieram cały kosz kwiatów czarnego bzu i robię pyszny syrop. Najprostszy przepis

Dodano: 
Zbieranie kwiatów czarnego bzu
Zbieranie kwiatów czarnego bzu Źródło: Shutterstock / encierro
Syrop z kwiatów czarnego bzu to naturalne wsparcie przy infekcjach dróg oddechowych, ale i smaczny dodatek do napojów i potraw. Przepis jest prosty i każdy sobie z nim poradzi.

Syrop z kwiatów czarnego bzu, w niektórych regionach znany jako hyćka, to prosty syrop, który jest idealny jako wsparcie w sezonie infekcji. Ja uwielbiam go wykorzystywać w kuchni: słodzę nim letnie lemoniady i dodaję do deserów. Taki syrop można zrobić na kilka sposobów, ja podaję przepis na ten najprostszy: bez konieczności pasteryzowania.

Jakie działanie mają kwiaty czarnego bzu?

Kwiaty czarnego bzu w medycynie naturalnej wykorzystywane są jako pomoc w łagodzeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Działają wykrztuśnie, napotnie, łagodzą katar. Jednocześnie działają moczopędnie, antywirusowo i wspierają układ odpornościowy. Napary czy syrop z kwiatów czarnego bzu mogą być wykorzystywane jako naturalna pomoc przy gorączce.

Jak zrobić syrop z czarnego bzu?

Aby zrobić syrop, potrzebujesz najważniejszego składnika, czyli świeżych kwiatów bzu czarnego. Zbiera się całe baldachy i delikatnie układa w koszu. Ważne, aby szukać krzewów czarnego bzu, które rosną z dala od źródeł zanieczyszczeń, np. ruchliwych dróg. Po przyniesieniu do domu, kwiaty należy delikatnie rozłożyć na płótnie lub papierze, aby pozbyć się owadów. Dlaczego piszę o delikatności? Chodzi o to, aby nie wytrzepać z kwiatów cennego pyłku.

Przygotowane kwiaty należy zalać wrzątkiem i odstawić nawet na dobę. Potem już wystarczy dodać sok z cytryny, cukier, podgrzać wszystko i od razu przelewać do słoików. W wielu przepisach proporcje cukru są wyższe: kilogram cukru na każdy litr płynu. Ja wykorzystuję nieco mniej cukru, jednak trzeba też pamiętać, że jest on tu konserwantem i dzięki niemu syrop zachowuje trwałość przez kolejne miesiące.

Przepis: Syrop z kwiatów czarnego bzu

Idealny na sezon przeziębień.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
4800

Składniki

  • 40 baldachów kwiatowych czarnego bzu
  • sok z 5 cytryn
  • 2 litry wody
  • 1,2 kg cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kwiatówKwiaty w miarę możliwości pozbaw łodyg i przełóż do garnka. Zalej je wrzątkiem i odstaw na noc (do 24 godzin).
  2. Robienie syropuOdciśnij płyn z kwiatów. Dodaj do niego sok z cytryny i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aby cukier się całkowicie rozpuścił. Doprowadź do wrzenia i od razu wyłącz gaz. Gorący syrop przelewaj do butelek lub słoików i zakręcaj.

Inny sposób na syrop z kwiatów czarnego bzu

Ta metoda na hyćkę jest również prosta i czasem też ją stosuję. Tutaj postępuje się nieco inaczej: z wody i cukru zagotowuje się syrop (na 2 litry wody powinno być 2 kg cukru, ja staram się nieco zmniejszyć ilość cukru). W garnku układa się warstwami kwiaty i plastry cytryny, a następnie zalewa gorącym syropem i odstawia na 1-2 doby. Po tym czasie odcedza się sam syrop, przelewa do słoików i krótko pasteryzuje.

Czytaj też:
Tę pyszną konfiturę robię z czerwonej cebuli. Poznaj mój sekret na dodatek do pieczywa i różnych dań
Czytaj też:
Nie kupuję już chrzanu w słoikach. Robię go według tych przepisów i smakuje o niebo lepiej