Syrop z kwiatów czarnego bzu, w niektórych regionach znany jako hyćka, to prosty syrop, który jest idealny jako wsparcie w sezonie infekcji. Ja uwielbiam go wykorzystywać w kuchni: słodzę nim letnie lemoniady i dodaję do deserów. Taki syrop można zrobić na kilka sposobów, ja podaję przepis na ten najprostszy: bez konieczności pasteryzowania.
Jakie działanie mają kwiaty czarnego bzu?
Kwiaty czarnego bzu w medycynie naturalnej wykorzystywane są jako pomoc w łagodzeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Działają wykrztuśnie, napotnie, łagodzą katar. Jednocześnie działają moczopędnie, antywirusowo i wspierają układ odpornościowy. Napary czy syrop z kwiatów czarnego bzu mogą być wykorzystywane jako naturalna pomoc przy gorączce.
Jak zrobić syrop z czarnego bzu?
Aby zrobić syrop, potrzebujesz najważniejszego składnika, czyli świeżych kwiatów bzu czarnego. Zbiera się całe baldachy i delikatnie układa w koszu. Ważne, aby szukać krzewów czarnego bzu, które rosną z dala od źródeł zanieczyszczeń, np. ruchliwych dróg. Po przyniesieniu do domu, kwiaty należy delikatnie rozłożyć na płótnie lub papierze, aby pozbyć się owadów. Dlaczego piszę o delikatności? Chodzi o to, aby nie wytrzepać z kwiatów cennego pyłku.
Przygotowane kwiaty należy zalać wrzątkiem i odstawić nawet na dobę. Potem już wystarczy dodać sok z cytryny, cukier, podgrzać wszystko i od razu przelewać do słoików. W wielu przepisach proporcje cukru są wyższe: kilogram cukru na każdy litr płynu. Ja wykorzystuję nieco mniej cukru, jednak trzeba też pamiętać, że jest on tu konserwantem i dzięki niemu syrop zachowuje trwałość przez kolejne miesiące.
Przepis: Syrop z kwiatów czarnego bzu
Idealny na sezon przeziębień.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 4800
Składniki
- 40 baldachów kwiatowych czarnego bzu
- sok z 5 cytryn
- 2 litry wody
- 1,2 kg cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie kwiatówKwiaty w miarę możliwości pozbaw łodyg i przełóż do garnka. Zalej je wrzątkiem i odstaw na noc (do 24 godzin).
- Robienie syropuOdciśnij płyn z kwiatów. Dodaj do niego sok z cytryny i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aby cukier się całkowicie rozpuścił. Doprowadź do wrzenia i od razu wyłącz gaz. Gorący syrop przelewaj do butelek lub słoików i zakręcaj.
Inny sposób na syrop z kwiatów czarnego bzu
Ta metoda na hyćkę jest również prosta i czasem też ją stosuję. Tutaj postępuje się nieco inaczej: z wody i cukru zagotowuje się syrop (na 2 litry wody powinno być 2 kg cukru, ja staram się nieco zmniejszyć ilość cukru). W garnku układa się warstwami kwiaty i plastry cytryny, a następnie zalewa gorącym syropem i odstawia na 1-2 doby. Po tym czasie odcedza się sam syrop, przelewa do słoików i krótko pasteryzuje.
Czytaj też:
Tę pyszną konfiturę robię z czerwonej cebuli. Poznaj mój sekret na dodatek do pieczywa i różnych dańCzytaj też:
Nie kupuję już chrzanu w słoikach. Robię go według tych przepisów i smakuje o niebo lepiej