Ta herbatka likwiduje wzdęcia i poprawia trawienie. Sekret tkwi w taniej przyprawie, którą masz w kuchni

Ta herbatka likwiduje wzdęcia i poprawia trawienie. Sekret tkwi w taniej przyprawie, którą masz w kuchni

Dodano: 
Herbata z goździkami
Herbata z goździkami Źródło: Shutterstock
Ten napój działa zbawiennie na układ trawienny i pomaga pozbyć się wzdęć. Wzmaga wydzielanie soków trawiennych i chroni żołądek. Wszystko za sprawą jednego składnika.

W naparze tym zbawiennym składnikiem są goździki. Działają przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo i wspomagają wydzielanie soków trawiennych. Natomiast dodatek imbiru, który również dodaję do napoju, działa rozkurczowo i wspiera trawienie. A miód i cytryna wzmacniają smak i wspierają układ odpornościowy. Herbatkę taką można pić 1-2 razy dziennie, szczególnie po ciężkich posiłkach lub w przypadku dyskomfortu trawiennego. Pomaga pozbyć się wzdęć, zgagi oraz uczucia ciężkości w żołądku.

Wskazówka: ten napar pomaga nie tylko pozbyć się wzdęć. Herbata z goździkami zwalcza również nieprzyjemny zapach z ust, co często jest efektem problemów trawiennych.

Jak przygotować herbatkę z goździkami?

Do przygotowania jednej porcji napoju wystarczy 5-6 suszonych goździków. Jeśli potrzebujesz większej ilości napoju, to do przygotowania np. 4 filiżanek potrzebujesz około 20-24 sztuki suszonych goździków. Porada: upewnij się, że goździki są świeże – dobrej jakości goździki są ciężkie, mają intensywny zapach i wydają się oleiste. Do naparu możesz dodać również czarnej herbaty.

Przepis: Herbata z goździkami

Do przygotowania jednej szklanki herbaty potrzebujesz około 5-6 sztuk goździków.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
23

Składniki

  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 1 łyżeczka całych goździków
  • 1 plaster świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1/4 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZagotuj wodę w garnku lub czajniku. Do wrzącej wody dodaj goździki oraz imbir.
  2. Parzenie herbatyZaparzaj przez około 5-7 minut pod przykryciem.
  3. Przecedzenie i doprawianiePrzecedź herbatę przez sitko, aby usunąć goździki i imbir. Następnie dodaj miód oraz sok z cytryny.

Co warto wiedzieć o goździkach?

Najlepsze są goździki w całości i takie warto kupować. Dlaczego? Po zmieleniu bardzo szybko tracą smak. Warto sprawdzić, czy suszone pąki goździkowca nadal są bogate w wonne olejki. Dobrym sposobem jest umieszczenie ich w szklance wypełnionej wodą. Gdy goździk opada na dno szklanki lub pionowo unosi się pod wodą – zawiera dużo cennego oleju. Jeśli goździk nie tonie, część aktywnego składnika została utracona podczas procesu suszenia. Im bowiem cięższy goździk, tym wyższa jest w nim zawartość olejków eterycznych. Świadczy to o dobrej jakości przyprawy.

Jak przechowywać goździki?

Goździki przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym, chłodnym miejscu, aby zachować ich właściwości na dłużej. Dotyczy to zarówno całych goździków, jak i sproszkowanych.

Czytaj też:
Ten napój działa cuda po świętach. Pozbądź się wzdęć i poczuj ulgę w 5 minut
Czytaj też:
Ta świąteczna herbatka doskonale smakuje i orzeźwia. Jest jak znalazł po obfitym posiłku