Ten tradycyjny polski napój wychodzi mi na zdrowie. Robię go ze starej receptury mojej babci

Ten tradycyjny polski napój wychodzi mi na zdrowie. Robię go ze starej receptury mojej babci

Dodano: 
Zakwas z kiszonych buraków
Zakwas z kiszonych buraków Źródło: Shutterstock / Kingapl
Szukasz prostego sposobu na wzmocnienie odporności? Zrób zakwas z kiszonych buraków. Z przepisu mojej babci wychodzi pyszny. Popijam go regularnie i nie choruję.

Kiedyś zakwas z kiszonych buraków kojarzył mi się tylko ze świętami i gotowaniem barszczu. Jednak odkąd przyjaciółka wyjawiła mi, że popija go regularnie i wcale nie choruje, korzystam z niego codziennie. Recepturę na ten zdrowy napój wzięłam z przepiśnika mojej babci. Jest banalna i bez trudu nastawiam kolejne porcje. Smak wciąż mnie zachwyca.

Jak zrobić zakwas z kiszonych buraków?

Zakwas z kiszonych buraków to tradycyjny polski napój, który od wieków cieszy się uznaniem ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i orzeźwiający smak. Jego wykonanie nie jest skomplikowane. Potrzebujesz jedynie oczyścić buraki, ułożyć je w słoiku wraz z dodatkami i zalać wodą z solą. Resztę pracy wykona za ciebie upływający czas. Polecam spróbować.

Przepis: Zakwas z kiszonych buraków

Tradycyjny zdrowy napój z buraków

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
14 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie buraki
  • 2 litry wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli niejodowanej
  • 6 ziaren czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówWodę zagotuj, rozpuść w niej sól i lekko ostudź. Buraki wyszoruj, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku delikatnie zmiażdż trzonkiem noża.
  2. Nastawianie zakwasuDo dużego, wyparzonego słoika włóż buraki, dodaj czosnek oraz ziarna pieprzu. Całość zalej wodą.
  3. Fermentacja zakwasuSłoik z burakami zakręć, odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Co jakiś czas mieszaj jego zawartość. Gotowy zakwas odcedź i rozlej do butelek.

Jak wykorzystać zdrowy napój z buraków w kuchni?

Choć zakwas z buraków może być bazą czerwonego barszczu, warto go również pić samodzielnie. Już kilka łyków dziennie dostarczy porcji żelaza, potasu, witaminy C, witamin z grupy B i probiotyków. Substancje te będą działały na organizm na wielu polach. Raczenie się zdrowym napojem pomoże ci m.in. poprawić odporność i trawienie, obniżyć ciśnienie krwi, uregulować pracę układu nerwowego i zapobiec wystąpieniu anemii.

Picie zakwasu z buraków kiszonych nie każdemu jednak się przysłuży. Jeśli masz problemy z wrzodami, refluksem, niskim ciśnieniem krwi lub prawidłową pracą nerek przed włączeniem produktu do diety koniecznie skonsultuj się z lekarzem. Poradzenie się specjalisty to także dobry pomysł w przypadku, gdy stosujesz jakąkolwiek farmakoterapię. Do lekarza zgłoś się również wtedy, gdy po spożyciu zakwasu z buraków wystąpią u ciebie bólu brzucha, wzdęcia, biegunka lub inne niepokojące objawy.

Czytaj też:
Przepis na ten rarytas dostałam od szefowej kuchni z Korei. Bije na głowę polską kapustę kiszoną
Czytaj też:
Upycham w słoiku różyczki kalafiora i zalewam płynem. Ta kiszonka bije na głowę kiszone ogórki

Źródło: Smaki.pl