Naleśniki z pieczarkami, kurczakiem i serem to doskonała alternatywa dla placków na słodko oraz klasycznych krokietów z jarskim i mięsnym farszem. Wybornie smakują podgrzane na patelni oraz zapieczone w piekarniku.
Jak przygotować naleśniki z pieczarkami, kurczakiem i serem?
Przygotowanie naleśników z pieczarkami, kurczakiem i serem nie jest trudne. Smażę placki i przygotowuję farsz jednocześnie, więc nie muszę spędzać wiele czasu w kuchni, ale można również usmażyć naleśniki lub przygotować nadzienie dzień wcześniej. Alternatywnym rozwiązaniem dla zabieganych jest zastąpienie domowych naleśników gotowymi plackami pszennej lub pełnoziarnistej tortilli.
Naleśniki robię z klasycznego przepisu. Placki smażę na suchej patelni (niewielką ilość tłuszczu dodaję do ciasta). Polecam usmażyć naleśniki na dużej patelni, bo wówczas pomieszczą więcej pysznego nadzienia.
Farsz przygotowuję z piersi kurczaka, którą kroję w małą kostkę i podsmażam z cebulą oraz czosnkiem. Gdy mięso się przyrumieni, dorzucam pieczarki i smażę, aż grzyby zmiękną. Nadzienie doprawiam m.in. ziołami, a następnie mieszam ze startym na tarce serem (np. gouda, ementaler, morski, mozzarella, cheddar).
Wskazówka: smak farszu możesz wzbogacić, dodając na patelnię z mięsem i grzybami np. pokrojoną w kostkę słodką i ostrą paprykę, pokrojonego w półplasterki pora, pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory, pokrojoną w kostkę cukinię/bakłażana.
Przepis: Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami
Pomysł na sycące naleśniki w wersji wytrawnej.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 582 w każdej porcji
Składniki
Na naleśniki:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól
Na farsz:
- 400 g piersi kurczaka
- 500 g pieczarek
- 150 g żółtego sera
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżka oleju do smażenia
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie naleśnikówMleko, jajka, mąkę i olej wymieszaj w wysokim naczyniu, dodaj sól do smaku i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na czas przygotowywania składników farszu. Potem usmaż naleśniki na mocno rozgrzanej, suchej patelni, na złoty kolor.
- Robienie farszuRozgrzej olej, dodaj pokrojone w kostkę mięso i oprósz je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smaż, aż mięso się przyrumieni i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. Smaż, aż grzyby zmiękną. Dopraw ziołami oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Przestygnięty farsz wymieszaj ze startym na tarce serem.
- Robienie naleśnikówNa naleśnikach układaj farsz i złóż placki. Wypełnione nadzieniem naleśniki podsmaż z obu stron na łyżce oleju (opcjonalnie na tłuszczu po smażeniu farszu).
Jak podawać naleśniki z pieczarkami, kurczakiem i serem?
Naleśniki z pieczarkami, kurczakiem i serem najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, ale można je też odgrzać na drugi dzień. Podaję je udekorowane natką pietruszki z różnymi dodatkami m.in.:
- sosem czosnkowym,
- sosem jogurtowo-ziołowym,
- sosem pieczarkowym,
- sosem pomidorowym/ketchupem,
- sosem salsa z chili.
Czytaj też:
Makaron i trzy dodatki. To z nich ekspresowo robię pyszne, sycące danie obiadoweCzytaj też:
Moje kotlety mielone to zupełnie inna bajka. Są pieczone, a soczystości dodaje im warzywo