Te naleśniki to mój kulinarny pewniak. Znikają, zanim zdążę przełożyć je na talerze

Te naleśniki to mój kulinarny pewniak. Znikają, zanim zdążę przełożyć je na talerze

Dodano: 
Naleśniki z pieczarkami, kurczakiem i serem
Naleśniki z pieczarkami, kurczakiem i serem Źródło: Shutterstock / UlianovDmitrii
Delikatne placki i soczysty, aromatyczny farsz to sprawdzony sposób na obiad, kolację oraz przekąskę. Smak tego prostego dania zadowoli każdego! Zapraszam po przepis.

Naleśniki z pieczarkami, kurczakiem i serem to doskonała alternatywa dla placków na słodko oraz klasycznych krokietów z jarskim i mięsnym farszem. Wybornie smakują podgrzane na patelni oraz zapieczone w piekarniku.

Jak przygotować naleśniki z pieczarkami, kurczakiem i serem?

Przygotowanie naleśników z pieczarkami, kurczakiem i serem nie jest trudne. Smażę placki i przygotowuję farsz jednocześnie, więc nie muszę spędzać wiele czasu w kuchni, ale można również usmażyć naleśniki lub przygotować nadzienie dzień wcześniej. Alternatywnym rozwiązaniem dla zabieganych jest zastąpienie domowych naleśników gotowymi plackami pszennej lub pełnoziarnistej tortilli.

Naleśniki robię z klasycznego przepisu. Placki smażę na suchej patelni (niewielką ilość tłuszczu dodaję do ciasta). Polecam usmażyć naleśniki na dużej patelni, bo wówczas pomieszczą więcej pysznego nadzienia.

Farsz przygotowuję z piersi kurczaka, którą kroję w małą kostkę i podsmażam z cebulą oraz czosnkiem. Gdy mięso się przyrumieni, dorzucam pieczarki i smażę, aż grzyby zmiękną. Nadzienie doprawiam m.in. ziołami, a następnie mieszam ze startym na tarce serem (np. gouda, ementaler, morski, mozzarella, cheddar).

Wskazówka: smak farszu możesz wzbogacić, dodając na patelnię z mięsem i grzybami np. pokrojoną w kostkę słodką i ostrą paprykę, pokrojonego w półplasterki pora, pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory, pokrojoną w kostkę cukinię/bakłażana.

Przepis: Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami

Pomysł na sycące naleśniki w wersji wytrawnej.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
582 w każdej porcji

Składniki

Na naleśniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól

Na farsz:

  • 400 g piersi kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 150 g żółtego sera
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie naleśnikówMleko, jajka, mąkę i olej wymieszaj w wysokim naczyniu, dodaj sól do smaku i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na czas przygotowywania składników farszu. Potem usmaż naleśniki na mocno rozgrzanej, suchej patelni, na złoty kolor.
  2. Robienie farszuRozgrzej olej, dodaj pokrojone w kostkę mięso i oprósz je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smaż, aż mięso się przyrumieni i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. Smaż, aż grzyby zmiękną. Dopraw ziołami oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Przestygnięty farsz wymieszaj ze startym na tarce serem.
  3. Robienie naleśnikówNa naleśnikach układaj farsz i złóż placki. Wypełnione nadzieniem naleśniki podsmaż z obu stron na łyżce oleju (opcjonalnie na tłuszczu po smażeniu farszu).

Jak podawać naleśniki z pieczarkami, kurczakiem i serem?

Naleśniki z pieczarkami, kurczakiem i serem najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, ale można je też odgrzać na drugi dzień. Podaję je udekorowane natką pietruszki z różnymi dodatkami m.in.:

  • sosem czosnkowym,
  • sosem jogurtowo-ziołowym,
  • sosem pieczarkowym,
  • sosem pomidorowym/ketchupem,
  • sosem salsa z chili.

Czytaj też:
Makaron i trzy dodatki. To z nich ekspresowo robię pyszne, sycące danie obiadowe
Czytaj też:
Moje kotlety mielone to zupełnie inna bajka. Są pieczone, a soczystości dodaje im warzywo