Napełniam ziemniaki i wrzucam do piekarnika. To danie zawsze poprawia mi humor

Napełniam ziemniaki i wrzucam do piekarnika. To danie zawsze poprawia mi humor

Dodano: 
Ziemniak pieczony z nadzieniem i jajkiem
Ziemniak pieczony z nadzieniem i jajkiem Źródło: Shutterstock / Ruslan Mitin
Gdy tylko robi się chłodniej, nabieram ochoty na ten rarytas. Zapiekam kartofle ze wszystkim, co mam w domu najlepszego i cieszę się ich smakiem. Bez wyrzutów sumienia jem od razu dwie sztuki.

Gorące kartofle z piekarnika od razu wprawiają mnie w dobry nastrój, a nawet potrafią wyciągnąć z chandry. Dlatego o tej porze roku sięgam po nie zdecydowanie częściej. Jeśli akurat nie robię frytek belgijskich (w skórkach i z piekarnika) ani kartoflaka, stawiam na bulwy nadziewane. Kremowy miąższ, serowe nadzienie i aksamitne żółtko to wystrzałowy zestaw, który nie zawiedzie żadnego smakosza.

Jak zrobić zapiekane ziemniaki z jajkiem?

To nic skomplikowanego, ale trzeba mieć dosyć miękkie ziemniaki w mundurkach. Po usunięciu części miąższu wkłada się do nich dowolne nadzienie z dodatkiem surowego jajka albo wbija się je na wierzch. Pyszne są ponadto połówki kartofli, które wydrążam i napełniam samym jajem, a po wyjęciu z piekarnika posypuję szczypiorkiem. Jednak w wersji na bogato smakują jeszcze lepiej.

Przepis: Zapiekane ziemniaki z jajkiem i boczkiem

Gorąca przekąska z wydrążonego ziemniaka pieczonego z nadzieniem i sadzonym jajkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
55 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
552 w każdej porcji

Składniki

  • 8 dużych ziemniaków
  • 8 jajek
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 4 suszone pomidory
  • 1/2 szkl. startego żółtego sera
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 8 dużych ziemniaków
  • 8 jajek
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 4 suszone pomidory
  • 1/2 szkl. startego żółtego sera
  • 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 15 minut, aż zaczną być miękkie. Odlej wodę, wyłóż bulwy na talerz i ostudź. Następnie w każdej odkrój z wierzchu cienki plasterek i wydrąż tyle miąższu, by zmieściły się tam składniki nadzienia.
  2. Mieszanie farszuPodsmaż boczek bez oleju, a gdy się przyrumieni, osącz z tłuszczu, ostudź i pokrój na kawałki. Potnij drobno pomidory i natkę. Wymieszaj te składniki i dopraw pieprzem.
  3. PieczenieRozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do każdego ziemniaka nałóż porcję farszu i wbij na wierzch jajko. Piecz 15-20 minut. Gdy białko się zetnie, wyciągnij z piekarnika i oprósz w wierzchu solą.

Czy ziemniaki trzeba gotować przed pieczeniem w piekarniku?

Nie trzeba ich gotować, bo można od razu piec surowe. Zajmuje to jednak więcej czasu, bo w sumie do godziny lub 80 minut. Wstępne podgotowanie kartofli przez zaledwie 10 minut skraca całkowity czas pieczenia do 20-30 minut. To dwa razy krócej, różnica jest więc ogromna.

Jak upiec ziemniaki nadziewane?

Nadziewane bulwy można piec wprost na blaszce. Wiele osób zawija też każdą sztukę w folię aluminiową. Osobiście wolę jednak pergamin do pieczenia. Kładę na nim ziemniaka i roluję arkusz, a potem skręcam jego końce jak w papierkach od cukierków. Tej metody używam zawsze wtedy, gdy moje nadzienie ma dużo sera albo wodniste produkty. Szczelne opakowanie sprawia, że soki nie wyciekają, a całość gotuje się równomiernie we własnej wilgoci. Danie jest bardziej soczyste, choć nie chrupiące. Aby dobrze przypiec kartofle, na koniec trzeba je odkryć.

Czytaj też:
Gdy robię te zapiekane ziemniaki, rodzinie starczają za całe danie. To dla nas szybki obiad lub ciepła kolacja
Czytaj też:
Smażone ziemniaki to już przeżytek. Teraz lekkie i zdrowe frytki robi się w piekarniku