Gorące kartofle z piekarnika od razu wprawiają mnie w dobry nastrój, a nawet potrafią wyciągnąć z chandry. Dlatego o tej porze roku sięgam po nie zdecydowanie częściej. Jeśli akurat nie robię frytek belgijskich (w skórkach i z piekarnika) ani kartoflaka, stawiam na bulwy nadziewane. Kremowy miąższ, serowe nadzienie i aksamitne żółtko to wystrzałowy zestaw, który nie zawiedzie żadnego smakosza.
Jak zrobić zapiekane ziemniaki z jajkiem?
To nic skomplikowanego, ale trzeba mieć dosyć miękkie ziemniaki w mundurkach. Po usunięciu części miąższu wkłada się do nich dowolne nadzienie z dodatkiem surowego jajka albo wbija się je na wierzch. Pyszne są ponadto połówki kartofli, które wydrążam i napełniam samym jajem, a po wyjęciu z piekarnika posypuję szczypiorkiem. Jednak w wersji na bogato smakują jeszcze lepiej.
Przepis: Zapiekane ziemniaki z jajkiem i boczkiem
Gorąca przekąska z wydrążonego ziemniaka pieczonego z nadzieniem i sadzonym jajkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 55 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 552 w każdej porcji
Składniki
- 8 dużych ziemniaków
- 8 jajek
- 8 plasterków wędzonego boczku
- 4 suszone pomidory
- 1/2 szkl. startego żółtego sera
- 1/2 małego pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
- 8 dużych ziemniaków
- 8 jajek
- 8 plasterków wędzonego boczku
- 4 suszone pomidory
- 1/2 szkl. startego żółtego sera
- 1/2 małego pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 15 minut, aż zaczną być miękkie. Odlej wodę, wyłóż bulwy na talerz i ostudź. Następnie w każdej odkrój z wierzchu cienki plasterek i wydrąż tyle miąższu, by zmieściły się tam składniki nadzienia.
- Mieszanie farszuPodsmaż boczek bez oleju, a gdy się przyrumieni, osącz z tłuszczu, ostudź i pokrój na kawałki. Potnij drobno pomidory i natkę. Wymieszaj te składniki i dopraw pieprzem.
- PieczenieRozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do każdego ziemniaka nałóż porcję farszu i wbij na wierzch jajko. Piecz 15-20 minut. Gdy białko się zetnie, wyciągnij z piekarnika i oprósz w wierzchu solą.
Czy ziemniaki trzeba gotować przed pieczeniem w piekarniku?
Nie trzeba ich gotować, bo można od razu piec surowe. Zajmuje to jednak więcej czasu, bo w sumie do godziny lub 80 minut. Wstępne podgotowanie kartofli przez zaledwie 10 minut skraca całkowity czas pieczenia do 20-30 minut. To dwa razy krócej, różnica jest więc ogromna.
Jak upiec ziemniaki nadziewane?
Nadziewane bulwy można piec wprost na blaszce. Wiele osób zawija też każdą sztukę w folię aluminiową. Osobiście wolę jednak pergamin do pieczenia. Kładę na nim ziemniaka i roluję arkusz, a potem skręcam jego końce jak w papierkach od cukierków. Tej metody używam zawsze wtedy, gdy moje nadzienie ma dużo sera albo wodniste produkty. Szczelne opakowanie sprawia, że soki nie wyciekają, a całość gotuje się równomiernie we własnej wilgoci. Danie jest bardziej soczyste, choć nie chrupiące. Aby dobrze przypiec kartofle, na koniec trzeba je odkryć.
Czytaj też:
Gdy robię te zapiekane ziemniaki, rodzinie starczają za całe danie. To dla nas szybki obiad lub ciepła kolacjaCzytaj też:
Smażone ziemniaki to już przeżytek. Teraz lekkie i zdrowe frytki robi się w piekarniku