Niektórzy robią placki z ciasta podobnego, jak na naleśniki, tylko bardziej gęstego. Ja jednak wolę placki warzywne, bo są smaczniejsze i wartościowsze. Wszyscy znają placki ziemniaczane, tymczasem smaczne placki można też zrobić z innych warzyw, np. cukinii, marchewki, kalafiora. O tej porze roku stawiam jednak na inne warzywo, które odznacza się chrupkością i soczystością.
Jak przygotować kukurydzę na placki?
O tej porze roku moja rodzina czeka na placki kukurydziane. Robi się je szybko, wcześniej trzeba jednak przygotować kukurydzę. W jaki sposób? Dwie, trzy kolby kukurydzy oczyszczam, wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuję 5-7 minut. Po tym czasie odlewam wodę i studzę warzywo. Potem przy pomocy nożna ścinam z niego ziarna. Oczywiście można też sięgnąć po kukurydzę z puszki, którą wystarczy tylko odsączyć z zalewy. Jednak latem koszt kolb jest często dużo niższy.
Jak zrobić chrupiące i soczyste warzywne placki?
Podstawą tych placków jest oczywiście kukurydza. Jej ziarna łączę klasycznym ciastem, składającym się z niewielkiej ilości mąki, jajka i mleka. Warto też dodać do niego trochę proszku do pieczenia, soli i pieprzu. A jeśli chcecie, by wasze placki były jeszcze bardziej pożywne, możecie do nich dodać trochę pokrojonej szynki czy startego, żółtego sera. Po połączeniu składników placki smażę na sporej ilości oleju. Dzięki temu są chrupiące i przyjemnie soczyste.
Przepis: Placki kukurydziane
Chrupiące, soczyste placki z dodatkiem ziaren kukurydzy
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 245 w każdej porcji
Składniki
- 2 kolby kukurydzy (ok. 2 szklanki ziaren)
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- ok. 100 ml mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kukurydzyKolby kukurydzy oczyść, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 7 minut. Wystudź, przy pomocy noża zetnij z nich ziarna.
- Przygotowanie masyDo miski wsyp mąkę, dodaj jajko, mleko, proszek do pieczenia, trochę soli i pieprzu. Rozmieszaj gęste, gładkie ciasto. Wsyp do niego ziarna kukurydzy, wymieszaj.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej trochę oleju. Nakładaj łyżką porcje masy, lekko je spłaszczając. Smaż placki po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wskazówka: Część ugotowanych ziaren kukurydzy można wcześniej zblendować i połączyć z ciastem.
Jak podać placki kukurydziane?
Placki kukurydziane z ziaren kukurydzy podaję zwykle z kwaśną, gęstą śmietaną, posypane posiekaną zieleniną, np. szczypiorkiem, koperkiem, kolendrą. Dobrze też jednak smakują z sosem czosnkowym, guacamole, a nawet ketchupem. Można również podać do nich sałatkę z pomidora, ogórka i cebuli albo rukolę z fetą i pomidorem.
Czytaj też:
Zrób te placki zamiast naleśników, a rodzina nie da Ci już spokoju. U mnie chcą je codziennieCzytaj też:
Do warzywnych placków dodałam uwielbiany produkt. Wszyscy najedli się do syta