Chrupiące warzywo mieszam z trzema składnikami. Po 15 minutach wszyscy zajadają pyszne placki

Chrupiące warzywo mieszam z trzema składnikami. Po 15 minutach wszyscy zajadają pyszne placki

Dodano: 
Placki z kukurydzy
Placki z kukurydzy Źródło: Shutterstock / from my point of view
Placki to prosta, tania potrawa, którą można podać na obiad czy kolację. Najczęściej robi się je z ziemniaków, jednak z innych warzyw też potrafią smakować wspaniale. O tej porze roku często robię je z żółtego warzywa.

Niektórzy robią placki z ciasta podobnego, jak na naleśniki, tylko bardziej gęstego. Ja jednak wolę placki warzywne, bo są smaczniejsze i wartościowsze. Wszyscy znają placki ziemniaczane, tymczasem smaczne placki można też zrobić z innych warzyw, np. cukinii, marchewki, kalafiora. O tej porze roku stawiam jednak na inne warzywo, które odznacza się chrupkością i soczystością.

Jak przygotować kukurydzę na placki?

O tej porze roku moja rodzina czeka na placki kukurydziane. Robi się je szybko, wcześniej trzeba jednak przygotować kukurydzę. W jaki sposób? Dwie, trzy kolby kukurydzy oczyszczam, wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuję 5-7 minut. Po tym czasie odlewam wodę i studzę warzywo. Potem przy pomocy nożna ścinam z niego ziarna. Oczywiście można też sięgnąć po kukurydzę z puszki, którą wystarczy tylko odsączyć z zalewy. Jednak latem koszt kolb jest często dużo niższy.

Jak zrobić chrupiące i soczyste warzywne placki?

Podstawą tych placków jest oczywiście kukurydza. Jej ziarna łączę klasycznym ciastem, składającym się z niewielkiej ilości mąki, jajka i mleka. Warto też dodać do niego trochę proszku do pieczenia, soli i pieprzu. A jeśli chcecie, by wasze placki były jeszcze bardziej pożywne, możecie do nich dodać trochę pokrojonej szynki czy startego, żółtego sera. Po połączeniu składników placki smażę na sporej ilości oleju. Dzięki temu są chrupiące i przyjemnie soczyste.

Przepis: Placki kukurydziane

Chrupiące, soczyste placki z dodatkiem ziaren kukurydzy

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
245 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kolby kukurydzy (ok. 2 szklanki ziaren)
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kukurydzyKolby kukurydzy oczyść, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 7 minut. Wystudź, przy pomocy noża zetnij z nich ziarna.
  2. Przygotowanie masyDo miski wsyp mąkę, dodaj jajko, mleko, proszek do pieczenia, trochę soli i pieprzu. Rozmieszaj gęste, gładkie ciasto. Wsyp do niego ziarna kukurydzy, wymieszaj.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej trochę oleju. Nakładaj łyżką porcje masy, lekko je spłaszczając. Smaż placki po 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: Część ugotowanych ziaren kukurydzy można wcześniej zblendować i połączyć z ciastem.

Jak podać placki kukurydziane?

Placki kukurydziane z ziaren kukurydzy podaję zwykle z kwaśną, gęstą śmietaną, posypane posiekaną zieleniną, np. szczypiorkiem, koperkiem, kolendrą. Dobrze też jednak smakują z sosem czosnkowym, guacamole, a nawet ketchupem. Można również podać do nich sałatkę z pomidora, ogórka i cebuli albo rukolę z fetą i pomidorem.

Czytaj też:
Zrób te placki zamiast naleśników, a rodzina nie da Ci już spokoju. U mnie chcą je codziennie
Czytaj też:
Do warzywnych placków dodałam uwielbiany produkt. Wszyscy najedli się do syta