Naleśnikowe koperty nadziewam tanim, pożywnym farszem. Moja rodzina uwielbia tę kolację

Naleśnikowe koperty nadziewam tanim, pożywnym farszem. Moja rodzina uwielbia tę kolację

Dodano: 
Naleśnikowe koperty
Naleśnikowe koperty Źródło: Shutterstock / ffolas
Naleśniki to doskonały pomysł na obiad, kolację czy deser. Wszystko zależy od tego, czym się je nadzieje. Te koperty z pożywnym farszem serwuję często na kolację, bo moja rodzina bardzo je lubi.

Naleśniki to proste, tanie danie, które da się przygotować na wiele sposobów. Po pierwsze można je nadziać farszem słodkim lub wytrawnym. Po drugie da się je złożyć w rozmaity sposób. Po trzecie można je obsmażyć, zapiec lub pozostawić bez dodatkowej obróbki termicznej. Tym razem polecam wam koperty z pożywnym farszem, które z powodzeniem można podać na kolację.

Jakim farszem nadziać naleśniki?

Naleśniki można nadziać farszem słodkim lub wytrawnym. Te kolacyjne napełniam np. duszonym szpinakiem, pieczarkami lub gotowanymi ziemniakami i twarogiem. Moja rodzina woli jednak naleśniki w słodkiej wersji. Tu najlepiej sprawdza się farsz twarogowy, który można doprawić na kilka sposobów. Dobrym pomysłem jest dodanie do niego rodzynek, skórki startej z cytryny lub cukru waniliowego.

Jak zrobić koperty naleśnikowe z pożywnym farszem?

Moje koperty naleśnikowe nadziewam farszem twarogowym doprawionym cukrem waniliowym. Po napełnieniu i złożeniu naleśniki podgrzewam na patelni, dzięki czemu całe są ciepłe i chrupiące. Cała rodzina się nimi zajada.

Przepis: Naleśnikowe koperty

Koperty naleśnikowe z farszem twarogowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
510 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • ok. 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Na farsz:

  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 żółtko
  • 2–3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZ podanych składników rozmieszaj gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut, po czym usmaż cienkie naleśniki.
  2. Przygotowanie farszuTwaróg rozdrobnij widelcem. Wymieszaj ze śmietaną, żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Nadziewanie i smażenieNa środek każdego naleśnika nałóż 2-3 łyżki farszu. Naleśniki złóż w koperty. Obsmaż je na patelni z olejem.

Wskazówka: Naleśnikowe koperty zamiast podsmażać na patelni, można zapiec w piekarniku.

Jak podać naleśnikowe koperty?

Naleśnikowe koperty ze słodkim, twarogowym farszem można podać na kilka sposobów. Doskonale smakują polane słodką śmietanką albo zmiksowanymi truskawkami. Jeśli ktoś lubi, może je polać płynnym miodem lub syropem klonowym. Dobrze też będą smakować z kawałkami owoców, bitą śmietaną, a nawet lodami.

Czytaj też:
Odkryłem fenomenalne naleśniki bez mąki pszennej. Sprawdź przepis i do starego już nie wrócisz
Czytaj też:
Z tartej cukinii i prostego ciasta robię pyszne naleśniki. Tę kolację kocha u mnie każdy