Z tartej cukinii i prostego ciasta robię pyszne naleśniki. Tę kolację kocha u mnie każdy

Z tartej cukinii i prostego ciasta robię pyszne naleśniki. Tę kolację kocha u mnie każdy

Dodano: 
Naleśniki z cukinią
Naleśniki z cukinią Źródło: Shutterstock / Trending Now
Naleśniki są bardzo smaczne, ale niekoniecznie wartościowe. Wystarczy jednak mała zmiana, a staną się o wiele zdrowsze i nabiorą ciekawego smaku. Takie naleśniki można podać na kolację albo zjeść na przekąskę.

Typowe ciasto na naleśniki robi się z mąki, jajek i mleka. Warto też dodać do niego szczyptę soli, trochę cukru i oleju. Co by nie mówić, ten skład nie jest jakoś nadzwyczajnie bogaty, ani wartościowy. Jest jednak kilka sposobów na to, by zwykłe naleśniki zamienić w potrawę o wiele bardziej pożywną. Dziś jedna z takich propozycji.

Jak podnieść wartość odżywczą naleśników?

By wasze naleśniki były pożywniejsze, możecie dokonać prostych zmian już na etapie przygotowania ciasta. Wystarczy na przykład zamiast po zwykłą białą mąkę, sięgnąć po mąkę pełnoziarnistą lub połączyć oba rodzaje mąki. Ciasto można też wzbogacić łyżką otrąb albo kiełków pszenicy. Smaczną i zdrową odmianą będzie również dodanie do ciasta posiekanej zieleniny czy startych warzyw, np. marchewki.

Jak zrobić pożywne naleśniki z cukinią?

Moim sposobem na uatrakcyjnienie smaku, wyglądu i wartości odżywczej naleśników jest dodanie do ciasta cukinii. Warzywo ścieram na dużych lub średnich oczkach i lekko odciskam z niego nadmiar soku. Trochę może go spokojnie zostać, bo rozcieńczy nieco ciasto, zastępując tym samym część mleka czy wody. Ciasto na te naleśniki powinno być gęściejsze niż zwykle, by w czasie smażenia „utrzymało” kawałki warzywa.

Przepis: Naleśniki z cukinią

Niskokaloryczne, wartościowe naleśniki z dodatkiem tartej cukinii

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 niedużej cukinii

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW misce umieść mąkę, jajka, mleko, wodę, sól i olej. Rozmieszaj, gładkie, niezbyt rzadkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 10-15 minut, by odpoczęło.
  2. Przygotowanie cukiniiCukinię umyj, wytrzyj, nie obieraj. Zetrzyj ją razem ze skórką na tarce o dużych lub średnich oczkach. Oprósz odrobiną soli, odstaw na 10 minut, po tym czasie warzywo lekko odciśnij.
  3. Łączenie składników i smażenieDo ciasta dodaj startą cukinię, wymieszaj. Patelnię rozgrzej, posmaruj olejem, wylewaj na nią porcje ciasta z dodatkiem cukinii. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Jak podać naleśniki z cukinią?

Naleśniki usmażone z dodatkiem startej cukinii świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąska. Wystarczy posmarować je np. kremowym twarożkiem, który warto wzbogacić np. przeciśniętym przez praskę czosnkiem albo posiekaną zieleniną. Można też do nich dołożyć plasterki wędzonego łososia albo dojrzewającej szynki.

Czytaj też:
W naleśniki zawiń dwa pyszne składniki. To genialna przekąska lub lekka kolacja
Czytaj też:
Wystarczy 100 ml i naleśniki będą miękkie i elastyczne. Już żaden placek się nie porwie