Filet ryby zawijam w gotowe ciasto i wstawiam do piekarnika. Pomysł na pyszną przekąskę czy kolację

Filet ryby zawijam w gotowe ciasto i wstawiam do piekarnika. Pomysł na pyszną przekąskę czy kolację

Dodano: 
Łosoś w cieście francuskim
Łosoś w cieście francuskim Źródło: Shutterstock / zi3000
Jeśli szukacie pomysłu na pyszną przekąskę czy kolację na ciepło, proponuję przepyszne danie. Zrobicie je z gotowego ciasta i fileta rybnego. Warto też dorzucić warzywa dla pełniejszego smaku.

Ryba kojarzy się z daniem obiadowym. Tymczasem ja robię z niej pożywną przekąskę, która świetnie też sprawdza się w roli kolacji. Biorę tylko filet rybny, gotowe ciasto francuskie i warzywa. Przygotowuję z nich prostą, pyszną roladę. Po upieczeniu smakuje obłędnie i zawsze schodzi do ostatniego okruszka.

Jaka ryba nadaje się do pieczenia w cieście francuskim?

Do pieczenia w cieście francuskim najlepiej nadają się ryby o zwartym, soczystym mięsie i delikatnym smaku. Oczywiście w postaci filetów, pozbawione całkowicie ości. Najlepsze gatunki to:

  • łosoś – ta tłusta ryba nie wysycha w czasie pieczenia i dobrze komponuje się z warzywami;
  • pstrąg łososiowy – podobny do łososia, ale tańszy, chudszy i delikatniejszy w smaku;
  • dorsz – chuda ryba o delikatnym smaku, ma białe, zwarte mięso;
  • mintaj, morszczuk – tanie, chude ryby o delikatnym smaku.

Jak zrobić rybę pieczoną w cieście francuskim?

Ryba pieczona w cieście francuskim to proste, pyszne i bardzo eleganckie danie. By je przygotować podsmażam najpierw szpinak, a potem łączę go z suszonymi pomidorami i doprawiam. Wystudzone warzywa wykładam na płat ciasta francuskiego, na jednym brzegu kładę filet ryby i całość zawijam w ciasto. Po upieczeniu otrzymaną roladę kroję w plastry i serwuję na ciepło.

Przepis: Ryba pieczona w cieście

Pieczony filet ryby zawinięty w ciasto francuskie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 400 g fileta rybnego np. z łososia, pstrąga łososiowego
  • ok. 200 g ciasta francuskiego
  • 150 g szpinaku świeżego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 4–6 suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywSzpinak opłucz, podsmaż na maśle z posiekanym czosnkiem. Oprósz solą i pieprzem, odparuj nadmiar wody, dodaj posiekane pomidory suszone, wymieszaj, dopraw do smaku.
  2. Formowanie roladyFilet opłucz, osusz, oczyść z ości. Podziel wzdłuż na pasy szerokości ok. 4-5 cm, oprósz solą i pieprzem. Na pas ciasta wyłóż szpinak, wzdłuż ułóż filety rybne, posmaruj je musztardą. Całość zwiń w roladę, brzegi ciasta sklej.
  3. Pieczenie rybyUformowaną roladę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Miejsce zlepienia ciasta powinno znaleźć się pod spodem. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem. Roladę piecz ok. 25 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż ciasto będzie złociste.

Wskazówka: Filet ryby przed zawinięciem w ciasto można zrumienić na patelni. Dzięki temu będzie miał więcej smaku i zachowa więcej smaków.

Jak podać rybę pieczoną w cieście francuskim?

Rybę pieczoną w cieście francuskim serwuję w postaci plastrów. Zwykle na ciepło, choć smaczna jest też po wystygnięciu. Dobrym dodatkiem do tej potrawy będzie sos, np. koperkowy, czosnkowy, cytrynowy, a także lekka sałatka z rukoli i pomidorków.

Czytaj też:
Weź gotowe ciasto francuskie i 3 dodatki. Te szybkie, wytrawne babeczki to mistrzostwo świata
Czytaj też:
Kładę na cieście francuskim 2 składniki i robię wyborną przekąskę. Jest tania i szybka