Kładę na cieście francuskim 2 składniki i robię wyborną przekąskę. Jest tania i szybka

Kładę na cieście francuskim 2 składniki i robię wyborną przekąskę. Jest tania i szybka

Dodano: 
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Ślimaczki z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / pbd Studio
Z ciasta francuskiego można przygotować mnóstwo przekąsek wytrawnych i słodkich. Dziś jedna z nich – pyszne, wytrawne ślimaczki. Pracy przy nich tyle co i nic, a zjada się je z wielką przyjemnością. Sprawdzą się nawet na kolację.

Jeśli macie ochotę na coś smacznego, a w lodówce leży ciasto francuskie, sprawa jest prosta. Za 20-30 minut będziecie mogli cieszyć się ciepłą, chrupiącą przekąską. Wystarczy, że dołożycie jeszcze dwa składniki, a po upieczeniu powstaną smaczne, chrupiące, wytrawne ślimaczki. Często serwuję je na kolację lub zabieram do pracy zamiast kanapek.

Z czego zrobić wytrawne nadzienie do ślimaczków?

Jako nadzienie do wytrawnych ślimaczków sprawdzi się kilka produktów. Można sięgnąć na przykład po: podduszone pieczarki, szynkę, pesto, szpinak czy suszone pomidory. Składniki te warto zestawić z serem, który doda przekąsce smaku, ale też zadziała, jak lepiszcze. Może to być starta mozzarella, dowolny, żółty ser, ser pleśniowy czy ricotta.

Jak zrobić wytrawne ślimaczki ze szpinakiem i serem?

Do nadzienia moich ślimaczków wykorzystam dziś szpinak i ser. Liście szpinaku podduszę na maśle z dodatkiem czosnku i doprawię. Po wyłożeniu szpinaku na ciasto, całość posypię serem i zroluję. Po pokrojeniu w plastry powstaną ślimaczki, które wystarczy ułożyć na blasze i upiec.

Przepis: Ślimaczki ze szpinakiem

Wytrawna przekąska z ciasta francuskiego, szpinaku i sera

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 150 g sera feta
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie szpinakuSzpinak opłucz, osącz. Na patelni rozpuść masło, dodaj szpinak, przesmaż go, by stracił elastyczność. Odparuj nadmiar wody, dodaj posiekany czosnek, trochę soli i pieprzu, całość chwilę przesmaż. Farsz wystudź.
  2. Formowanie ślimaczkówCiasto francuskie rozwiń. Wyłóż na nie podduszony szpinak, równomiernie rozprowadź. Posyp go pokruszoną fetą i startym parmezanem. Zwiń rulon, zaczynając od krótszego boku. Pokrój go w plastry o szerokości 2-2,5 cm.
  3. Pieczenie przekąskiŚlimaczki ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 20 minut w 210 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Przed wyłożeniem szpinaku ciasto francuskie można posmarować np. serkiem ricotta czy twarożkiem. Przekąska dzięki temu nabierze przyjemnej wilgotności.

Czym można ozdobić ślimaczki?

Wytrawne ślimaczki ze szpinakiem i serem przed pieczeniem warto ozdobić prostą posypką. Mogą nią być np.: sezam, pestki słonecznika czy starty parmezan. Te dodatki wzbogacą przy okazji smak przekąski.

Czytaj też:
Kroję ciasto francuskie i piekę z dwoma składnikami. Ta przekąska nie ma sobie równych
Czytaj też:
Masz 30 minut? Zrób przekąskę z ciasta francuskiego lepszą niż pizza. Sprawdź przepis