Weź gotowe ciasto francuskie i 3 dodatki. Te szybkie, wytrawne babeczki to mistrzostwo świata

Weź gotowe ciasto francuskie i 3 dodatki. Te szybkie, wytrawne babeczki to mistrzostwo świata

Dodano: 
Wytrawne babeczki
Wytrawne babeczki Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Ciasto francuskie warto mieć w domowych zapasach. Można z niego bowiem przygotować różne smakołyki. Dziś zapraszam na wytrawne babeczki, które nie tylko świetnie wyglądają, ale też smakują. A zrobicie je dosłownie w pół godziny.

Jak szybko zrobić chrupiącą i pyszną przekąskę? Ja zwykle sięgam po ciasto francuskie, bo raz-dwa można z niego zrobić przekąskę słodką lub wytrawną. Wystarczy dołożyć odpowiednie dodatki. Dziś smaczny dowód na to twierdzenie. Ma postać eleganckich, słonych babeczek, które można podać nawet na przyjęciu.

Czym nadziać wytrawne babeczki?

Wytrawne babeczki z ciasta francuskiego możecie nadziać różnymi składnikami. Jeśli chcecie, by przekąska była pożywniejsza, farsz przygotujcie np. z boczku wędzonego i pora albo z piersi kurczaka i warzyw. Składniki podsmażcie na patelni, możecie też dolać trochę śmietanki, a po napełnieniu babeczek, posypać całość startym serem. Lżejszą wersję nadzienia zrobicie np. ze szpinaku i sera feta, z karmelizowanej cebuli i sera pleśniowego czy z suszonych pomidorów, oliwek i sera ricotta.

Jak zrobić wytrawne babeczki ze szpinakiem?

Moje babeczki nadziałam szpinakiem, bo chciałam by były lżejsze. Liście szpinaku podsmażyłam więc z posiekaną cebulą, a potem dodałam pokruszony ser feta. Po zapieczeniu całość smakowała doskonale – była wyrazista w smaku i przyjemnie wilgotna. Babeczkom nadałam ciekawy kształt, który szybko wyczarowałam z kwadratowych kawałków ciasta. Dzięki temu przekąska nie tylko smakowała, ale też wyglądała.

Przepis: Babeczki ze szpinakiem

Wytrawne babeczki z ciasta francuskiego nadziewane szpinakiem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
205 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g sera feta
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuCebulę pokrój w piórka, zeszklij na maśle. Dodaj liście szpinaku, przesmaż je, by straciły elastyczność. Odparuj nadmiar wody, dodaj posiekany czosnek, przesmaż. Farsz dopraw gałką, solą i pieprzem. Przestudź, wymieszaj z pokruszonym serem feta.
  2. Formowanie babeczekCiasto francuskie rozwiń, pokrój na 12 kwadratów. Wyłóż nimi foremki na muffinki, tak by wystawały rogi ciasta. Do środka nałóż trochę farszu. Rogi każdego kwadratu zlep nad farszem.
  3. Pieczenie babeczekBabeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza i piecz je ok. 20 minut, aż się ładnie zrumienią.

Wskazówka: Rogi każdego kwadratu ciasta przed zlepieniem warto posmarować jajkiem. Dzięki temu trwale się zespolą w czasie pieczenia i babeczki będą trzymały ładny kształt.

Inne kształty wytrawnej przekąski

Wytrawna, nadziewana przekąska z ciasta francuskiego może też przybrać inne kształty. Gdy nadzienie nałożycie na kwadratowe kawałki ciasta, możecie zlepić je po przekątnej, by powstały trójkątne rożki lub złożyć na pół, a powstaną smaczne poduszeczki. Z krążków ciasta uformujecie z kolei pierożki.

Czytaj też:
Wystarczy pikantna kiełbasa i gotowe ciasto. Te różyczki są hitem każdego spotkania
Czytaj też:
Kładę na cieście francuskim 2 składniki i robię wyborną przekąskę. Jest tania i szybka