Naleśniki z twarogiem pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mama często przygotowywała je na podwieczorek lub kolację. Bardzo mi smakowały i tak zostało do dzisiaj. Sama jednak zmieniłam nieco skład tej potrawy, co podniosło jej smak i walory zdrowotne. Przetestujcie ten przepis, bo naprawdę warto.
Jakim twarogiem nadziać naleśniki?
Do nadziania naleśników można wykorzystać różne twarogi. Ja zwykle sięgam po klasyczny twaróg w kostce lub klinku. Po rozgnieceniu i rozmieszaniu ze śmietaną ma małe grudki, co bardzo mi odpowiada. Jeśli jednak wolicie gładkie nadzienie, możecie sięgnąć po twaróg sernikowy z wiaderka. Zwróćcie jednak uwagę by był zwarty, bo nadzienie będzie wypływać z naleśników.
Jak zrobić naleśniki ze zdrowym, twarogowym farszem?
Moja modyfikacja naleśników z twarogiem jest prosta i bardzo zdrowa. Polega ona na tym, że zamiast cukrem, dosładzam twaróg płynnym miodem. Świetnie pasuje smakowo, ale też jego konsystencja sprawia, że nadzienie robi się bardziej aksamitne. Nadzianych naleśników już nie podgrzewam, by miód nie stracił swoich cennych właściwości.
Przepis: Naleśniki z twarogiem
Naleśniki nadziewane twarogiem i miodem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 295 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1,5-2 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
Na farsz:
- 400 g twarogu
- 2 łyżki miodu
- 1-2 łyżki śmietany
Sposób przygotowania
- Smażenie naleśnikówZ podanych składników przygotuj gładkie ciasto o konsystencji gęstej, płynnej śmietanki. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki.
- Przygotowanie farszuTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem. Jeśli chcesz by był gładki, możesz go zblendować. Wymieszaj ze śmietaną, dosłodź do smaku miodem.
- Składanie naleśnikówKażdy naleśnik posmaruj niezbyt grubo przygotowanym farszem. Zwiń w rulon lub złóż na cztery.
Naleśniki z twarogiem na ciepło i zimno
Naleśniki nadziane twarogiem można podać na zimno lub ciepło. Jeśli dosładzacie nadzienie cukrem, bez wahania możecie obsmażyć naleśniki na patelni z olejem. Dzięki temu zyskają przyjemną chrupkość i temperaturę. Możecie je też zapiec w piekarniku. Wcześniej jednak polejcie je słodką śmietanką lub masą z jajek i śmietanki. To zapobiegnie obsuszeniu potrawy.
Czytaj też:
Z naleśników i słodkich dodatków robię obłędne roladki. Nikt nie potrafi im się oprzećCzytaj też:
Naleśniki bez mąki z 3 składników to mój dietetyczny hit. Robię je co tydzień