Z naleśników i słodkich dodatków robię obłędne roladki. Nikt nie potrafi im się oprzeć

Z naleśników i słodkich dodatków robię obłędne roladki. Nikt nie potrafi im się oprzeć

Dodano: 
Naleśnikowe roladki
Naleśnikowe roladki Źródło: Shutterstock / rom_olik
Naleśniki doskonale smakują posmarowane dżemem czy kremem czekoladowym. Jednak za sprawą kilku dodatków można je też zamienić w prawdziwe arcydzieło. Zobaczcie, jak zrobić wyjątkowe, słodkie roladki, które momentalnie znikają z talerzy.

Naleśniki to prosta potrawa, którą można podać na słodko i wytrawnie. Może też przybrać różne kształty, w zależności od tego, jak je uformujemy. Dziś zapraszam was na wyjątkowe, naleśnikowe roladki. Robi się je całkiem prosto, a wyglądają obłędnie. Tak, jak zawsze liczy się bowiem pomysł.

Jak zrobić ciasto na słodkie naleśniki?

Ciasto na słodkie naleśniki robi się podobnie, jak na wytrawne. Można ewentualnie dodać 1-2 łyżeczki cukru zwykłego lub wanilinowego. Dzięki temu naleśniki będą nie tylko słodkawe, ale też ładnie się przyrumienią. Jeśli zaś chcecie uzyskać naleśniki o ciemnej barwie, dodajcie do ciasta łyżkę kakao w proszku. Naleśniki przy okazji zyskają też czekoladowy smak.

Jak zrobić naleśnikowe roladki na deser?

Przygotowanie słodkich, naleśnikowych roladek trzeba zacząć od sporządzenia ciasta. Ja stawiam na ciemne z dodatkiem kakao, bo bardzo ładnie wygląda w zestawieniu z białym kremem. Krem robię natomiast z bitej śmietany i serka mascarpone. Dzięki temu jest kremowy i dość stabilny. Przed zwinięciem naleśników, na kremie kładę kawałki kolorowych owoców. Nadają roladkom nieziemskiego wyglądu.

Przepis: Słodkie, naleśnikowe roladki

Roladki z ciemnych naleśników, białego kremu i świeżych owoców

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju

Na nadzienie:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 owoce kiwi
  • 2 banany
  • kilka truskawek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut, by mąka dobrze napęczniała. Potem usmaż cienkie naleśniki. Ułóż je w stosik, przykryj, odstaw do wystygnięcia.
  2. Przygotowanie nadzieniaŻelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, podgrzej do rozpuszczenia, wystudź. Śmietankę ubij na sztywno z mascarpone i cukrem wanilinowym, połącz z gęstniejącą żelatyną. Kiwi umyj, obierz pokrój w dużą kostkę. Truskawki opłucz, osusz, każdą przekrój na cztery części. Banany obierz, przekrój wzdłuż na połowę.
  3. Formowanie roladekKażdy naleśnik posmaruj dość grubą warstwą kremu. Wzdłuż naleśników ułóż kawałki owoców. Zwiń dość ścisłe roladki, uważając by krem nie wypłynął. Roladki wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie pokrój je w plastry o szerokości 2,5-3 cm.

Pomysły na nadzienie do naleśnikowych roladek

Nadzienie do naleśnikowych, słodkich roladek można zrobić też nieco inaczej. Zamiast dodawać serek mascarpone, śmietankę wystarczy ubić z usztywniaczem. Dzięki temu nie będzie podchodziła wodą i ładnie będzie się prezentować. Do śmietanki można też dodać łyżeczkę suchych nasion chia. Napęcznieją, lekko zagęszczając krem, a także dodadzą deserowi niezwykle apetycznego wyglądu.

Czytaj też:
Naleśniki bez mąki z 3 składników to mój dietetyczny hit. Robię je co tydzień
Czytaj też:
Do ciasta na naleśniki dorzucam garść zdrowych liści. Placki zachwycają kolorem i smakiem