Prosty pomysł na pyszną kolację na ciepło. Cztery składniki, 15 minut pracy, a wszyscy się zajadają

Prosty pomysł na pyszną kolację na ciepło. Cztery składniki, 15 minut pracy, a wszyscy się zajadają

Dodano: 
Zapiekanka z chlebem
Zapiekanka z chlebem Źródło: Shutterstock / Viktory Panchenko
Kolację na ciepło zjada się z wielką przyjemnością. A gdy jej przygotowanie jest proste, aż szkoda jej nie przyrządzić. Oto pomysł na takie proste, szybkie danie z piekarnika. Jest smaczne, a robi się je tylko z czterech składników.

Gdy wieczorem mam trochę czasu, chętnie przygotowuję dla rodziny coś ciekawego na kolację. Dzisiejszy pomysł jest niezwykle prosty, bo składniki wystarczy tylko pokroić i umieścić w naczyniu do zapiekania. Po zapieczeniu zamieniają się w smaczną całość, która jest wilgotna, chrupiąca i ciągnąca jednocześnie.

Co warto dodać do zapiekanki chlebowej?

Moim pomysłem na prostą, smaczną kolację jest zapiekanka chlebowa. Jak sama nazwa wskazuje, jej podstawowym składnikiem jest pieczywo. Kroję je w kostkę i mieszam z kilkoma dodatkami. A są to:

  • warzywa, np. pomidor, papryka, cukinia, cebula – można wybrać jedno lub zdecydować się na kilka z nich;
  • wędlina, np. kiełbasa, boczek, szynka – zwiększają smakowitość i pożywność potrawy;
  • ser – najlepiej mozzarella lub żółty. Należy go zetrzeć, a potem posypać pozostałe składniki. Ser stanowi spoiwo pozostałych produktów, ale też dodaje zapiekance smaku i pożywności.

Jak zrobić prostą zapiekankę chlebową?

By przygotować zapiekankę wystarczy pokroić warzywa w kostkę lub w plasterki, a wędlinę w plasterki, a potem w paski. Składniki należy przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posypać pokrojonym w kostkę pieczywem, a potem startym serem. Najlepszy do zapiekanki jest chleb o delikatnej strukturze, np. pszenny, pszenno-żytni. Składniki przed wstawieniem do piekarnika warto też posypać ziołami świeżymi lub suszonymi.

Przepis: Zapiekanka chlebowa

Zapiekanka chlebowa na ciepłą kolację

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kromek chleba (może być czerstwy)
  • 3 pomidory
  • 100 g kiełbasy cienkiej lub salami
  • 100 g startego sera
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówPomidory umyj, pokrój w kostkę. Wędlinę pokrój w cienkie plasterki i ewentualnie w paski. Chleb pokrój w kostkę.
  2. Łączenie składników i zapiekanieNaczynie żaroodporne natłuść. Przełóż do niego pomidory i wędlinę. Posyp ziołami, chlebem i startym serem. Całość zapiekaj 25-30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak podać zapiekankę chlebową?

Zapiekanka chlebowa najlepiej smakuje podana na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika. Jest idealna na kolację, ale też na lekki obiad. Można do niej zaserwować sałatę z dodatkami i sosem. Dla zwiększenia soczystości, do zapiekanki można też podać np. sos czosnkowy, ziołowy.

Czytaj też:
Cukinię nadziewam 3 składnikami. To szybkie danie znika, zanim zdążę je podać
Czytaj też:
To najlepsza wiosenna sałatka na przekąskę. Jeden dodatek sprawia, że jest bardzo sycąca