To najlepsza wiosenna sałatka na przekąskę. Jeden dodatek sprawia, że jest bardzo sycąca

To najlepsza wiosenna sałatka na przekąskę. Jeden dodatek sprawia, że jest bardzo sycąca

Dodano: 
Sałatka z kapusty pekińskiej
Sałatka z kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Szukasz przepisu na sałatkę, którą można zastąpić obiad lub kolację? Zapraszam po przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej, ogórka i rzodkiewki z dodatkiem jajek na twardo.

Zdrowa sałatka to idealny pomysł na lekkie, sycące danie, które nie tylko doda energii, ale także pomoże uniknąć sięgania po wysokokaloryczne, słodkie lub słone przegryzki. Witaminy, minerały, błonnik pokarmowy oraz białko sprawiają, że sałatka z kapusty pekińskiej, ogórka i rzodkiewki to dobrze zbilansowany, pełnowartościowy posiłek, który nie wymaga żadnego wysiłku.

Jak zrobić zdrową sałatkę z kapusty pekińskiej, ogórka i rzodkiewki?

Sałatka z kapusty pekińskiej, ogórka i rzodkiewki jest gotowa ekspresowo. Gdy jajka się gotują, przygotowuję warzywa oraz aromatyczny sos. Można również ugotować jajka wcześniej i wówczas sałatka jest gotowa do podania w 10 minut.

Delikatna kapusta pekińska, soczyste i orzeźwiające ogórki oraz pikantna rzodkiewka świetnie komponują się ze smakiem ugotowanych jajek i sosu, który przygotowuję na bazie jogurtu naturalnego, oliwy z oliwek, odrobiny czosnku i ziół. Dodatkowo dorzucam do sałatki szczypiorek lub cebulkę dymkę. Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji innych składników i sosów, dzięki którym zwiększysz wartości odżywcze sałatki i dopasujesz smak do indywidualnych preferencji oraz stosowanej diety.

Przepis: Sałatka z kapusty pekińskiej, ogórka i rzodkiewki

Pyszna i zdrowa przekąska

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
192 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 2 średnie ogórki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

Na sos:

  • 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę pekińską poszatkuj. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w kostkę lub plasterki. Szczypiorek drobno posiekaj. Jajka obierz i pokrój w ćwiartki.
  2. Przygotowanie sosuWymieszaj jogurt naturalny z oliwą z oliwek, czosnkiem i ziołami. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. WykonanieKapustę pekińską, ogórka, 2/3 posiekanego szczypiorku i rzodkiewkę umieść w misce. Dodaj pieprz ziołowy oraz sos i wymieszaj. Posyp sałatkę resztą szczypiorku i udekoruj jajkami.

Opcjonalne dodatki i sosy do sałatki z kapusty pekińskiej, ogórka i rzodkiewki

Jeżeli chcesz wzbogacić sałatkę o dodatkową porcję witamin, minerałów i błonnika pokarmowego, to możesz do niej dodać np. świeże lub suszone pomidory, kolorowe papryki, selera naciowego, cukinię, awokado, rukolę, roszponkę, liście szpinaku, posiekane orzechy (włoskie, laskowe, pistacje, makadamia), pestki dyni, nasiona słonecznika, jasny lub ciemny sezam oraz świeże zioła m.in. listki bazylii.

Dodatkową porcję białka zapewni dodanie np. gotowanego, pieczonego lub grillowanego kurczaka, sera feta, wędzonego pstrąga lub łososia, tuńczyka z puszki.

Sosy, które doskonale komponują się z podstawowymi i dodatkowymi składnikami sałatki to m.in.:

  • klasyczny sos winegret,
  • sos śmietanowy ze świeżym czosnkiem niedźwiedzim oraz sokiem z cytryny,
  • pikantny sos z oliwy z oliwek, papryczki chili, natki kolendry oraz soku z cytryny,
  • słodko-kwaśny sos ze śmietany, musztardy i miodu,
  • sos jogurtowo-ziołowy.

Czytaj też:
Zrób z karkówką to, co ja. Mięso będzie tak soczyste, że zniknie z talerza w kilka minut
Czytaj też:
Grilluję ten ser na każdej imprezie. Ten przysmak robi furorę, a przygotowanie trwa chwilę