Puszyste, słodkie racuchy robię na maślance. Przepis babci nigdy mnie nie zawodzi

Puszyste, słodkie racuchy robię na maślance. Przepis babci nigdy mnie nie zawodzi

Dodano: 
Racuchy z rodzynkami
Racuchy z rodzynkami Źródło: Shutterstock / Larisa Bakina
Racuchy można przygotować na kilka sposobów. Ja jednak zawsze korzystam z przepisu babci, bo wtedy placuszki wychodzą lekkie i puchate. Nie ma przy nich dużo pracy, trzeba tylko dać im trochę czasu.

Tradycyjne racuchy to te z dodatkiem drożdży. Rosną jak szalone i wychodzą puszyste. Moja babcia zawsze dodawała do nich dwa składniki, które podnosiły ich smak. Ja też tak robię, bo uwielbiałam je w dzieciństwie. A dziś tymi racuchami zajada się moja rodzina. Zwykle serwuję je na wczesną kolację lub podwieczorek.

Jaki płyn dodać do drożdżowych racuchów?

Do ciasta na drożdżowe racuchy zwykle dodaje się mleko. Moja babcia sięgała jednak po maślankę, która nadawała potrawie przyjemnego, kwaskowego smaku. Można ją zastąpić kefirem, który daje podobne efekty. Trzeba tylko pamiętać o tym, by napoje te lekko podgrzać przed dodaniem do ciasta, bo drożdże nie lubią zimna.

Jak zrobić drożdżowe racuchy z rodzynkami?

Przygotowanie drożdżowych racuchów nie jest trudne. Należy jednak uwzględnić fakt, że ciasto musi mieć trochę czasu na wyrośnięcie, więc trzeba je sporządzić odpowiednio wcześniej. Składniki na ciasto miesza się łyżką, a na koniec łączy z rodzynkami. Ten dodatek dodaje racuchom słodkości i wprowadza do nich ciekawą strukturę.

Przepis: Racuchy z rodzynkami

Drożdżowe racuchy na maślance z dodatkiem rodzynek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • ok. 1,5 szklanki maślanki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 50 g rodzynek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rozczynu i rodzynekW kubku rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 4 łyżki ciepłej maślanki i 2 łyżki mąki. Wymieszaj, odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Rodzynki opłucz, zalej ciepłą wodą, odstaw na 10 minut. Odcedź, osusz.
  2. Przygotowanie ciastaDo dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajko, cukier, szczyptę soli i maślankę. Wlej przygotowany rozczyn, wymieszaj niezbyt gęste ciasto. Połącz je z rodzynkami. Miskę przykryj ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.
  3. Smażenie racuchówNa rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju. Łyżką kładź porcje ciasta. Smaż je na średnim ogniu po 2–3 minuty z każdej strony, aż racuchy będą złociste i puszyste. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak podać racuchy z rodzynkami?

Racuchy z rodzynkami najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, gdy są jeszcze ciepłe i chrupiące. Jednak bez problemu można je też zjeść na zimno. Przed podaniem racuchy warto oprószyć cukrem pudrem albo polać cienkimi strużkami miodu. Do racuchów będzie też pasował krem czekoladowo-orzechowy, serek waniliowy oraz jogurt naturalny. Ja najbardziej lubię ten ostatni dodatek, bo jak dla mnie racuchy i tak są już słodkie, za sprawą rodzynek.

Czytaj też:
Ania Starmach zrobiła genialne placuszki z sera z wiaderka. Przepis jest bardzo prosty
Czytaj też:
Grzanki babci nie miały sobie równych. Te proste kanapki z piekarnika smakują obłędnie