Grzanki, pieczone kanapki albo kanapki z piekarnika. Niezależnie od nazwy, chodziło zawsze o to samo: pszenne kromki z grubymi plasterkami wędliny, pomidora i sera. Obowiązkowo posmarowane wcale nie cieniutką warstwą masła, które podkręcało smak i sprawiało, że pieczywo się ładnie rumieniło. Kanapki z piekarnika są świetnym pomysłem na ciepłą kolację, ale też na przekąskę. Ich zrobienie jest banalnie proste.
Jak zrobić pieczone kanapki?
Choć może nie jest to najzdrowszy wybór, jednak do tych grzanek najlepsze będzie jasne, pszenne pieczywo. Może to być bułka paryska, mogą to być też kajzerki przekrojone na połówki. Oczywiście może to być też inne pieczywo. Śmiało można wykorzystać na takie kanapki lekko czerstwy już chleb czy bułki.
Jeśli ma być jak u babci, musi być na bogato. Kiedyś przecież nikt nie kupował wędlin krojonych w cieniutkie plasterki. Krojone nożem nie były idealne, ale nieraz warstwa dodatków była grubsza niż sama kromka. I o to chodziło!
W przepisie podaję mortadelę, ponieważ tę tanią wędlinę często wykorzystywała na grzanki babcia, ale może to być też szynka lub polędwica. I od razu rada: wiem, że nie każdy lubi gorące pomidory, dlatego można ich dodatek pominąć i zrobić pieczone kanapki z wędliną i serem.
Przepis: Pieczone kanapki
Prosty pomysł na ciepłe kanapki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 568 w każdej porcji
Składniki
- 8 kromek pszennego chleba
- 8 łyżeczek masła
- 8 plasterków mortadeli
- 8 plasterków pomidora
- 8 plasterków żółtego sera
Sposób przygotowania
- Szykowanie kanapekKażdą kromkę posmaruj masłem i ułóż na niej kolejno wędlinę, plasterek pomidora i ser.
- Pieczenie kanapekUłóż kanapki na blasze i piecz w temperaturze 180 stopni, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawaj od razu.
Jak podawać kanapki z piekarnika?
Kanapki z piekarnika należy podawać i jeść od razu, kiedy są gorące, a ser apetycznie ciągnący. Można je serwować z ulubionym keczupem, ale też innymi zimnymi sosami, np. majonezem, sosem czosnkowym czy ziołowym. Sprawdzi się także ajvar lub inne sosy na bazie papryki. Do pieczonych kanapek doskonale pasują pikle: np. marynowane ogórki, papryka, cebula albo pieczarki.
Czytaj też:
Już nie zwykłe tosty. Teraz moja rodzina zajada się tymi aromatycznymi kromkami