To najprostsze, wytrawne naleśniki, jakie możesz zrobić. Doskonale sycą, sprawdzą się na kolację

To najprostsze, wytrawne naleśniki, jakie możesz zrobić. Doskonale sycą, sprawdzą się na kolację

Dodano: 
Wytrawne naleśniki
Wytrawne naleśniki Źródło: Shutterstock / Tim7914
Wytrawne naleśniki nie są tak popularne, jak te słodkie, ale jak potrafią smakować! Dużo oczywiście zależy od tego, czym je nadziejemy. Jednak nawet te z najprostszym farszem, który w zasadzie nie wymaga przygotowania, wychodzą przepyszne.

W moim domu naleśniki słodkie najczęściej jemy w weekend na śniadanie, a wytrawne serwuję zwykle na kolację. A ponieważ ich przygotowanie jest ekspresowe, przygotowuję je nawet w tygodniu. Dziś tłusty czwartek, więc słodkości chyba wszyscy już mają dosyć. Myślę, że po naleśniki ze słonym farszem każdy sięgnie z ochotą.

Jak zrobić ciasto do wytrawnych naleśników?

Ciasto do wytrawnych naleśników tak naprawdę może się zupełnie nie różnić od tego do naleśników słodkich. Oczywiście dużo zależy od tego, czy wsypujecie do ciasta cukier. Jeśli jest to łyżeczka, to nie zostanie zauważona. Jeśli jednak dodajecie do naleśnikowego ciasta nieco więcej cukru, ograniczcie jego ilość lub w ogóle z niego zrezygnujcie.

Niektórzy ciasto na wytrawne naleśniki rozprowadzają piwem. I rzeczywiście naleśniki zyskują wtedy inny smak, który jednak mojej rodzinie zupełnie nie odpowiada. Dlatego ja ciasto na naleśniki wytrawne robię podobnie, jak na te słodkie. Często jednak połowę mleka zastępuję wodą gazowaną.

Jak zrobić wytrawne naleśniki z serem i szynką?

Wytrawne naleśniki z serem i szynką nawiązują trochę do popularnych kanapek. Jednak, gdzie tam, kanapki zupełnie się do nich nie umywają. Ciasto jest bowiem wilgotne i delikatne i całość zjada się z wielką przyjemnością. Takie naleśniki będą jeszcze lepiej smakować, gdy podgrzejemy je na patelni lub w piekarniku. Wtedy ser się rozpuści, a wierzch się zrumieni, co wywoła doskonałe wrażenia smakowe.

Przepis: Naleśniki z serem i szynką

Wytrawne naleśniki nadziewane serem żółtym i szynką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 2/3 szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 300 g szynki gotowanej w plasterkach
  • 150 g sera żółtego
  • 200 g kremowego twarożku
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej, płynnej śmietanki. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj nieco więcej mąki. Gdy jest za gęste, dodaj więcej mleka lub wody. Ciasto odstaw na 15 minut, a potem usmaż z niego cienkie naleśniki.
  2. Nadziewanie naleśnikówTwarożek rozmieszaj z posiekanym szczypiorkiem, dopraw solą i pieprzem. Każdy naleśnik posmaruj nim z jednej strony, a potem posyp startym serem żółtym i pokrojoną w paski szynką. Naleśniki złóż tak, jak lubisz. Zjedz na zimno albo podgrzej na patelni.

Pomysły na wytrawne farsze do naleśników

Wytrawny farsz do naleśników można też przygotować z zupełnie innych składników. Wystarczy tylko wspomnieć o podduszonych pieczarkach, duszonym szpinaku czy kapuście z grzybami. Oczywiście dobrze też będą smakować naleśniki z dodatkiem wytrawnego twarożku i świeżych warzyw, np. pomidora, ogórka, awokado.

Czytaj też:
Wieczorem smażę naleśniki, rano robię z nich śniadanie do szkoły. Jest lepsze niż kanapki
Czytaj też:
Delikatne naleśniki z lekkim serkiem. Ta słodka przekąska lub lekki obiad zachwyci każdego