Wieczorem smażę naleśniki, rano robię z nich śniadanie do szkoły. Jest lepsze niż kanapki

Wieczorem smażę naleśniki, rano robię z nich śniadanie do szkoły. Jest lepsze niż kanapki

Dodano: 
Smażenie naleśników
Smażenie naleśników Źródło: Shutterstock / Maksim Safaniuk
Jeśli wasze dzieci nie zjadają kanapek w szkole, warto coś zmienić. Proponuję mały test, a mianowicie spakowanie do szkoły smacznej przekąski z naleśników. Jestem pewna, że dzieci zjedzą ją ze smakiem.

Drugie śniadanie zabrane do szkoły to szansa na doładowanie akumulatorów. Nauka pochłania bowiem dużo energii, więc trzeba mieć skąd ją dostarczać. Najpopularniejszym, szkolnym śniadaniem są kanapki. Jednak wiele dzieci wcale za nimi nie przepada. Gdy poleżą kilka godzin, robią się bowiem mniej smaczne i z natury nie są zbyt atrakcyjne wizualnie. Czas wprowadzić małą zmianę, która wyjdzie na zdrowie i być może poprawi też wyniki w nauce.

Produkty poprawiające procesy myślowe

Szkoła to czas na naukę i zdobywanie wiedzy. By ułatwić dzieciom ten proces, trzeba je odpowiednio odżywiać. Po pierwsze potrzebują energii do działania, ale też produktów, które usprawniają procesy myślowe.

Najlepszym źródłem energii dla naszego organizmu są pełnoziarniste produkty zbożowe. Zawierają one bowiem węglowodany złożone, które wolno i sukcesywnie uwalniają energię. To powoduje, że nasz organizm i mózg otrzymują cały czas mniej więcej stałą dawkę energii. Dobrym źródłem węglowodanów złożonych są np.: pełnoziarniste pieczywo czy pełnoziarniste wafle ryżowe.

Jeśli zaś chodzi o pracę mózgu, korzystnie wpływają na nią produkty zawierające:

  • zdrowe tłuszcze i kwasy omega-3, np. orzechy włoskie, awokado, oliwa z oliwek;
  • witaminy i sole mineralne, np. owoce, warzywa;
  • pełnowartościowe białko, np. jajka, twaróg, jogurt naturalny.

Jak zrobić pożywne naleśniki do szkoły?

Naleśniki to smaczny sposób na przemycenie różnych wartościowych składników do diety naszych dzieci. A, że dzieci za nimi przepadają, z pewnością zjedzą je bez ociągania. Oczywiście rano nie ma czasu na smażenie naleśników. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by usmażyć je wieczorem, a rano tylko nałożyć na nie farsz, złożyć i zapakować do lunchboxa.

Przepis: Naleśniki do szkoły

Naleśniki z mąki pełnoziarnistej nadziewane twarożkiem i owocami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
550 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka oliwy lub roztopionego masła
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 150 g twarożku homogenizowanego
  • 2 banany
  • 2 owoce kiwi
  • 2 łyżki startej, gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Smażenie naleśnikówZ mąki, jajka, mleka, szczypty soli i łyżki tłuszczu rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki. Ułóż je w stosik, po wystygnięciu przykryj i wstaw na noc do lodówki
  2. Nadziewanie naleśnikówRano każdy naleśniki posmaruj twarożkiem, ułóż na nim plasterki owoców, posyp startą czekoladą. Naleśniki złóż na cztery lub zwiń w rulon. Zapakuj do lunchboxa.

Jak podnieść wartość odżywczą naleśników

Klasyczne naleśniki nie są jakoś nadzwyczaj zdrowe. Wystarczy jednak zamiast białej mąki, dodać do nich mąkę pełnoziarnistą, a już samo ciasto będzie wartościowsze. Poza tym do środka naleśników warto włożyć smaczne, ale też zdrowe produkty. Mogą to być: twarożek, ser, wędlina, owoce, warzywa, miód czy starta, gorzka czekolada.

Czytaj też:
Delikatne naleśniki z lekkim serkiem. Ta słodka przekąska lub lekki obiad zachwyci każdego
Czytaj też:
Różowe naleśniki zawsze poprawiają mi humor. Robi się je łatwo i można podać na różne sposoby