Kolacja na ciepło z pewnością będzie dla domowników większą atrakcją, niż klasyczne kanapki. A jej przygotowanie nie musi być wcale pracochłonne. Wystarczy tylko sięgnąć po gotowe ciasto francuskie, które będzie świetną bazą na przykład do wytrawnej tarty. Gdy dołożycie do niego dwa składniki plus zalewę, powstanie przepyszna potrawa. Sprawdzi się nie tylko, jako ciepła kolacja, ale też sycąca przekąska. Moja rodzina ją uwielbia.
Czy trzeba podpiekać ciasto francuskie do tarty?
Tartę na cieście francuskim robi się naprawdę szybko. Nawet, jeśli przed wyłożeniem farszu ciasto się podpieka. A warto to robić, by ciasto zdążyło wyrosnąć i było chrupiące. Podpieczone ciasto nie chłonie też tak bardzo zalewy i nie robi się zbyt miękkie po upieczeniu.
Po wyłożeniu formy ciastem, całość należy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200-210 stopni Celsjusza (ogrzewanie góra-dół) i podpiekać ciasto, aż wyrośnie i zrobi się rumiane. Zwykle nie trwa to długo, bo ok. 15 minut. Gdy ciasto nieco się wybrzuszy, po upieczeniu można je nieco zgnieść, by usunąć nierówności.
Jak zrobić tartę z pieczarkami i porem?
Przygotowanie tarty z pieczarkami i porem należy rozpocząć od wyłożenia formy na tartę ciastem i podpieczenia ciasta. Gdy ciasto trafi do piekarnika, można zająć się porem i pieczarkami. Trzeba je oczyścić, pokroić i podsmażyć. Po wyłożeniu na podpieczony spód, całość należy zalać masą jajeczno-śmietanową i wstawić do piekarnika.
Przepis: Wytrawna tarta z pieczarkami i porem
Wytrawna tarta na cieście francuskim z dodatkiem pieczarek i pora
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 580 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 200 g pieczarek
- 1/2 pora
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 g żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podpiekanie ciastaCiasto francuskie wyjmij z lodówki na 30 minut przed przyrządzaniem. Wyłóż nim formę na tartę. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni Celsjusza i piecz 10-15 minut, aż się ładnie przyrumieni.
- Podsmażanie dodatkówPieczarki i por oczyść, pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej lekko masło, wsyp rozdrobnione pieczarki i por. Podsmażaj, aż zmiękną. Oprósz je solą i pieprzem, lekko przestudź.
- Pieczenie tartyNa podpieczony spód wyłóż podsmażone składniki. Jajka wybij do miski, dodaj śmietankę, rozkłóć widelcem. Dopraw gałką, solą i pieprzem. Masą zalej składniki na tarcie, całość posyp startym serem. Tartę piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Co jeszcze można dodać do tarty z pieczarkami i porem?
Tarta z pieczarkami i porem może być jeszcze pożywniejsza. Wystarczy do niej dodać trochę pokrojonej wędliny, np. szynki, boczku, salami. Wędlinę można wcześniej podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Do warzywnego farszu można też dołożyć kawałki sera (np. pleśniowego, feta czy mozzarella).
Czytaj też:
To najprostsza przekąska z ciasta francuskiego. Idealna, kiedy masz ochotę na coś do pochrupaniaCzytaj też:
Rozwijam ciasto francuskie i obkładam je kilkoma składnikami. To pomysł na szybką, ciepłą kolację