Ta przekąska nie wymaga specjalnego zachodu, bo można użyć foremek, a można też zwyczajnie pokroić nożem ciasto na kawałki. Dodatki są najprostsze z możliwych, bo to tylko ser i chrupiące ziarna. Taka przegryzka jest idealna na imprezy, ale też wieczorne posiedzenie przy ulubionym serialu. To przekąska, którą można zabrać do pracy albo do szkoły. Przekąska uniwersalna. Wytrawne ciastka, które smakują chyba każdemu.
Jak zrobić wytrawne ciastka z ciasta francuskiego?
Do zrobienia tych ciastek można wykorzystać dowolny żółty ser. Świetnie nada się np. gouda albo cheddar. Ziarenka? Tu jest pełna dowolność: wykorzystaj to, co masz w domu. Może to być łuskany słonecznik, pestki dyni, biały i czarny sezam, ale też czarnuszka czy mak.
Ciastka można posolić i popieprzyć, jak w przepisie, ale można też wykorzystać przyprawy ziołowe, takie jak np. tymianek lub oregano. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, posyp ciastka przed pieczeniem odrobiną chili.
Przepis: Przekąska z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie z ziarnami i serem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 119 w każdej porcji
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 6 łyżek różnych ziaren lub nasion
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie przekąsekZ ciasta wykrój dowolne kształty lub pokrój je nożem na kawałki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem, posyp serem i ziarnami. Dopraw sola i pieprzem.
- PieczenieUpiecz ciastka według instrukcji z opakowania ciasta.
Wytrawne ciastka – inne pomysły
Proste, wytrawne ciastka można zrobić na wiele sposobów, a nasz przepis to tylko jedna z propozycji, którą możesz modyfikować w zależności od własnych upodobań i tego, co akurat masz w kuchni. Ciekawą i bardzo smaczną opcją jest posmarowanie ciasta keczupem lub sosem pomidorowym i dopiero posypanie serem oraz ziarnami (w tej wersji można pominąć smarowanie jajkiem rozmąconym z mlekiem). Ciasto można posmarować również bazyliowym albo pietruszkowym pesto czy też pesto z czerwonych pomidorów. Sprawdzą się tu również ostre pasty na bazie papryki.
Ziarna do to też tylko jedna z opcji, bo do wytrawnych przekąsek z ciasta francuskiego można użyć także migdały oraz orzechy (szczególnie dobrze sprawdzą się orzechy włoskie, pistacje lub orzeszki piniowe).
Czytaj też:
Rozwijam ciasto francuskie i obkładam je kilkoma składnikami. To pomysł na szybką, ciepłą kolacjęCzytaj też:
Te błyskawiczne cynamonki są idealne do kawy. Wychodzą dużo taniej niż te z cukierni