Mieszam gęste ciasto z 2 dodatkami i smażę. Te placki wychodzą nadzwyczaj smaczne i soczyste

Mieszam gęste ciasto z 2 dodatkami i smażę. Te placki wychodzą nadzwyczaj smaczne i soczyste

Dodano: 
Placki z kukurydzą i serem
Placki z kukurydzą i serem Źródło: Shutterstock / Iuliia Kochenkova
Jeśli marzy wam się kolacja smaczna i niezwykła, przygotujcie te placki. Są soczyste i pyszne, dzięki dwóm niewyszukanym dodatkom. Robi się je szybko, niemal w tradycyjny sposób, a wszystkich wprawiają w zachwyt.

Jeśli jesteście wielbicielami placków i racuchów, te z pewnością przypadną wam do gustu. To dlatego, że są proste i smaczne, a zaskakują dwoma nieoczywistymi dodatkami. Dzięki nim placki nie tylko zyskują na pożywności, ale też są niezwykle soczyste i chrupiące. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Co zrobić, by placki z dodatkami wyszły puszyste?

Jeśli zdarzyło wam się, że placki z dodatkami wyszły zbite i gumowe, z pewnością popełniliście jeden z dwóch błędów. Ciasto mogło być zbyt rzadkie, przez co rozlało się na patelni, a placki wyszły cienkie i miękkie. Warto więc zwrócić uwagę na to, by ciasto na placki było dość gęste, ale jednak lekko się rozlewało. Inaczej może też wyjść zbyt twarde. Ważne jest też, by placki z dodatkami smażyć na sporej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Dzięki temu będą rosły i wyjdą chrupiące. Nie można też oczywiście zapomnieć o dodatku spulchniacza, np. proszku do pieczenia czy sody.

Jak zrobić soczyste placki z kukurydzą i żółtym serem?

Przygotowanie tych placków należy rozpocząć od sporządzenia dość gęstego, gładkiego ciasta. Potem dodaje się do niego odsączoną kukurydzę z puszki i starty na dużych oczkach, żółty ser. Po usmażeniu całość jest pyszna i dosłownie rozpływa się w ustach.

Przepis: Placki z kukurydzą i żółtym serem

Chrupiące, puszyste placki z dodatkiem kukurydzy z puszki i startego sera żółtego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówKukurydzę konserwową dokładnie osącz z zalewy. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Sporządzenie ciastaMąkę, proszek do pieczenia, jajka i mleko umieść w misce, dokładnie wymieszaj. Dodaj kukurydzę, ser, trochę soli i pieprzu, wymieszaj.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta. Smaż je po kilka minut z każdej strony, aż placki ładnie się zrumienią. Placki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: Do ciasto na placki można też dodać posiekany szczypiorek.

Z czym podać placki z dodatkiem kukurydzy i sera?

Placki z dodatkiem kukurydzy i żółtego sera to niewątpliwie wytrawne danie. Moim zdaniem najlepiej smakują podane z ketchupem. Jeśli jednak chcecie możecie je też podać ze śmietaną i szczypiorkiem lub koperkiem albo z lekkim sosem np. jogurtowo-czosnkowym.

Czytaj też:
Te puszyste placuszki zrobisz z sera z wiaderka. Są szybkie, tanie i doskonałe na każdą okazję
Czytaj też:
Te placki z sezonowym owocem robię szybko, a biją racuchy na głowę. Przepis jest banalny