Jeśli jesteście wielbicielami placków i racuchów, te z pewnością przypadną wam do gustu. To dlatego, że są proste i smaczne, a zaskakują dwoma nieoczywistymi dodatkami. Dzięki nim placki nie tylko zyskują na pożywności, ale też są niezwykle soczyste i chrupiące. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Co zrobić, by placki z dodatkami wyszły puszyste?
Jeśli zdarzyło wam się, że placki z dodatkami wyszły zbite i gumowe, z pewnością popełniliście jeden z dwóch błędów. Ciasto mogło być zbyt rzadkie, przez co rozlało się na patelni, a placki wyszły cienkie i miękkie. Warto więc zwrócić uwagę na to, by ciasto na placki było dość gęste, ale jednak lekko się rozlewało. Inaczej może też wyjść zbyt twarde. Ważne jest też, by placki z dodatkami smażyć na sporej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Dzięki temu będą rosły i wyjdą chrupiące. Nie można też oczywiście zapomnieć o dodatku spulchniacza, np. proszku do pieczenia czy sody.
Jak zrobić soczyste placki z kukurydzą i żółtym serem?
Przygotowanie tych placków należy rozpocząć od sporządzenia dość gęstego, gładkiego ciasta. Potem dodaje się do niego odsączoną kukurydzę z puszki i starty na dużych oczkach, żółty ser. Po usmażeniu całość jest pyszna i dosłownie rozpływa się w ustach.
Przepis: Placki z kukurydzą i żółtym serem
Chrupiące, puszyste placki z dodatkiem kukurydzy z puszki i startego sera żółtego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 380 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mleka
- 1 puszka kukurydzy
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówKukurydzę konserwową dokładnie osącz z zalewy. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Sporządzenie ciastaMąkę, proszek do pieczenia, jajka i mleko umieść w misce, dokładnie wymieszaj. Dodaj kukurydzę, ser, trochę soli i pieprzu, wymieszaj.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta. Smaż je po kilka minut z każdej strony, aż placki ładnie się zrumienią. Placki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wskazówka: Do ciasto na placki można też dodać posiekany szczypiorek.
Z czym podać placki z dodatkiem kukurydzy i sera?
Placki z dodatkiem kukurydzy i żółtego sera to niewątpliwie wytrawne danie. Moim zdaniem najlepiej smakują podane z ketchupem. Jeśli jednak chcecie możecie je też podać ze śmietaną i szczypiorkiem lub koperkiem albo z lekkim sosem np. jogurtowo-czosnkowym.
Czytaj też:
Te puszyste placuszki zrobisz z sera z wiaderka. Są szybkie, tanie i doskonałe na każdą okazjęCzytaj też:
Te placki z sezonowym owocem robię szybko, a biją racuchy na głowę. Przepis jest banalny