Pożywne placuszki twarogowe to świetny pomysł na kolację. Robisz je 20 minut, znikają w 5

Pożywne placuszki twarogowe to świetny pomysł na kolację. Robisz je 20 minut, znikają w 5

Dodano: 
Placuszki serowe
Placuszki serowe Źródło:Unsplash
Masz 20 minut na przygotowanie kolacji? Zamiast robić nudne kanapki, przygotuj placuszki twarogowe. Są pożywne, pyszne i łatwe do zrobienia. Doskonale smakują z wieloma dodatkami.

Placki, placuszki i naleśniki to potrawy, które mają mnóstwo wielbicieli. Zarówno wśród przygotowujących, jak i jedzących. Robi się je bowiem szybko, z prostych i tanich składników. A smakują wybornie – są mięciutkie, chrupiące i wprost rozpływają się w ustach. Dziś proponujemy proste placuszki twarogowe. Można je podać na kolację lub podwieczorek.

Z czego zrobić placuszki?

Podstawą większości placków są: mąka, jajka i mleko. Skład ten oczywiście można modyfikować, zamieniając np. mleko maślanką czy kefirem. Ważnym dodatkiem do ciasta jest też proszek do pieczenia, który sprawia, że placuszki są puszyste i lekkie. Do tak przygotowanego ciasta zwykle dodaje się pokrojone czy starte jabłka, choć można też dorzucić brzoskwinie, śliwki czy rodzynki.

Jednak placki można też zrobić z innych składników, a mąkę potraktować tylko jako dodatek nadający ciastu odpowiednią gęstość. Ostatnio coraz popularniejsze robią się np. placuszki bananowe, których ciasto bazuje na bananach. Podstawą placków mogą być też starte warzywa, np. marchewka, cukinia, ewentualnie serek homogenizowany czy twaróg. My właśnie zaprezentujemy tę ostatnią wersję, która jest smaczna i bogata w białko.

Prosty sposób na placuszki twarogowe

Do przygotowania placuszków twarogowych najlepiej nadaje się twaróg w kostce, który jest dość zwarty. Nie powinien być jednak zbyt suchy, a raczej kremowy. Wybierz więc twaróg półtłusty lub tłusty.

Przepis: Placuszki twarogowe

Chrupiące placuszki z twarogu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g twarogu w kostce
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem, by był w miarę gładki. Dodaj do niego jajka, dokładnie wymieszaj. Dodaj też mąkę, sól, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, wymieszaj gęste ciasto.
  2. Smażenie placuszkówNa patelni rozgrzej trochę oleju. Łyżką nakładaj na nią porcje ciasta, spłaszczaj łyżką, by powstały kształtne placuszki. Smaż je, aż będą z obu stron rumiane.

Z czym podać placuszki twarogowe?

Placuszki twarogowe najlepiej smakują ze słodkimi dodatkami. W najprostszej wersji można je posypać cukrem pudrem. Jednak świetnie będą też smakować z dżemem, powidłami, kremem czekoladowym czy miodem. Są jednak i tacy, którzy chętnie zjadają je z keczupem. Wtedy jednak do ciasta nie należy dodawać cukru, a wsypać ciut więcej soli.

Czytaj też:
Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące. Pamiętaj o tej czynności podczas przygotowywania masy ziemniaczanej
Czytaj też:
Zapomnij o klasycznych plackach. Naleśniki z tysiącem dziur to teraz prawdziwy przebój