Placki najczęściej robimy z mąki. Jednak wystarczy zastąpić ją drobną kaszką, by ta prosta i tania potrawa wyszła o wiele pożywniejsza i ciekawsza w smaku. Ich przygotowanie jest równie proste, bo kaszy nie trzeba wcześniej gotować, a wystarczy ją tylko odstawić, by napęczniała.
Jaka kasza jest najlepsza na placki?
Na placki najlepiej nadaje się kasza manna. Można sięgnąć po błyskawiczną, jednak zwykła ma wyższą wartość odżywczą, a placki też robi się z niej szybko. Można też robić placki z kaszy kukurydzianej, a nawet jaglanej. Te jednak wymagają wcześniejszego ugotowania. Niektórzy gotują też kaszę mannę na placki, jednak nie jest to konieczne. Jest ona bowiem na tyle drobna, że dość szybko pęcznieje i wystarcza jej obróbka termiczna w czasie smażenia na tłuszczu.
Jak zrobić placki z kaszy manny?
Placki z kaszy manny robię podobnie, jak te mączne. Po wymieszaniu składników również odstawiam ciasto do napęcznienia. Tu jednak proces ten jest lepiej widoczny, bo kasza manna szybko wchłania płyn. Jeśli po napęcznieniu ciasto na placki będzie zbyt gęste, warto je rozrobić dodatkową porcją mleka. Pianę z białek najlepiej dodać do ciasta tuż przed smażeniem. Dzięki temu lepiej zachowa swoją strukturę i zwiększy puszystość placków.
Przepis: Placki z kaszy manny
Słodkie placki przygotowane z ciasta na bazie kaszy manny
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej lub masło klarowane do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaKaszę mannę wsyp do miski. Dodaj mleko, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj, odstaw na 20 minut, by kasza napęczniała.
- Dodawanie pianyBiałka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj ją do dość gęstego ciasta, delikatnie wymieszaj łyżką.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Smaż po 3-4 minuty na średnim ogniu, aż placuszki będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Wskazówka: Kaszę można wymieszać z ciepłym mlekiem, a wtedy szybciej napęcznieje.
Z czym podać placki z kaszy manny?
Placki z kaszy manny tak naprawdę można zrobić w wersji wytrawnej i słodkiej. Do wytrawnej warto dorzucić posiekane warzywa i zieleninę. W moim domu większym powodzeniem cieszy się zawsze ich słodka odmiana. Z czym podać słodkie placki z kaszy manny? Z podobnymi dodatkami, jak klasyczne, mączne placki, a więc z: dżemem, konfiturą, powidłami, kremem czekoladowym czy cukrem pudrem. Można też sięgnąć po bitą śmietanę lub lody oraz pokrojone owoce, np. brzoskwinie, nektarynki, śliwki, banany czy całe borówki amerykańskie, maliny albo truskawki.
Czytaj też:
To według mnie najlepsze placki drożdżowe na słodko. Szef kuchni podzielił się ze mną przepisemCzytaj też:
Puszyste placuszki budyniowe zrobisz w 10 minut. Ciasto ma jeden sekretny składnik