To według mnie najlepsze placki drożdżowe na słodko. Szef kuchni podzielił się ze mną przepisem

To według mnie najlepsze placki drożdżowe na słodko. Szef kuchni podzielił się ze mną przepisem

Dodano: 
Placki drożdżowe
Placki drożdżowe Źródło: Shutterstock / Axel Mel
Jeśli lubisz drożdżowe placki, te z pewnością pokochasz. Są słodkie, pożywne i pachną cynamonem. W środku skrywają prosty, lecz pyszny farsz. Szef kuchni podzielił się ze mną przepisem na ten przysmak.

Drożdżowe racuchy znane są u nas od dawna. Często robiły je babcie, a także mamy. My nieco rzadziej, bo jednak trzeba trochę poczekać, by ciasto wyrosło. Jeśli jednak nie zraża cię proces przygotowania tego ciasta, spróbuj koreańskich placków drożdżowych. Naprawdę urzekają smakiem.

Kilka słów o koreańskich plackach drożdżowych

Nadziewane placki drożdżowe pochodzą z Korei i nazywają się „Hotteok”. Jest to popularna przekąska uliczna, smażona na patelni. Może być ona nadziewana wytrawnym lub słodkim farszem. Wytrawne nadzienie można zrobić z sera, kimchi, podsmażonych warzyw czy mięsa. Jednak najczęściej placki te są przyrządzane w słodkiej wersji. Klasyczne nadzienie robi się z orzechów, brązowego cukru i cynamonu. Jednak placki te można też nadziać czekoladą, karmelem, dżemem, suszonymi owocami.

Jak zrobić placki drożdżowe ze słodkim farszem?

Placki drożdżowe hotteok charakteryzują się miękkim, puszystym ciastem i zazwyczaj słodkim farszem. Dziś zrobimy ten najbardziej klasyczny z orzechów włoskich, brązowego cukru i cynamonu.

Przepis: Hotteok

Koreańskie placki drożdżowe ze słodkim farszem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
koreańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia

Na farsz:

  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaDo miski wlej wodę, dodaj cukier i drożdże. Rozmieszaj, odstaw na 15 minut, by drożdże ruszyły. Dodaj do nich mąkę, olej i sól. Wymieszaj, a potem wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Nadziewanie plackówOrzechy drobno posiekaj. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto uderz, by opadło. Podziel je na 8 równych części. Każdą rozciągnij na okrągły placek. Na jego środku połóż 1-2 łyżeczki nadzienia. Brzegi ciasta zlep nad farszem, całość lekko spłaszcz.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Kładź na niego placki, lekko dociskając łopatką. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Placki drożdżowe ze słodkim farszem – wskazówki

Ciasto na koreańskie placki drożdżowe ze słodkim farszem robi się podobnie, jak ciasto na pizzę. Tyle, że dodaje się do niego nieco więcej cukru i nieco mniej soli. Po wyrobieniu ciasto na hotteok odstawia się, by podwoiło swoją objętość. A oto jeszcze kilka przydatnych wskazówek:

  • Wyrośnięte ciasto dzieli się na kilka części i rozciąga lub rozwałkowuje na okrągły placek. Na jego środku kładzie się farsz, ciasto zbiera się nad farszem, a potem ponownie spłaszcza.
  • Hotteok smaży się na średnio rozgrzanym oleju. Dzięki temu farsz zdąży się równomiernie rozejść po całym placku. Po położeniu placka na patelni, warto go docisnąć łopatką, by był jak najbardziej płaski.
  • Koreańskie placki drożdżowe najlepiej smakują na ciepło. Można je posypać orzechami, polać miodem lub zjeść bez dodatków.

Czytaj też:
Te naleśniki są wyjątkowo delikatne i pachną masłem. Do ciasta dodaję nietypowy składnik
Czytaj też:
Puszyste placuszki budyniowe zrobisz w 10 minut. Ciasto ma jeden sekretny składnik

Źródło: smaki.pl