Zamiast kanapek przygotuj na kolację kolorowe tortille. Rodzina ci podziękuje
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Zamiast kanapek przygotuj na kolację kolorowe tortille. Rodzina ci podziękuje

Dodano: 
Tortille z kurczakiem i warzywami
Tortille z kurczakiem i warzywami Źródło:Shutterstock / stockcreations
Kanapki na kolację dobra rzecz. Jednak niewiele więcej czasu zajmie przygotowanie kolorowych tortilli. Są bardzo apetyczne, pełne witamin i wszyscy z pewnością zjedzą je ze smakiem.

Śniadania jemy zwykle w pośpiechu, ale już kolację możemy pocelebrować nieco dłużej. Możemy ją na spokojnie zjeść, a wcześniej przyrządzić. Warto więc pokusić się o przygotowanie czegoś mniej oczywistego niż kanapki. Tak, by kolacja nie tylko nasyciła, ale też sprawiła nam przyjemność. Możesz więc przygotować sycącą sałatkę albo tartę ze szparagami. Jednym z prostszych, ale apetycznych i smacznych dań, będą też tortille z kurczakiem i warzywami. Ucieszą się z nich nie tylko dzieci.

Jak zrobić tortille z kurczakiem i warzywami?

Do przygotowania szybkich tortilli wykorzystaj gotowe placki tortilli. Przed napełnieniem składnikami podgrzej je, by były smaczniejsze.

Przepis: Kolorowe tortille

Placki tortilli wypełnione warzywami i kurczakiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
325 w każdej porcji

Składniki

  • 4 placki tortilli
  • 2 małe filety z piersi kurczaka
  • mielona papryka
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g dowolnej sałaty
  • 2 pomidory
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • ketchup
  • majonez

Sposób przygotowania

  1. Smażenie mięsaFilety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdy przekrój na dwa płaty. Natrzyj je solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Smaż na patelni z olejem po 3-4 minuty z każdej strony. Mięso zdejmij z patelni.
  2. Krojenie warzywSałatę opłucz, osusz, większe liście porwij na kawałki. Cebulę pokrój w piórka, pomidory w cząstki, a ogórek w słupki.
  3. Podgrzewanie tortilli i wypełnianie jej farszemPlacki tortilli kolejno podgrzewaj na patelni grillowej, tak by były ciepłe i lekko chrupiące. Zdejmuj je z patelni, formuj w rożek, wypełnij go przygotowaną sałatą, warzywami i mięsem, farsz polej sosami. W ten sam sposób przygotuj pozostałe 3 tortille.

Co jeszcze można włożyć do tortilli?

Do tortilli możesz tak naprawdę włożyć swoje ulubione składniki. Zamiast mięsa z piersi kurczaka może być filet z indyka lub dowolne mięso gotowane, pieczone albo smażone. Wcześniej warto je tylko pokroić w paski, by łatwiej się je jadło. Smacznym dodatkiem do tortilli będą też zrumienione plasterki boczku, ewentualnie plastry szynki, salami albo wędzonego łososia.

Oczywiście tortillę możesz też wypełnić jarskim nadzieniem. Wtedy zamiast mięsa czy wędliny dodaj plasterki mozzarelli, sera pleśniowego czy tofu. Wcześniej możesz je zgrillować na patelni, by były ciepłe i pełne smaku. Jeśli zaś chodzi o warzywa, to w tortilli sprawdzą się różne rodzaje sałat, a także paski papryki, piórka cebuli czy ogórek małosolny.

Ważnym dodatkiem do tortilli jest sos, który zwiększa soczystość potrawy. Można tu użyć gotowe sosy, np. czosnkowy, ketchup, musztardę, majonez. Ewentualnie przygotować domowy sos z jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu i czosnku. Też będzie pysznie.

Czytaj też:
Biorę parówki i owijam je ciastem. Z tych dwóch produktów robię przepyszną przekąskę
Czytaj też:
Podsmaż, zalej jajkami i pyszna kolacja gotowa. W ten sposób wykorzystasz nie tylko pieczarki