Biorę parówki i owijam je ciastem. Z tych dwóch produktów robię przepyszną przekąskę
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Biorę parówki i owijam je ciastem. Z tych dwóch produktów robię przepyszną przekąskę

Dodano: 
Parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim Źródło:Shutterstock / Maria.kont.photo
Przekąska powinna być smaczna i szybka do zrobienia. I takie właśnie są parówki w cieście francuskim. Robię je na spotkania ze znajomymi, a także w okolicach kolacji. Znikają szybko i doskonale sycą.

Uwielbiam przekąski z ciasta francuskiego, bo można je przygotować łatwo i szybko. Na dodatek wszystkim smakują. Parówki w cieście francuskim najlepiej smakują na ciepło. Jednak pracy przy nich jest tak mało, że parówki można pozawijać w ciasto nawet przy gościach. Można też zawinąć je wcześniej i wstawić do lodówki. Potem wystarczy tylko 15 minut pieczenia i gotowe.

Jak zrobić parówki w cieście francuskim?

Ciasto francuskie wyjmijcie z lodówki na 15 minut przed przygotowywaniem przekąski. Dzięki temu nieco zmięknie i stanie się bardziej elastyczne (nie będzie pękać przy zawijaniu).

Przepis: Parówki w cieście francuskim

Parówki pieczone w cieście francuskim

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 8 parówek
  • 1 małe opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam, czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania

  1. Krojenie ciasta i owijanie parówekCiasto francuskie wyjmij z lodówki 15 minut wcześniej. Rozwiń je i pokrój w paski o szerokości 1,5-2 cm i długości 20-25 cm. Każdą parówkę owiń paskiem ciasta, tak by były prześwity. Możesz też każdą parówkę przekroić na połowę i wtedy do owijania używać krótszych pasków ciasta.
  2. Pieczenie parówek w cieścieParówki owinięte ciastem ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jej żółtkiem rozmieszanym z mlekiem (nie jest to konieczne, ale przekąska lepiej będzie się trzymała i zyska połysk) i posyp sezamem lub czarnuszką. Piecz 12-15 minut w 210 stopniach Celsjusza, aż ciasto ładnie się zrumieni.

Wskazówka: Jeśli chcecie, by przekąska była jeszcze pożywniejsza, na pasku ciasta możecie położyć pasek żółtego sera. Takim podwójnym paskiem trzeba owijać parówki, pilnując by ser znalazł się w środku. Paski ciasta możecie też posmarować ketchupem, a wtedy przekąska będzie miała ostrzejszy smak.

Z czym podać parówki w cieście francuskim?

Parówki w cieście francuskim można chrupać same, niczym ciasteczka. Jednak zyskają na smaku, gdy poda się je z sosem do maczania. Może to być np. sos pomidorowo-paprykowy albo czosnkowy. Ten drugi prosto i szybko zrobicie, łącząc 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany z 2 łyżkami majonezu, 1-2 ząbkami przeciśniętego czosnku oraz solą i pieprzem do smaku.

Jakie inne przekąski można przygotować z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie to wielki przyjaciel każdej gospodyni. Nie trzeba się bowiem dużo napracować, by przygotować z niego smaczną i efektowną przekąskę. Ważny jest też fakt, że ciasto to doskonale komponuje się z dodatkami wytrawnymi i słodkimi. Można więc z niego zrobić pyszności pod różne gusta. Ostatnio w cieście francuskim upiekłam białą kiełbasę, ale robię też z niego paluchy z serem i sezamem, poduszeczki nadziewane warzywami czy pyszną tartę z porem. Słodkim hitem w moim domu są rogaliki z ciasta francuskiego. Nie zawsze nadziewam je jabłkiem, czasem sięgam po czekoladę albo słodki twarożek.

Czytaj też:
Biorę ciasto francuskie i owijam nim mięso. Tak eleganckiego obiadu nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj też:
Efekt WOW, a pracy niewiele. Chrupiąca przekąska z ciasta francuskiego i jajek