Nie sztuką jest przygotować wytworną potrawę z wymyślnych składników, mając na to nieograniczony czas. Sztuką jest wymyślić coś pysznego i ekspresowego, z dwóch prostych i tanich składników. I takie właśnie były te słodkie szyszki – przysmak mojego dzieciństwa. Mama robiła je tak często, jak tylko zdołała upolować dwa potrzebne składniki.
Co to jest ryż preparowany?
Ryż preparowany, zwany też ekspandowanym, to ryż charakteryzujący się porowatą, lekką strukturą i niską zawartością wody. Przemysłowo otrzymuje się go przez namoczenie ziaren ryżu, a potem umieszczeniu ich w szczelnie zamkniętych cylindrach. Tam ziarna poddawane są działaniu wysokiego ciśnienia i temperatury. Gdy uzyskają odpowiednie parametry, następuje gwałtowne obniżenie ciśnienia, które powoduje „puchnięcie” ziaren i uzyskanie przez nie chrupiącej struktury. Tak przygotowany ryż jest łatwostrawny i ma neutralny smak. Można go wykorzystać do przygotowania różnych przekąsek, np. wafli ryżowych, kulek przekąskowych.
Jak zrobić słodkie szyszki?
Moje ulubione, proste szyszki robi się z zaledwie dwóch składników. Są to cukierki krówki i gotowy, preparowany ryż. Cukierki należy rozpakować, wrzucić do rondelka i podgrzewać do rozpuszczenia. Do gorącej masy wsypuje się ryż preparowany, całość dokładnie miesza i formuje z masy szyszki lub kulki. Gdy wyrób wystygnie, jest gotowy do jedzenia.
Przepis: Szyszki ryżowe
Szyszki z cukierków krówek i ryżu preparowanego
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 150 g ryżu preparowanego
- 250–300 g miękkich cukierków krówek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyKrówki rozpakuj i wrzuć do rondelka z grubym dnem. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż się całkowicie rozpuszczą i utworzą gładką masę. Jeśli masa jest bardzo gęsta, możesz dodać 1–2 łyżki mleka.
- FormowanieMasę zdejmij z ognia i od razu wsyp do niej ryż preparowany. Całość szybko i dokładnie wymieszaj. Lekko przestudzoną masę formuj wilgotnymi dłońmi w kształt szyszek lub kulek. Odstaw do zastygnięcia na ok. 30 minut.
Inna wersja słodkich szyszek
Jeśli chcecie przygotować ryżowe szyszki w nieco innej wersji, proponuję zrobić je z dodatkiem kakao lub czekolady. Pierwszą masę robi się z cukierków krówek, łyżki masła i ciemnego kakao. Drugą z czekolady mlecznej lub gorzkiej, masła i miodu. Po połączeniu z ryżem preparowanym, z każdej masy formuje się szyszki lub kulki. Po wystygnięciu i schłodzeniu ta przekąska jest gotowa do jedzenia.
Czytaj też:
Klasyczną szarlotkę wykańczam pyszną polewą. Lepszego ciasta nie kupisz w cukierniCzytaj też:
Ten czekoladowy deser działa na jelita jak balsam. Mieszam przed snem, a rano mam gotowe śniadanie
