Wytrawne rogaliki można zjeść na śniadanie, kolację, można je zabrać do szkoły, pracy albo na weekendową wycieczkę za miasto. Są też doskonałą przekąską imprezową. Bazą jest proste, drożdżowe ciasto, a nadzienie to szynka i ser. Na bazie przepisu można też skomponować własne nadzienie, a inspiracje podajemy na końcu.
Jak zrobić wytrawne rogaliki z szynką?
Podobne rogaliki w wersji ekspresowej można zrobić z gotowego ciasta francuskiego, jednak gorąco polecamy spróbować tej wersji z ciastem drożdżowym. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, to przepis wymaga nieco cierpliwości, jeśli jednak dysponujesz robotem z hakiem do wyrabiania ciasta, to można powiedzieć, że zrobi się samo: twoje zadanie to tylko odmierzyć składniki.
Nadzienie to kawałki szynki i żółtego sera. Możesz wybrać dowolne, można też wykorzystać do takich rogalików resztki wędlin i sera, które zostały w lodówce (wówczas można je zetrzeć na tarce i w takiej formie kłaść na trójkąty ciasta, a potem zawijać.
Rogaliki przed pieczeniem posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Jeśli masz ochotę, na tym etapie można ciasto dodatkowo posypać makiem, suszonymi ziołami czy ziarenkami sezamu.
Przepis: Rogaliki z szynką i serem
Wytrawne rogaliki drożdżowe.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 218 w każdej porcji
Składniki
- 20 g świeżych drożdży
- 4,5 szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 50 g roztopionego masła
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
na nadzienie:
- 12 plasterków szynki
- 12 plasterków żółtego sera
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaWymieszaj lekko ciepłe mleko z drożdżami, cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Wymieszaj i odstaw, aby drożdże zaczęły pracować. Dodaj wodę, roztopione masło, a następni sól i stopniowo mąkę. Wyrabiaj ciasto ok. 8-10 minut i odstaw do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
- Robienie rogalikówWyrośnięte ciasto zagnieć lekko, podziel na trzy części. Każdą rozwałkuj na koło i podziel na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdym układaj pół plasterka szynki i pół plasterka sera. Zawijaj rogaliki i układaj na blasze, aby nieco podrosły.
- Pieczenie rogalikówRogaliki posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piecz ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Rogaliki można podawać na ciepło i na zimno. Aby były ciepłe, przed podaniem można je włożyć ponownie na krótko do piekarnika.
Inne pomysły na wytrawne rogaliki
Rogaliki z tego przepisu możesz nadziewać również innymi składnikami. Mogą to być także inne sery i wędliny, np. ser pleśniowy, feta, salami czy nawet kawałki parówek. Rogaliki będą dobrze smakować także z bezmięsnymi farszami, np. ze szpinakiem czy pieczarkami.
W wersji z szynką i serem można też zrobić rogaliki, które będą w smaku nawiązywały do pizzy. Wówczas posmaruj wnętrze rogalików sosem pomidorowym lub keczupem.
Czytaj też:
Ta prosta sałatka jest pyszna i zdrowa. Sprawdzi się jako przekąska i lunch do pracyCzytaj też:
Weź puszkę tuńczyka i zdrowe, zielone warzywa. Szybka sałatka idealna na lekką kolację