Wianki z ciasta francuskiego i jabłek. Smaczny i szybki deser za grosze

Wianki z ciasta francuskiego i jabłek. Smaczny i szybki deser za grosze

Dodano: 
Jabłka w cieście francuskim
Jabłka w cieście francuskim Źródło: Shutterstock / Ingrid Balabanova
Masz ochotę na słodkie co nieco? Wianki z ciasta francuskiego i jabłek z pewnością zadowolą wszystkich łasuchów. Robi się je błyskawicznie z produktów dostępnych w każdym sklepie spożywczym.

Ciasto francuskie na dobre zagościło w polskiej kuchni. Dostępne jest niemal w każdym sklepie spożywczym, choć ja polecam przepis na domowe ciasto francuskie. To listkowe ciasto można kupić w wersji mrożonej i świeżej, którą znajdziemy w sklepowych lodówkach. Za co kochamy gotowe ciasto francuskie? Za to, że daje nam duże możliwości. Błyskawicznie można bowiem z niego przyrządzić dania wytrawne i słodkie desery. Jeden z nich poznacie już za chwilę.

Desery z ciasta francuskiego

Z ciasta francuskiego można robić słodkie tarty, ale też drobniejsze formy. Rogaliki, poduszeczki czy wszystkim z pewnością dobrze znane są rożki z jabłkami. Wcale nie trzeba ich kupować, bo raz, dwa można je zrobić w domowym zaciszu. A najsmaczniejsze są zjedzone wkrótce po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe.

Ciasto francuskie na słodko – z czym je połączyć?

Do ciasta francuskiego pasują wszelkiego rodzaju słodkie, wilgotne dodatki. Najprostsze to dżemy i konfitury. Można nimi nadziewać rogaliki, czy poduszeczki. W roli farszu doskonale sprawdzi się też budyń i słodki twarożek. Ciasto francuskie doskonale również harmonizuje ze smakiem owoców. Te przeznaczone do pieczenia, nie mogą jednak być zbyt soczyste, bo rozmiękczą ciasto. Idealnie nadają się więc morele, śliwki, gruszki i jabłka. Dziś zaprezentuję wam wariację na temat ciasta francuskiego i jabłek, ale wyglądającą o wiele bardziej kusząco niż klasyczne trójkąty.

Przepis: Wianki z ciasta francuskiego i jabłek

Wianki z ciasta francuskiego nadziewane jabłkami z cukrem i cynamonem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • mielony cynamon
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Krojenie jabłekJabłka obierz, każde przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Kawałki jabłek pokrój w długie plasterki. Posyp je cukrem i odrobiną cynamonu, delikatnie przemieszaj.
  2. Przygotowanie ciasta francuskiegoCiasto francuskie pokrój w poprzek na 8 pasków o tej samej długości i szerokości. Każdy z nich ponacinaj w poprzek po środku co 1,5-2 cm.
  3. Formowanie wiankówNa środku, wzdłuż każdego paska ciasta ułóż trochę jabłkowego farszu. Każdy pasek złóż wzdłuż na połowę i dokładnie zlep brzegi. Potem połącz końce powstałego paska, tak, by nacięcia znalazły się na zewnątrz.
  4. Pieczenie wiankówPiekarnik rozgrzej do temperatury ok. 210 stopni Celsjusza. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim przygotowane wianki. Każdy posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp cukrem. Piecz ok. 15 minut, aż ciastka ładnie się zrumienią.

To jest ważne przy robieniu wypieków z ciasta francuskiego

  • Jeśli korzystasz z gotowego ciasta francuskiego, wyjmij je z lodówki na 20-30 minut przed przygotowaniem wypieku. W tym czasie ciasto nieco zmięknie i łatwo da się formować. Nie przetrzymuj jednak zbyt długo ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej, bo zrobi się kleiste.
  • Tajemnicą dobrze wyrośniętego ciasta francuskiego jest odpowiednia temperatura pieczenia. Musi być ona dość wysoka – zwykle 210-220 stopni Celsjusza. W niższej z ciasta zacznie wytapiać się tłuszcz i nie powstaną charakterystyczne listki. Pieczenie natomiast w zbyt wysokiej temperaturze może sprawić, że ciasto przypiecze się z wierzchu, a wewnątrz będzie niedopieczone.
  • Jeśli chcesz zapiec słodką masę na cieście francuskim, wyłóż ją na zrumieniony spód. Inaczej ciasto nie zdoła wystarczająco wyrosnąć i będzie wilgotne.

Czytaj też:
Moje gofry wychodzą chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Poznaj przepis i zwróć uwagę na jeden parametr
Czytaj też:
Sprawdzone pomysły na walentynkowe desery. Na liście czekoladowe ciasto i różowe naleśniki

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl