Z bananów i gotowego ciasta robię pyszny, efektowny deser. Cała rodzina chrupie, aż miło

Z bananów i gotowego ciasta robię pyszny, efektowny deser. Cała rodzina chrupie, aż miło

Dodano: 
Banany w cieście
Banany w cieście Źródło: Shutterstock / BBA Photography
Macie ochotę na wyjątkową, słodką przekąskę? Wystarczy sięgnąć po trzy proste składniki. 15 minut pracy, 15 minut pieczenia i pyszny deser gotowy! Moja rodzina jest nim zachwycona, więc mam nadzieję, że wy też będziecie.

Na słodką przekąskę można zjeść herbatnik czy kawałek czekolady. Jednak przyjemność z jedzenia pysznego deseru jest o wiele większa. A na jego przygotowanie czasami nie trzeba poświęcić dużo czasu. W zaledwie 30 minut robię i piekę wyjątkowe banany w cieście. Smakują, że palce lizać!

Jak przygotować ciasto do deseru?

Do tego deseru wykorzystuję gotowe ciasto francuskie. Zwykle kupuję schłodzone i do kilku dni trzymam je w lodówce. Gdy chcę go użyć, wyjmuję z lodówki ok. 10-15 minut wcześniej i pozostawiam w temperaturze pokojowej. W tym czasie tłuszcz znajdujący się w cieście nieco mięknie, dzięki czemu ciasto robi się elastyczne. Mogę je więc rozwinąć bez łamania i kruszenia, a potem z łatwością je uformować. Do tego deseru wykorzystuję tylko część ciasta francuskiego i kroję je w długie, wąskie paski.

Jak zrobić banany pieczone w cieście?

By przygotować banany pieczone w cieście francuskim, najlepiej jest sięgnąć po dojrzałe, ale jędrne banany. Poznacie je po pięknej, żółtej skórce. Usuńcie ją, a potem paski ciasta posmarujcie z jednej strony gotowym kremem czekoladowym. Paskami ciasta owijajcie banany, tak by krem znalazł się od środka. Ułóżcie je na blasze do pieczenia i wstawcie do piekarnika.

Przepis: Banany pieczone w cieście

Chrupiące banany pieczone w cieście francuskim z dodatkiem kremu czekoladowego

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 4 dojrzałe, jędrne banany
  • ok. 100 g ciasta francuskiego (pas o szerokości ok. 6 cm odkrojony z dłuższego boku)
  • 4 łyżki gotowego kremu czekoladowo-orzechowego
  • 1 małe jajko

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBanany obierz ze skórki. Ciasto posmaruj kremem, pokrój wzdłuż w paski o szerokości ok. 1,5 cm.
  2. Owijanie bananówKażdy banan owiń dość dokładnie jednym paskiem ciasta, przykładając go do owocu stroną posmarowaną kremem. Banany owijaj spiralnie, dokładnie zlep końce.
  3. PieczenieBanany owinięte ciastem ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Podobny deser możecie też przygotować, piekąc banany w cieście kruchym. To zarobicie raz-dwa z mąki, masła i cukru pudru. Ciasto cienko rozwałkujcie, pokrójcie w paski, owińcie nimi banany i wstawcie na pół godziny do lodówki. Dzięki temu zabiegowi ciasto wyjdzie bardzo delikatne.

Jak udekorować banany pieczone w cieście?

Banany w cieście francuskim po upieczeniu możecie oprószyć cukrem pudrem albo polać cienkimi smużkami polewy czekoladowej lub roztopionej czekolady. Dobrym pomysłem jest też podanie ich z kulką lodów śmietankowych lub waniliowych albo dekoracja z bitej śmietany.

Czytaj też:
Szybki deser do kawy? Te wiatraczki ze śliwkami wyglądają jak z cukierni i wszyscy pytają o przepis
Czytaj też:
Kroję jabłka i układam na puszystym cieście. Łatwy przepis na deser z owocami