Gotowe ciasto francuskie często przychodzi mi z pomocą. Czasem robię z niego wypieki wytrawne, czasem słodkie. Dziś pomysł na smaczne ciastka – wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Do ich przygotowania potrzebujecie jeszcze torebki budyniu i sezonowych owoców.
Jak przygotować budyń do ciastek?
Do moich chrupiących ciastek dodaję nie tylko owoce, ale też budyń. Dzięki niemu deser ma przyjemną wilgotność, jest pożywniejszy i smaczniejszy. Taki budyń możecie ugotować na bazie tego z torebki. Przygotujcie go według przepisu na opakowaniu, tylko użyjcie 350-400 ml mleka, zamiast 500 ml. Dzięki temu budyń będzie gęściejszy. Jego smak znacznie też poprawicie, gdy do gotującego się mleka dodacie łyżkę masła.
Jak zrobić chrupiące ciastka z budyniem i owocami?
Do przygotowania chrupiących ciastek wykorzystuję tylko ciasto francuskie, budyń z torebki i owoce. Stawiam na owoce sezonowe, bo są w danym momencie najsmaczniejsze i najtańsze. O tej porze roku wykorzystuję do tych ciastek świeże brzoskwinie. Nacinam tylko ich skórkę, zanurzam na 20-30 sekund we wrzątku, a potem przekładam do zimnej wody. Dzięki temu łatwo usunąć skórkę. Obrane owoce kroję na cząstki i układam je na kwadratach ciasta z budyniem. Potem tylko ok. 20 minut pieczenia i ciastka są gotowe.
Przepis: Słodkie koperty
Ciastka z ciasta francuskiego, budyniu i brzoskwiń
- Kategoria
 - Deser
 - Rodzaj kuchni
 - europejska
 - Czas przygotowania
 - 15 min.
 - Czas gotowania
 - 25 min.
 - Liczba porcji
 - 12
 - Liczba kalorii
 - 175 w każdej porcji
 
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego
 - 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
 - 350 ml mleka
 - 1 łyżka masła
 - 2 łyżki cukru
 - 3 brzoskwinie
 - 1 małe jajko
 
Sposób przygotowania
- Szykowanie dodatkówBudyń ugotuj na mleku z dodatkiem mleka i cukru. Odstaw do wystygnięcia. Brzoskwinie natnij, sparz wrzątkiem, zanurz w zimnej wodzie, obierz ze skórki. Każdą przekrój na cztery części, usuń pestkę.
 - Formowanie ciastekCiasto rozwiń, pokrój na 12 kwadratów. Na środek każdego nałóż łyżkę budyniu, połóż na niego cząstkę brzoskwini. Trzy rogi każdego kwadratu załóż do środka i zlep, tak by powstała otwarta koperta.
 - PieczenieCiastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza.
 
Wskazówka: Do przygotowania tych ciastek można też wykorzystać brzoskwinie z syropu.
Inna wersja ciastek z owocami
Ciastka z ciasta francuskiego i owoców możecie też przygotować z dodatkiem innego nadzienia. Dobrze sprawdzi się tu masa serowa, którą przygotujecie np. z twarogu sernikowego i cukru. Można też do niej dodać trochę jajka i cukru wanilinowego. Jajko zwiąże masę, a cukier wanilinowy doda jej przyjemnego smaku.
Czytaj też:
Te słodkie ośmiorniczki robię w mniej niż 30 minut. Wystarczy gotowe ciasto i popularny kremCzytaj też:
Z bananów i gotowego ciasta robię pyszny, efektowny deser. Cała rodzina chrupie, aż miło
