Gotowe ciasto, torebka budyniu i sezonowy owoc. Raz-dwa zamieniam je w chrupiące ciastka

Gotowe ciasto, torebka budyniu i sezonowy owoc. Raz-dwa zamieniam je w chrupiące ciastka

Dodano: 
Ciastka z brzoskwinią
Ciastka z brzoskwinią Źródło: Shutterstock / NzNonz
Jeśli macie ochotę na chrupiącą, słodką przekąskę lepszą niż z cukierni, sięgnijcie po trzy składniki. Ekspresowo wyczarujecie z nich wyjątkowe ciastka. Mało przy nich pracy, a efekt przepyszny.

Gotowe ciasto francuskie często przychodzi mi z pomocą. Czasem robię z niego wypieki wytrawne, czasem słodkie. Dziś pomysł na smaczne ciastka – wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Do ich przygotowania potrzebujecie jeszcze torebki budyniu i sezonowych owoców.

Jak przygotować budyń do ciastek?

Do moich chrupiących ciastek dodaję nie tylko owoce, ale też budyń. Dzięki niemu deser ma przyjemną wilgotność, jest pożywniejszy i smaczniejszy. Taki budyń możecie ugotować na bazie tego z torebki. Przygotujcie go według przepisu na opakowaniu, tylko użyjcie 350-400 ml mleka, zamiast 500 ml. Dzięki temu budyń będzie gęściejszy. Jego smak znacznie też poprawicie, gdy do gotującego się mleka dodacie łyżkę masła.

Jak zrobić chrupiące ciastka z budyniem i owocami?

Do przygotowania chrupiących ciastek wykorzystuję tylko ciasto francuskie, budyń z torebki i owoce. Stawiam na owoce sezonowe, bo są w danym momencie najsmaczniejsze i najtańsze. O tej porze roku wykorzystuję do tych ciastek świeże brzoskwinie. Nacinam tylko ich skórkę, zanurzam na 20-30 sekund we wrzątku, a potem przekładam do zimnej wody. Dzięki temu łatwo usunąć skórkę. Obrane owoce kroję na cząstki i układam je na kwadratach ciasta z budyniem. Potem tylko ok. 20 minut pieczenia i ciastka są gotowe.

Przepis: Słodkie koperty

Ciastka z ciasta francuskiego, budyniu i brzoskwiń

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 350 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 brzoskwinie
  • 1 małe jajko

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie dodatkówBudyń ugotuj na mleku z dodatkiem mleka i cukru. Odstaw do wystygnięcia. Brzoskwinie natnij, sparz wrzątkiem, zanurz w zimnej wodzie, obierz ze skórki. Każdą przekrój na cztery części, usuń pestkę.
  2. Formowanie ciastekCiasto rozwiń, pokrój na 12 kwadratów. Na środek każdego nałóż łyżkę budyniu, połóż na niego cząstkę brzoskwini. Trzy rogi każdego kwadratu załóż do środka i zlep, tak by powstała otwarta koperta.
  3. PieczenieCiastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Wskazówka: Do przygotowania tych ciastek można też wykorzystać brzoskwinie z syropu.

Inna wersja ciastek z owocami

Ciastka z ciasta francuskiego i owoców możecie też przygotować z dodatkiem innego nadzienia. Dobrze sprawdzi się tu masa serowa, którą przygotujecie np. z twarogu sernikowego i cukru. Można też do niej dodać trochę jajka i cukru wanilinowego. Jajko zwiąże masę, a cukier wanilinowy doda jej przyjemnego smaku.

Czytaj też:
Te słodkie ośmiorniczki robię w mniej niż 30 minut. Wystarczy gotowe ciasto i popularny krem
Czytaj też:
Z bananów i gotowego ciasta robię pyszny, efektowny deser. Cała rodzina chrupie, aż miło