Gotowe ciasto francuskie to produkt, który powinien się znaleźć w zapasach każdej zapracowanej osoby i nie tylko. Również ci, którzy lubią szybko przyrządzić coś smacznego, powinni mieć to ciasto na uwadze. Ja często po nie sięgam i zamieniam w przekąski wytrawne lub słodkie. A te efektowne ośmiorniczki robi się w niecałe pół godziny.
Jak przygotować ciasto francuskie do pieczenia?
Ciasto francuskie możecie kupić w wersji mrożonej lub schłodzonej. Pierwsze przed użyciem trzeba rozmrozić, pozostawiając je na noc w lodówce lub wyjąć z zamrażarki ok. godzinę przed pieczeniem i pozostawić w temperaturze pokojowej. Ciasto schłodzone trzeba wyjąć z lodówki na 10-15 minut przed przyrządzaniem. Po ociepleniu zyskuje elastyczność, dzięki czemu nie łamie się i nie rwie w czasie formowania.
Jak zrobić szybkie ciastka z ciasta francuskiego?
Te proste i efektowne ciastka robię raz-dwa z popularnych półproduktów. Są to: gotowe ciasto francuskie i krem czekoladowo-orzechowy. Arkusz ciasta kroję tylko w prostokąty, a z jednej strony nacinam go, by powstały wąskie paseczki o długości ok. 5-6 cm. Potem na górną część nakładam trochę kremu, zamykam go w cieście i przenoszę ciastka na blachę. Teraz skręcam paseczki wokół własnej osi i wstawiam całość do piekarnika.
Przepis: Słodkie ośmiorniczki
Ciastka z ciasta francuskiego i kremu czekoladowo-orzechowego
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 1/2 słoika kremu czekoladowo-orzechowego
- 1 małe jajko
- cukier kryształ do posypania
Sposób przygotowania
- Krojenie ciastaCiasto rozwiń, pokrój na 10 równej wielkości prostokątów. Jeden węższy koniec ponacinaj w długie, wąskie paseczki.
- FormowanieWzdłuż litego kawałka każdego prostokąta ciasta nałóż 2 łyżeczki kremu. Ciasto zwiń tak, by zamknąć w nim nadzienie.
- PieczenieCiastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Paseczki ciasta poskręcaj wokół własnej osi. Każde ciastko posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp cukrem. Piecz ok. 15-20 minut w 200-210 stopniach Celsjusza.
Inne pomysły na nadzienie do ciastek z ciasta francuskiego
Słodkie ośmiorniczki z ciasta francuskiego możecie też nadziać czymś innym. Zamiast kremu czekoladowo-orzechowego dobrze też sprawdzą się m.in.: tradycyjny dżem, powidła, konfitura. Warto też sięgnąć po świeże owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki. Najlepiej pokroić je w cząstki lub w kostkę, a wcześniej obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu. Smaczne, słodkie nadzienie zrobicie także z twarogu doprawionego cukrem i wanilią.
Czytaj też:
Gdy mam mało czasu, robię te pyszne ciastka z jabłkami. Tani deser znika w kilka minutCzytaj też:
Biorę ciasto francuskie i 2 torebki budyniu. Te proste, pyszne ciastka powstają w pół godziny