Te słodkie ośmiorniczki robię w mniej niż 30 minut. Wystarczy gotowe ciasto i popularny krem

Te słodkie ośmiorniczki robię w mniej niż 30 minut. Wystarczy gotowe ciasto i popularny krem

Dodano: 
Ciastka z ciasta francuskiego
Ciastka z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / HungryCat
Domowe ciastka to jest to! Smakują, tak jak lubią domownicy i można je jeść od razu po upieczeniu. Są więc świeżutkie i chrupiące. A te z gotowego ciasta francuskiego robi się raz-dwa.

Gotowe ciasto francuskie to produkt, który powinien się znaleźć w zapasach każdej zapracowanej osoby i nie tylko. Również ci, którzy lubią szybko przyrządzić coś smacznego, powinni mieć to ciasto na uwadze. Ja często po nie sięgam i zamieniam w przekąski wytrawne lub słodkie. A te efektowne ośmiorniczki robi się w niecałe pół godziny.

Jak przygotować ciasto francuskie do pieczenia?

Ciasto francuskie możecie kupić w wersji mrożonej lub schłodzonej. Pierwsze przed użyciem trzeba rozmrozić, pozostawiając je na noc w lodówce lub wyjąć z zamrażarki ok. godzinę przed pieczeniem i pozostawić w temperaturze pokojowej. Ciasto schłodzone trzeba wyjąć z lodówki na 10-15 minut przed przyrządzaniem. Po ociepleniu zyskuje elastyczność, dzięki czemu nie łamie się i nie rwie w czasie formowania.

Jak zrobić szybkie ciastka z ciasta francuskiego?

Te proste i efektowne ciastka robię raz-dwa z popularnych półproduktów. Są to: gotowe ciasto francuskie i krem czekoladowo-orzechowy. Arkusz ciasta kroję tylko w prostokąty, a z jednej strony nacinam go, by powstały wąskie paseczki o długości ok. 5-6 cm. Potem na górną część nakładam trochę kremu, zamykam go w cieście i przenoszę ciastka na blachę. Teraz skręcam paseczki wokół własnej osi i wstawiam całość do piekarnika.

Przepis: Słodkie ośmiorniczki

Ciastka z ciasta francuskiego i kremu czekoladowo-orzechowego

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 1/2 słoika kremu czekoladowo-orzechowego
  • 1 małe jajko
  • cukier kryształ do posypania

Sposób przygotowania

  1. Krojenie ciastaCiasto rozwiń, pokrój na 10 równej wielkości prostokątów. Jeden węższy koniec ponacinaj w długie, wąskie paseczki.
  2. FormowanieWzdłuż litego kawałka każdego prostokąta ciasta nałóż 2 łyżeczki kremu. Ciasto zwiń tak, by zamknąć w nim nadzienie.
  3. PieczenieCiastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Paseczki ciasta poskręcaj wokół własnej osi. Każde ciastko posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp cukrem. Piecz ok. 15-20 minut w 200-210 stopniach Celsjusza.

Inne pomysły na nadzienie do ciastek z ciasta francuskiego

Słodkie ośmiorniczki z ciasta francuskiego możecie też nadziać czymś innym. Zamiast kremu czekoladowo-orzechowego dobrze też sprawdzą się m.in.: tradycyjny dżem, powidła, konfitura. Warto też sięgnąć po świeże owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki. Najlepiej pokroić je w cząstki lub w kostkę, a wcześniej obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu. Smaczne, słodkie nadzienie zrobicie także z twarogu doprawionego cukrem i wanilią.

Czytaj też:
Gdy mam mało czasu, robię te pyszne ciastka z jabłkami. Tani deser znika w kilka minut
Czytaj też:
Biorę ciasto francuskie i 2 torebki budyniu. Te proste, pyszne ciastka powstają w pół godziny