Jak radzicie sobie z upałem? Ja piję dużo wody i gdy tylko mogę, unikam słońca. Sięgam też po orzeźwiające napoje i desery, które przywracają siłę i energię. Jeden z nich robię w prosty sposób, a potem wstawiam na kilka godzin do zamrażarki. Dzięki temu po południu, gdy temperatura jest najwyższa, moja rodzina może się szybko schłodzić.
Co to jest granita?
Granita to tradycyjny sycylijski deser o konsystencji drobno pokruszonego lodu. Robi się ją z wody, cukru i soku lub purée owocowego. Tak przygotowany płyn zamraża się i zeskrobuje widelcem, by uzyskać sypką, ziarnistą strukturę. Można ją jeść łyżeczką lub zamienić w zimny, orzeźwiający napój.
Jak zrobić orzeźwiającą granitę z kiwi?
Przygotowanie granity zaczynam od ugotowania syropu z wody i cukru. W czasie, gdy syrop stygnie, ja blenduję kiwi z sokiem z limonki. Potem mieszam z syropem, wstawiam do zamrażarki i zmrożoną masę zeskrobuje co pół godziny, by deser zyskał sypką konsystencję.
Przepis: Granita z kiwi
Orzeźwiający, kwaskowy deser z kiwi i limonki
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 150 ml wody
- 80 g cukru
- 6 dojrzałych owoców kiwi
- sok z 2 limonek
- skórka otarta z 1 limonki
- listki mięty
Sposób przygotowania
- Gotowanie syropuW małym garnku zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj całość, aż cukier się rozpuści. Syrop odstaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie granityKiwi obierz, pokrój w kawałki. Zblenduj z sokiem z limonki i skórką na gładką masę. Połącz z wystudzonym syropem.
- Mrożenie deseruMasę przelej do płaskiego pojemnika. Wstaw do zamrażarki i co 30–40 minut skrob widelcem powstające kryształki lodu, aż całość będzie puszysta i sypka (ok. 3–4 godziny).
- PodawanieGranitę przełóż do schłodzonych szklanek lub kieliszków. Udekoruj listkami świeżej mięty i plasterkami limonki.
Wskazówka: Najbardziej orzeźwiającą granitę robi się z owoców cytrusowych, arbuza, kiwi, truskawek lub malin. Można też do niej dodać listki mięty, melisy, a nawet kwiat lawendy.
Jak zamienić deser granita w napój?
Granita to też nazwa orzeźwiającego napoju. Robi się go z granity w postaci deseru. Wystarczy tylko lekko roztopić kryształki lodu, tak by granita uzyskała półpłynną konsystencję. Całość miesza się energicznie łyżką, choć można też bardziej intensywnie blenderem. Napój podaje się z w szklance z rurką. By granita była mniej słodka i jeszcze bardziej orzeźwiająca, można ją wymieszać z zimną wodą gazowaną, tonikiem lub prosecco. Przed podaniem napój czy też deser warto udekorować listkiem mięty albo melisy.
Czytaj też:
Dodaj go do kawy, polej nim lody. Domowy syrop waniliowy zrobisz w kwadransCzytaj też:
Weź 3 składniki i zrób lody, które pokochasz od pierwszej łyżki. Spróbuj tego letniego hitu